Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fabia 1.4mpi zvuky od převodovky

Od: jesup* odpovědí: 7 změna:

Ahoj,
prosím o radu ohledně převodovky na Fabii 1.4mpi 50kW AQW.
Jde špatně řadit jednička, poslední dobou už musím vždy 2x sešlápnout spojkový pedál abych zařadil. Nejde to přes zuby žádný z převodů, jen je problém jakoby v řadící páce..asi. Při vyplém motoru to nedělá vůbec, nebo se mi to aspoň ještě nestalo co jsem zkoušel.
Někdy se mi ale stane, že tam jde až moc snadno *smich*
Jsou tu ještě další dva problémy, rachtání převodovky při volnoběhu, přestaně když zmáčku spojku do poloviny nebo když se auto roztlačí nebo se zařadí jakýkoli převod. Spojkové ložisko? pak vím o nějakém axiálním na klice?
Olej jsem nekontroloval, najeto 99tkm.
Potom drnčející zvuk takový dutý při zařazení jedničky a dělá to hlavně když tam ta jednička zrovna nejde, klasika stojím na semaforu a už jde zelená. Jakoby se ta převodovka nějak pohla nebo jak to říci. Je fakt, že tam tu jedničku kolikrát trochu víc narvu, ale nikdy né úplně silou, jak říkám přez zuby to nejde, jen jakoby ta páka tam prostě nešla a sekla se uprostřed a pak to hodí ten zvuk. Co by tohle mohlo být?
Nejvíc mě štve, že nejde řadit jednička, ale možná by pomohlo seřízení lanovodů podle dílenské příručky. Hodím to do servisu.
Akorát ta převodovka tento zvuk už dělá asi 20tkm, předtím jsem s tím autem nejezdil já. Je možný, že to dělá už třeba 30..40tisíc km.
Vyplatí se vyměnit olej v převodovce+seřízení lanovodů a pak se uvidí? Zatím se mi do toho koukat moc nechce.
Díky za rady a vaše poznatky.
Vše v autě je původní od výroby.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Určitě začni olejem! Pokud nepomůže,tak táhla seřídit a teprve pak se uvidí.Jednou jsem do Seata Leon 1 1,6 nalil aktivně nový olej a neřešil jsem že dávám pp80..Najednou hned po výměně nešlo řadit! Hlavně ta jednička a pak vše ostatní šlo přes zuby a já mazal táhla jak blázen a nic.POMOHLO VYPUSTIT OLEJ a dát tam co tam patří! Pak to řadilo jak zamlada!

asd1
hodnocení

0x

Olej vyměň, táhla řazení zkontrolovat taky tim nic nezkazíš, ale vrnění bude buď přítlačný ložisko spojky nebo nějaký v převodovce.. Může být i ovládání spojky kdy propouští spojkový válec a spojka nevystaví úplně.. (zpátečka nebo dvojka při stání jdou řadit normálně?)

jesup*
hodnocení

0x
Zpátečka se občas zasekne uprostřed, ale hned na to jde zařadit, nemusím znovu mačkat spojku. Všechny ostatní stupně jsou OK. Nejlépe jde 3.4.5 a 2. stupeň je taky ok.
Jinak co myslíte co dělá to bouchnutí od prevodovky, dělá to když tam zaskočí jednička. Dělá to často. Už jsem pár témat o tom našel, ale u jiných aut. Je to jakoby zadunění. Četl jsem i o držáku motoru či převodovky, ale to nevím. Dělá to jen jednička a dělá to vzdy když stojím na brzdě na semaforu nebo se chci rozjet z parkoviště. Když řadím za jizdy jedničku tak to neudělá.
Díky jdu objednat ten olej od Shellu nebo origo? Přes skoda-dily
asd1

Olej musí splňovat požadovanou specifikaci, jaká značka je víceméně jedno. Škoda díly jsou drahej krám a mají malý výběr alternativ, prakticky to je nastavený abys vzal díl od Škody protože to druhý na autě nechceš...

Myslim jak jde 2 když stojíš (chceš se rozjet na dvojku) - pokud málo vystavuje spojka tak by měla jít podobně blbě jako jednička, podobně za jízdy by 1 měla jít dobře (ve větší rychlosti je třeba meziplyn aby otáčky hřídelí nebyly rozdílný o moc a synchron to pobral, tj. otáčky motoru odpovídající rychlosti a danýmu kvaltu např. 30kmh jednička = motor 3500 - čísla nejsou přesný)

Lupnutí při rozjezdu může být na zavěšení motoru, v drážkování poloos, v ramenech, v tlumičích, klidně i zlomený péro... Nejlíp zvednout a točit kolem tam - zpět apod. a prstem osaháš kde to lupe. Nebo naslouchátkem (stačí i ucho na šroubováku nebo kovový tyčce..)

jesup*
hodnocení

Jo ták, myslel jsem když zařadím jedničku tak to přitom zaduní od převodovky a dělá to jen jednička. Semafor jdu na rozdjezd tak mačkám spojku řadím jedničku která nejde, ale zařadím trochu silou a bum od převodovky zaduní. Normálně se rozjedu akorát ten zvuk je divnej :D
Je možný, že by to dělalo to, že to jde od řadičky? Jakože jsou rozladený táhla řazení? Připadá mi jakoby tomu vždy něco pomohlo když tam nejde dobře jednička a pak to dělá to zadunení..
Tak třeba toto skoda-dily.cz/... api gl 4 takže to splňuje tak to beru 2L.
Vím, že jsou dražší, ale budu tam brát ještě něco jiného a vyplatí se mi to. Jinak ten olej mi příjde celkem v poho cenovka. Vždy si podle VIN najdu na škoda dílech.cz něco a pak hledám jaké jsou ceny někde jinde, ale základem je u mě najít díl který bude pasovat na moje auto na škoda dílech.

doplněno 18.06.21 16:11:

Zkoušel jsem s vyplím motorem řazení a tam jdou všechny převody úplně v pohodě. Pak se zaplým motorem a taky v pohodě, nejvíc se ta jednička stane když zastavím na semaforu atp. a pak se chci zase rozjet. Nejvíc se to stane, když zrovna potřebuji vyjet rychle *smich* Zkusím to tak, když nepujde zařadit jednička tak tam zkusím dát jen dvojku jestli to taky bude dělat, ale ta to vlastně nedělá nikdy. Je fakt, že to řazení už taky blbne tak 40tisíc km a to to auto máí najeto pouze 99tkm. Ale chápu, vše se může rozladit časem a přece jenom 99tkm zase není tak málo co si budem.

jesup*
hodnocení

0x

Nikdo by nevěděl ten zvuk když tam zapadne 1. rychlostní stupen? Stojím na míste, auto se nehýbe , zařadím jedničku a jak tam padne tak to zaduní, stane se to vždy když cítím, že tam ta jednička jde špatně asi k vůli těm táhlům.. mohli by to spravit to nastavení táhel řazení? Nebo by tam mohla být jiná chyba synchron nebo tak? Na jiných stupních to nedělá, ale je to taky tím, že jak pak jedu tak už se jen posouvají kolečka. Nevím přesně jak to funguje. Díky
Zvuk je jak kdyby jste uhodili kladivem někam uvnitr prevodovky nebo jak to říct :D

kami123
hodnocení

0x

můžeš zkusit zda vypíná ta spojka.

Zvedni kola hnané nápravy a pokud se budou točit s vyšláplou spojkou, tak bude problém v tom. (samozřejmě běžící motor a zařazeno)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]