Nejste přihlášen/a.
Kolegové rádci, zejména mechanici,jaký je utahovací moment šroubůolejové vany (předpokládám že se to může trochu lišit mezi výrobci motorů!)předem děkuji za odpovědi.
autorizák neměnil olej nejsem expert na auta, ale co autorizáci uměj-neuměj, pokurvěj, to je neštěstí. A to tak rádi shazují garážníky jako blbce bez výbavy
Taky se směju jak servisáci prskaj když je někdo kritizuje.. Tady autorizák účtuje olej a nechává starej, a druhej mechoš napatlá kilo tmelu kterej se pak vytlačí do vany a ucpe sací koš... Oboje mohlo zlikvidovat motor a jedno bylo úmysl druhý základní neznalost. A ještě za to chtěj raketu...
Lepení vany = nedávat moc, jen tolik co stačí na utěsnění, lehce dotáhnout, počkat až zatuhne a až pak dotáhnout na moment. S tim se servisy nebabraj, čekat půl dne? Dotahujou rovnou (= dosedne plech na plech) a odjezd. Fakt je že teče to málokdy. Horší je moc tmelu který při utažení vyleze do vany. Dávám V. Reinz, ale u tý vany je to celkem jedno..
Pro M6 9-10Nm, Pro M8 kolem 25Nm
Pro vany s gumovym tesnenim s citem, pro vany s loktitem pevneji.
záleží taky na třídě pevnosti šroubu/matice-třída 8.8 nebo 5.6 nebo 10.9 atd...
zde v příloze být tabulka, sleduj hodnotu Mu a Mu max
Tak jsem hledal a hledal až jsem našel-výrobce daného motoru stanovil utahovací moment pro můj motor -9HX ;1,6HDi 16V 66kW- na 12Nm.
Jinak pro třeba motor LFY-benál 1,8 16V činí utahovací moment 24Nm.
Myslel jsem, že v rámci jedné automobilky to bude stejné ale i u koncernu při hledání se toto lišilo.
Tímto děkuji odpovídajícím rádců. a mějte pěkný den!
To se liší dvojnásobně utahovací moment toho samého průměru šroubu? Podle mě by nemělo hrát roli druh těsnění olejové vany na utahovací moment, co jsem se setkal s těsněními olejových van, tak se jedná o těsnění dost tvrdá s docela velkou dosedací plochou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.