Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brigáda - rozvoz jídla

Od: krabson99 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat, jestli tady je někdo, kdo se orientuje trochu v právu, nebo řešil podobný problém. Blíží se léto a pizzerie a podobné fastfoody nabírají řidiče, kteří by byli ochotní pro ně rozvážet jídlo. Prostě a jednoduše kurýr a rozvoz jídla.

Problém je v tom, že jsem student a řidičák nemám dlouho. Někde požadují např. řidičák nejméně 3 roky apod., ale spousty restaurací ne.

Zajímalo by mě, co by se stalo v případě nějakého ťukance na cestě, nedej bože, kdybych někde na sídlišti někoho srazil. Je mi jasné, že pokud nějakou chybu neudělám, tak i kdyby mě někdo naboural škoda se zaplatí z jeho povinného ručení, ale znáte to, v takových restauracích se dělají dvanáctky, rozvozů je zde nad hlavu a za volantem strávíte spoustu času a člověk není neomylný a nechci myslet jen tak, že bude vše dobré a nic se nestane. Sice ta šance není až tak veliká, ale mám obavy, že by mi to mohlo zavařit na řádný problém.

Vemte si např situaci. Jedu si takhle kolem nějakého sídliště, vezu pizzu. Kolem sídlišť bývá třicítka, tak si jedu pěkně předpisově 30. Najednou se ale objeví z poza auta chlap, kterého vůbec nezajímá, že není na přechodu, že jsem ho z poza auta neviděl, ale všichni víme, že chyba je na straně řidiče, protože ten má předvídat. No a samozřejmě bych to nestihl ubrzdit a chlapa srazil. předpokládám, že šance, že bych ho zabil je mizivá, ale můžu mu klidně zlomit nohu nebo způsobit nějaký úraz. No a dejme tomu, že chlap si vydělá nějakých 35000 kč měsíčně s nohou půjde na nemocenskou, kde se mu zalíbí a promarodí si půl roku a mě požene k soudu a bude trvat na odškodnění např. 100 000 jako bolestné a doplácení platu nemocenské do průměru. Suma sumárum mám na krku žalobu o zaplacení 250 000kč skoro za věc, kterou bych nebyl schopný ovlivnit. Podobná situace může s malýma dětma, kteří budou po sídlištích o prázdninách lítat jak praštěné. Bydlím ve městě, nejedná se o velkoměsto, ale žádná vesnice.

A mě by zajímalo, kdo by byl žalován? Je za mě zodpovědný můj zaměstnavatel v tomto případě? Nebo tohle je čistě věc, která se tyká mě samotného a zruším si celé naděje na studium, jelikož se zadlužím na čtvrt mega a budu muset do práce.

A poslední otázka šli byste do toho? Vidím v tom pozitiva, peníze, super naježděné kilometry, které mi jen prospějí a bude ze mě lepší řidič a zkušenosti jak za volantem, tak následně zkušenosti do životopisu k další podobné brigádě někde na výšce. Bohužel obávám se, aby mi tato brigáda neudělala čáru přes rozpočet a zmařila plány s vysokou školou.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

5x

Škoda za zavinenou bouračku jde z POV vozidla. Pokud nebudeš např. nalitej (pak pojišťovna neplní a je to na tebe). Podobně nepojištěné vozidlo.

Ovšem pokud chceš být vysokoškolák, tak bys měl být schopný tohle si najít sám a ne se tu nechat vodit za ručičku aby ti to někdo naservíroval pod nos...

krabson99
hodnocení

Samozřejmě inforamce jsem hledal.

Dočetl jsem se že z POV se hradí pouze škoda způsobená na druhém vozidle, ne na mém a to potom i za tu, kterou zaviním. Pokud nehodu nezaviním, pojišťovna vyplatí peníze z POV od viníka nehody a tudiž nebude žádný problém. Kdybych nehodu zavinil mám na krku rozbité auto od pizzerie.

Pokud má pizzerie na vozidle kompletní HAV, není třeba řešit vše by mělo být propláceno max. nějáká spoluúčast.

Ptal jsem se spíš na to, že pokud by např. vozidlo nemělo HAV a já ho naboural, např bych ho mohl odřít na parkovišti nebo něják ťuknout, zda po mě může restaurace vymáhat náhradu škody na vozidle i když nemám podepsanou hmotku.

A hlavně mě zajímá ten případ, kdybych někomu ublížil, protože tady jsme pak ve vyšších částkách.

