Ahoj rádci, pustil jsem se do rozvodů u Fiesty 2006 1.4 duratec (asi mk6). Zaboha nemůžu povolit řemenici klikové hřídele. Rázový utahovák gude 350Nm se nechytá. Viděl jsem na YouTube borce, co povoluje šroub řemenice přes startér - zaklíní šroub proti pohybu a otočí trochu startérem. Zkusil bych to taky, ale mám obavu, abych nepotkal písty s vačkami, protože jak známo, tady řemenice nemají drážku s perem, takže jakmile otočím startérem a šroub se povolí, hrozí, že se klika bude točit kousek dál, zatímco vačky už budou stát. Poslední možnost je, že zaklíním setrvák v místě startéru přípravkem a dlouhou tyčí zabejčím. Pomohlo by taky nahřátí šroubu? Díky za tipy a rady. doplněno 28.06.21 22:35: Tak všem děkuji za rady, rozvody jsem úspěšně vyměnil. Večer jsem na šroub řemenice kliky nastříkal WD sprej a druhý den jsem přes otvor pro senzor polohy setrvačníku provedl jeho zajištění a přes metrový jekl šroub povolil. Nejhorší ze všeho bylo nasazování těch zapeklitých elastických klínových řemenů, to je vážně práce za trest.
Tak on taky GUDE 350Nm povolí reálně jen 100Nm. Ani nemluvím o tom jaká je prasárna dělat rázovkou cokoliv na klice. Nejlepší cesta je opravdu zaklínit setrvání (kvalitně, žádný vražený šroubovák ). Ale místo bejčení, trhákem podržet v tahu. doplněno 20.06.21 22:22: Zkusím to jinak, při zatížení 1kg na metrové páce vytvoříte moment 10Nm na šroub. Šroub řemenice bude dotažený kolem 115Nm. Pokud po metrové páce bude skákat 100kg mechanik jsme někde na 1000Nm.
dejv111*
Díky. Jakože povolováním přes tyč napnout a čekat, až se urve? Předtím nahřát šroub?
Ono neni razovy utahovak, jako razovy utahovak. Zalezi, cim do nej valis vzduch. To chce poradny kompresor s velkym vzdusnikem. A taky poradnou hadici k tomu, zadnou gumovou nafukovaci. Moc bych do kliky kladivem nevalil. Poradnou bouchackou a vzduchem to musi jit. Na nejake povolovani pres starter se vykasli. Muzes udelat vic skody nez uzitku.
dejv111*
Je to ten elektrický, na řemenici u Citroenu Xsara stačil.
Jo, to ja se nedival, co je zac. Tak v tom pripade to nepovoli. Nekdy staci, jindy stacit vubec nemusi. Jsem od fochu, a takove naradi zasadne pneumaticke. Elektrickou mam jen flexu a aku
Nic nenahrivat, nemlátit po šroubu. Aretovat setrvacnik, v domácích podmínkách klidně větším šroubovákem a přiměřenou pákou povolit. Stačí gola a metrová trubka.
Normálně tohle jde povolit vzduchem bez problémů. Pokud už někdo předtím nedělal rozvody nebo gufero a na závit šroubu nenarval lepidlo. Pak pomůže to nahřát a hned vzduchem povolit...chce to ale pořadny nářadí
Tady se k setrvačníku dostaneš jen vyndáním startéru
Break: podle rad jednoho italského servisáka jsem demontoval senzor polohy setrváku a vsunul dřík ze 14 šroubu a tím zajistil setrvák proti pohybu. Jsou tam celkem masivní výstupky, o které se dřík zarazí. Ale přes zuby setrváku to bude asi jistější. Bohužel tak výkonný kompresor a pistol nemám, jako v profi servisu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.