Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem četl o dopravní nehodě, kdy řidička přejela chodce a těžce ho zranila. Soudní znalec podal posudek, ve kterém usoudil, že řidička ze svého SUV neviděla do do vzdálenosti menší jak 9 m před autem a tak chodce nemohla vidět a soud ji osvobodil. Byla vůbec způsobilá řídit to SUV, když viděla vozovku až ve vzdálenosti nad 9 m?
Zde je článek o té nehodě. Přejeta byla malá holčička na odrážedle.
Já na ty zatracené SUV nadávám pořád. Z místa řidiče třeba není možno přes tu vysokou kapotu uvidět ani malé dítě bezprostředně před autem. Když stojí a rozjede se, tak ho prostě přejede. Podle mého mínění soud nerozhodl správně, protože řidič je povinen přizpůsobit jízdu momentálním podmínkám. Takového soudce bych nechal lynčovat. Tedy nejedu tam, kam nevidím. Řidička (pokud byla prcek) si měla zvednout sedadlo co nejvýše, aby toto riziko omezila. Mně jednou mě málem srazilo taky velké SUV na přechodu, protože mě řidič prý vůbec neviděl... Zase jedna pitomá móda, čím větší komplex méněcennosti, tím větší auto
No asi jsme četli každý jiný článek. Protože ten těžce zraněný chodec byla ve skutečnosti něco přes rok a půl stará holčička, která matce ujela na odrážedle a střet s vozidlem bohužel nepřežila. A i s tím osvobozením je to poněkud jinak.
Mimo jiné i zde: idnes.cz/...
Takhle to bohužel dopadá, když manžel podnikatel pořídí své metr a půl vysoké polovičce obří SUV kvůli její bezpečnosti... Co na tom, že ona kouká na silnici pod horní hranou volantu.
Mimochodem je zjevné, že pan soudce Kabelík asi nikdy pořádně neviděl kombajn, jinak by z pusy nevypustil takový nesmysl. Jelikož právě v něm sedí řidič tak, aby výtečně viděl prakticky pod sebe.
Pokud vím, tak náklaďáky dnes musí mít zrcátka na vykrytí všech mrtvých úhlů včetně zrcátka na čelním skle, aby bylo vidět těsně před auto (a že z těch náklaďáků je před auto vidět docela dobře). Takže pokud řidička měla fyzické předpoklady na to mít řidičák (zejména výšku), tak je asi něco špatně na tom autě (byť není nákladní). Nechápu, jak s tím mohla parkovat, když neviděla 9m před sebe, to se jí tam muselo schovat i nižší osobní auto. SUV jsou možná bezpečná pro ty uvnitř, ale rozhodně jsou nebezpečná pro okolí. Pokud si budeme zajišťovat bezpečnost takto bezohledným způsobem, budeme za chvíli jezdit tankama.
Omlouvám se, psal jsem otázku podle paměti a náhodou jsem našel ten článek, tak jsem ho doplnil. Jinak za smrt malého dítěte podmínka - to je téměř jako osvobození. Co tomu rozsudku asi říká matka holčičky? Ten rozhled té řidičky z jejího SUV měl ověřit už vyšetřovatel PČR vyšetřovacím pokusem !
Myslíte tu matku, které holka ujela, aniž by to vůbec zaregistrovala? Ta, pokud se nepletu je taky zralá na flastr - ovšem u našich soudů jeden nikdy neví. Rozhodně nese veliký díl viny ! Vím co to je hlídat tak malé dítě, ale tahle dáma to evidentně nezvládla.
Co se týče té řidičky - těžko soudit, je fakt, že spousta podnikatelských paniček jezdí obrovským SUV snad jen z prestiže, ale jestli jí ta holka vyjela před auto zpoza jiného auta - tak asi moc předvídat nemohla - ovšem to je jen dohad, neznám konkrétní místo nehody
Se mnou pracoval kolega menšího vzrůstu a když dostal v předchozím zaměstnání služební škodu superb, tak říkal, že v tom autě téměř nebyl vidět, tak jeho kolegové říkali "to auto jezdí samo".
Takoví lidé by měli mít v řidičáku omezení k řízení jen některých typů aut podobně jako to měl komunista Vasil Bilak ve výučním listě pánského krejčího : "na saka nepouštět".
Spíš by mělo jít o soudnější přístup toho řidiče, když je malý, měl by si před jízdou zvednout sedačku. Pokud ani to nestačí, vrazit si pod prdel velký zhlavec. Taky mají trochu vinu instruktoři v autoškolách, "trpaslíky" by měli důsledně učit sedat do vozu tak, aby řádně na cestu viděli.
těch 9m bych určitě zpochynil jiným posudkem, víme , jak dnes ti znalci fungují, menščí řidičky jezdí s polštářem pod prdelí, dle mého náizoru je řidička s výškou 155 cm a polštářem pod zadkem nebezpečím pro ostatní, bohužel má právo na řidičské oprávnění...dokud EU nevymyslí harmonizační kódy, omezující řidičské oprávnění na vozidla odpovídající fyziologii řidiče
U spousty aut před haupnu pořádně nevidíš a když ti "neco malýho" vleze z bolu před nárazník tak to přejedeš... Sešlo se tam víc věcí najednou, prostě nešťastná událost kdy se sešlo několik okolností tak blbě že to byl průšvih. 1. děcko zdrhlo mamce 2. jelo auto 3. vjelo před něj tak blbě že ho řidička neviděla a ani u toho nemusela čumět do mobilu...
Vyjede zpoza auta z boku a tak blízko že je zakrytý haupnou.. Chytáci kterým "se tohle nikdy stát nemůže" by měli zpozornět, protože může.
Jednou z podstatných věcí je, že řidička neviděla vozovku méně jak 9 metrů před autem. To je jako kdyby si řidič, který má zapsané brýle v řidičáku, si je před jízdou nenasadil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.