Nejste přihlášen/a.
Zde je to popsáno.
Předpokládám, že se jedná o případ když jsou účastníci ve stejném pruhu.
Např. pokud cyklista jede v pruhu vyznačeném pro cyklisty tak ten 1.5 m neplatí.
Totéž když se mineme a jeden z nás je v odbočovacím pruhu.
Předpokládám, že to není předjíždění, ale míjení když každý jede v jiném pruhu.
A zde to platí nebo ne?
Když pojede za plnou čarou.
Tam, kde je maximální povolená rychlost stanovena na 30 km / h, musí řidič motorového vozidla předjíždět cyklistu s minimálním bočním rozestupem 1 metr.
Takže když dojedu cyklistu a nebudu ho moci předjet , tak pojedu za ním jeho rychlostí a až to bude možné, tak prudce doleva, aby se dodržel 1.5m odstup pokud tam nebude povolená max. rychlost 30 k/h a pak se zařadit zpět.
Nedávno jsme jeli z práce za vozidlem převážející nějaký bagr a vzhledem k tomu, že byla na vozovce nezpevněná krajnice a měl dvojitou nápravu, tak levými koly jel těsně za středící čárou.
Tak by mě zajímalo, jak by toto vozidlo předjíždělo cyklistu který by jel středem jizdního pruhu.
A když protijedoucí vozidlo mine cyklistu ve vzdálenosti menší než 1.5 metru tak je to taky v pořádku.
Že vy vždycky všechno tak řešíte
Prostě máte předjet cyklistu ve chvíli, kdy od něj dokážete udržet 1,5metrový odstup, aniž byste ohrozil nebo omezil další účastníky provozu. V praxi stejně nekontrolovatelné. A ve svém vlastním zájmu je snad rozumné držet se od nich co nejdál, i když mají vlastní pruh.
Smysl je nepředjíždět když je provoz proti a málo místa na bezpečné předjetí = počkat až proti nic nepojede a až pak předjíždět, ne se na prasáka cpát natěsno mezi kolo a protijedoucí auto. Normální lidi tak jezdí i teď, kokoti potřebujou předpis a sankci která je k tomu donutí. Aktuálně pokud ho nesejme tak nic neporušil a není možné nijak trestat ani když to provalí 90 kmh zrcátkem centimetr od ramene, nedodržení jasně daného postupu už trestat jde. Nic víc bych za tim nehledal, pokud se to použije na tohle tak OK a má to smysl.
Moc domyšlený to neni - na lesní cestě, v jednosměrce apod. kolo předpisově předjet nepůjde, leda lesem , takže to jde použít jako buzerační metodu - policajt pojede na kole a každý kdo ho přejede bude změřen a uloven
Kontrolovatelný to je snadno, pokud vim tak němci jezdí na kole s laserovým metrem, pak provinilce zastaví, ukážou změřenou vzdálenost a vyměří sankci, podobně jako odstup od auta ped nim..
Že by toto?
§ 31
Výstražná znamení
(1) Je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí, dává řidič zvukové výstražné znamení.
Mimo obec může řidič dávat zvukové výstražné znamení i tehdy, je-li to nutné k upozornění
řidiče předjížděného vozidla.
a výklad pro soud:
Je tedy nesprávné, pokud se zvukové výstražné znamení užije např. k vyjádření nelibosti
řidiče nad počínáním jiného účastníka provozu na pozemních komunikacích nebo
k vynucování si průjezdu vozidla.(96)
ra, děkuji, že po mě opakujete citaci, ale toto zná průměrný řidič.
Vy to znáte taky, tak proč se ptáte?
Na nic jsem se neptal, jen jsem chtěl zdůraznit pravdu. Ty často opilé rekreanty lze v souladu se zákonem upozornit i zvukovým znamením.
Zatroubit někomu za zadkem je na přesdržku, je to na úrovni vybrždění. Spousta lidí se lekne a klidně spadne = v lepším případě se sedře o asfalt + příp. klíční kost, v horším ho to auto přejede. Bez legrace. Tohle udělá jen psychopat, podobně ty ostřikovače nebo "čipnutý TDíčko" a pěkně očoudit "ať si užije" - připadáte si normální? Spíš v hlavě nasr.
Když už troubit tak zdálky a krátce. Nebo až před nim po předjetí. Spousta lumenů na kole by zasloužila skopnout do příkopu, ale to neznamená že mu budu úmyslně škodit aby si rozbil držku/ nadejchal se čoudu/ měl ksicht od jaru. Je to stejný jako vybrzdit auto který "něco provedlo" nebo do vybržďovače schválně nabourat.
Pane ra252
Kdo položit tento dotaz?
dnes 05:36
štíre - s tím troubením - kde to najdu v zákoně?
a pak napsal
dnes 09:51
Na nic jsem se neptal,
Tento hloupý a nesmyslný návrh je dílem poslance ČSSD Petra Dolínka...kdo neví o koho jde, je to ten krasavec se srostlým obočím, který mimo jiné před několika měsící navrhoval zvýšit emisní poplatky / ekodaně/ až na 25.000 Kč...mimo jiné snad ještě pořád působí jako pražský zatupitel, doufýám že svým návrhem konečně úplně pohřbí socany...
Mně, jak cyklistovi, je jedno jak daleko jede vedle mě auto. Jen mi nesmí brnknout o řídítka, rozpohybovat mě tlakem vzduchu, nebo nějak ohrozit. Jinak jestli to bude 10 cm, nebo metr je mi jedno.
Pokud mne jako cyklistu předjedete na vhodném místě, přiměřenou rychlostí a v přiměřeném odstupu, tak Vám klidně dosvědčím před soudem, že jste ode mne měl odstup 4m i když to bylo ve skutečnosti jen 50cm.
Ale pokud budete mít ode mne odstup 1,5m, bude to na klikaté silničce III. třídy, na horizontu, v zatáčce..a pojedete tam 130km/h+, tak pokud to přežiju a někde Vás dojedu, tak to nepřežijete Vy.
Prostě se chovejme slušně, bez ohledu na to, co je někde psáno a nemusíme s sebou vozit metr..
Udělají to všichni? Nebo zrušíme jízdní řády autobusů? Nebo zakážeme vjezd cyklistů a koloběžek do velkých měst, do lesů a hor?
Sice jsou na stejné úrovni jako cyklisti,ale když vidím koloběžkáře na el.koloběžkách u nás ve městě - klidně bych je zrušil. Asi mají krizi identity - když jim to vyhovuje,jezdí po chodníku.Občas po silnici,některým nedělá nejmenší problém motat se v koloně aut v protisměru . To už i ti cyklisti mají víc rozumu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.