Nejste přihlášen/a.
Z motorky ani traktoru bonus na auto nepřevedete.
@stepm, komentujte něco, o čem máte alespoň tušení. Ne tohle.
Bonus je v databázi ČKP s údajem o pojistníkovi, provozovateli, SPZ/RZ vozidla, druhu vozidla a případnou škodou.
Pojišťovna z těchto údajů vychází a přidělí příslušný počet měsíců. Metodika se v posledním roce částečně sjednotila, už není možné brát bonus z jiných kategorií stejně jako není možno brát bonus od příbuzných.
Pojistník / provozovatel - původně se bral jen pojistník, dnes některé pojišťovny přecházejí na spravedlivější bonus dle provozovatele.
Škody pojišťovny hodnotí podle svých pravidel, někdy se jedna škoda nezapočítá, jindy se dvě škody berou jako nepojistitelné.
Bonus je na osobu a nic se nepřevádí, když pojistím auto, automaticky se započte bonus z motorky a naopak.
Vlastní zkušenost. Ale je to už tak 15 let.
Je to asi jak u které pojišťovny nebo možná i jak u kterého pojišťováka. Já mám málo bonusů (let) pro povinné ručení na auto a tak mi kdysi pojišťovny počítali bonus z Babetty kde mám o dost více bonusů i na auto. Poslední asi 2 roky už to tak pojišťovny dělat nechtějí a vymlouvají se na to, že bonusy z jiného druhu vozidel není možné převádět na jiný druh vozidla nebo, že je to nelegální. Tvrdí mi, že při nehodě a zjištěni něčeho takového bych mohl mít problémy s náhradou škody z toho povinného ručeni. Před 4,5 léty jsem měl nehodu a žádné problémy kvůli tomu jsem neměl. Letos jsem hledal pojišťovnu která by mi uznala bonus z Babetty i na auto a nic takového jsem nenašel a tak usuzuji, že už to bohužel tak udělat asi nikde nepůjde.
Jak jsem psal, bejvávalo. Teď je to automatizované a není prostor na lidovou tvořivost. Co se načte z ČKP, to se použije.
Z ČKP se načtou bonusy asi ze všech vozidel pro daného řidiče a je pak asi na pojišťovně nebo pojišťovákovi které bonusy použije i pro jiný druh vozidla. Poslední roky se už to asi více hlídá a pojišťovny asi nechtějí mít nějaké problémy kvůli tomu kdyby se to zjistilo (např. při nehodě), že někomu započítali více bonusů než mohli a z nesprávného typu vozidla. Pro pojišťovny to může být výhodnější když někomu započtou méně bonusů, protože je to pro pojistníka drařší a poijišťovna tak na něm více vydělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.