Děkuji za odpověď.

asd1

z POV se hradí veškerá tebou zaviněná způsobená škoda tj. i na zdraví když někoho sejmeš.

Škoda na firemním autě - nejlíp mít "pojistku na blbost" jinak platíš škodu do výše několika platů. Pokud má havarijku tak spoluúčast apod.

krabson99
Dekuji, to bylo to hlavni, co me zajimalo, pokud teda nekoho sejmu tak veskera skoda jde z POV, zodpovidam tedy jen za skodu na firemnim aute coz se da vyresit pojistkou na blbost.

jirib
hodnocení

2x
Bez životní pojistky a pojistky na blbost,bych do toho nesedl a obráceně nikoho bych nezaměstnal...
Záleží jestli máš aspoň 150 na hodinu,aby to stálo za to...
krabson99
hodnocení

Jo chápu, děkuji za odpověď. Problém je, že taková pojistka, která by to kryla by mě vyšla v 18 letech na krasných 12tisíc a to potom v tom případě postrádá celá brigáda smysl. Jediná možnost asi tedy bude před podepsaním smlouvy se na to informovat a zeptat se jak by se situace řešila, jestli je na to restaurace pojištěna.

molly
hodnocení

1x
Mám pojistku na blbost právě kvůli řízení sluzebaku. Mám ji u Generali- česká. Výše pojistného je podle hodnoty vozu. Tedy nechápu tisícové částky. Máme v práci novou kolegyni, ma služební fiestu na ježdění po městě atp. Nechala si pojistku udělat je to pár měsíců zpátky, dělala ji to ta samá paní co mne a u hodnoty auta do 200tis platí měsíčně něco okolo 250kc. Je to holka po škole, řidičák tak max 3 roky. Jinak co se plnění týče mám sama velmi dobrou zkušenost. Uražene zrcátko za 12tis, z havarijka by byla 5 tis spoluúčast z blbenky je to 10% min však 1000kc takže řešeno přes ni, vše uhrazeno do pár dní. Bez blbenky bych do služebního auta nesedla. Kdo vám spočítal tak nesmyslnou částku pojistky?
krabson99
Dekuji za info, urcite bych to poresil takhle. Tu pojistku mi spocitali online u csob. Problem je, ze tam neplati pojistka na blbost pri skode zpusobena zamestnanim, a ono bych fakt blbe ukecal ze jsem naboural auto od pizzerky s pizzou pro soukrome ucely. Takze jsem musel vybirat pojistku pro ridice z povolani a tam jsem se dostal do takovych castek. Osobne kdybych do toho tedy sel potrebival bych podobnou pojistku za podobnou cenu i s podobnyma podminkama. Jeste idelani by bylo kdybych mohl kdykoliv odstoupit a plneni by bylo vzdy mesicne, protoze nikdy neni jiste, jak dlouho mi brigada vydrzi. Dekuji za cennou radu.
molly
Koukáte po špatném druhu pojistky. To není odpovědnost občana, ale pojištění odpovědnosti při výkonu povolání nebo tak nějak se to jmenuje. Nejsem profesionální řidič, jsem řidič referent, a ty částky jsou ve stokorunách. Platit můžu měsíčně, na jak dlouho se dá sjednat ne o vypovědět vám nepovím, já ji mám roky. Tak klidně zkuste tu Českou pojišťovnu nebo dnes se asi jmenuji Genereli česká. Fakt to funguje bez problému. Při nehodě se doloží vaše pracovní smlouva, kopie cestaku nebo nějaký pokyn nadřízeného že jste jel služebně z ... do...
Koukala jsem do papírů a pojistka se jmenuje Pojištění odpovědnosti z výkonu povolání, musí se extra nahlásit že chcete pojistit na řízení auta, bez auta je levnější, pak je tam limit plnění, což je ca hodnota vozu a volba spoluúčasti, já mám 10%

hodnocení

1x
Zodpovědnost má samozřejmě pouze řidič. Nabourané plechy zatáhne pojistka na blbost - zaplatíš samozřejmě všechny způsobené škody a bez pojistky jsi v háji. Pokud nejsi vyježděný, nechápu, proč se hrneš do práce, kde je závodní licence téměř podmínkou přijetí :) Můžeš rozvoz dělat i na kole.

joudic*
hodnocení

0x
vsechny naklady pudou za vama, urcite je to osetreno ve smlouve. Pokud neumite ridit jako chodit, neni pro vas brigada vhodna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]