Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda autem po chodníku

Od: tomas22 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, zda může strážník městské policie řešit jízdu vozidlem po chodníku?

Děkuji za odpověď. Tomas

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nejen, že může - ze zákona musí:

Z. č. 553/1991 Sb. o obecní policii

§ 7

(1) Strážník je v pracovní době povinen v mezích tohoto nebo zvláštního zákona provést zákrok nebo úkon, nebo učinit jiné opatření, je-li páchán trestný čin nebo přestupek anebo je-li důvodné podezření z jejich páchání.

A abyste to měl komplet, tak tohle taky může:

§ 12 Oprávnění požadovat prokázání totožnosti

(2) Strážník je oprávněn vyzvat osobu, aby prokázala svoji totožnost,

b) jde-li o osobu podezřelou ze spáchání trestného činu nebo přestupku,

jev

Týjo, vy jste hodně učený člověk... *znalost*

hodnocení

5x
V rámci obce určitě. Od toho tam je. Ne na to aby za bukem měřil rychlost a plnil obecní kasu.
Proč by neměřil? Řidiči s trochou soudnosti se bát nemusí.
makk

libor007: Měli by i měřit, ale ne jen měřit. Když se MP zaváděla a byly hlasy proti, tak se argumentovalo tím, že chybí takový ten četník, který zná místní poměry a když někdo někomu ukradne slepici, tak hned ví, za kým má jít. Být to tak, tak jsem pro všema deseti. MP není dopravní policie a jejím úkolem je především řešit volně pobíhající psy, výtržnosti, rušení nočního klidu... Toto absolutně nedělá, protože půl dne honit psa a pak dát majiteli stovku pokutu není žádný kšeft. To je lepší sedět za bukem u radaru a mají za hodinu tisíce. Neříkám, že by se přes obec neměla dodržovat rychlost, ale to by měla dělat dopravní policie. Pokud je MP od toho, aby vydělávala, tak ať jim obec koupí kolotoč a vydělají víc.

makku - jak to má dělat dopravní policie v počtu 12 na okres?

ra252: zkuste si někde najít počet policistů na obyvatele..v ČR a jinde na světě. Asi budete hodně překvapen.
makk

ra252: Já vím, že to nemají lehké, všude jsou nějaké problémy, ale v principu by se o dopravu měla starat dopravní policie. Mě nevadí, že rychlost měří MP, mě vadí, že se nestará o to, co je jejím hlavním úkolem. Konec konců já mám taky svoje problémy a taky nikoho nezajímá, jestli k tomu, co se po mě chce mám podmínky. Ti policajti maj proti mě výhodu, že mají svůj plat jistý. Být to jak u nás v práci, tak jim strhnou plat za to, že někde někdo viděl v jejich okrsku jet auto rychle a oni nezasáhli.

martine - poslední součet na stránkách policie.cz vidím nějakých 3100 ks. To je asi 3300 obyvatel na jednoho. Polovička bude klofat do PC v kanclu (zápisy o nehodách, soudy, statistiky apod.), polovička dejme tomu vyjede. Ve dvojicích. To máme 775 dvojic. Na 76 okresů.

Ra - To je stav ve středočeském kraji?
policie.cz/...

Chápete, co je dopravní policie?

ra252: Ve srovnání s ostatními státy jsme na tom velmi nadstandardně..nejen že méně policistů mají v Polsku, ale třeba i v Německu.

Jinak až PČR bude měřit rychlost tam, kde je to potřeba a nikoliv tam, kde se jí to hodí (a nejvíc to vynáší), pak by se počet dopravních nehod mohl velmi snížit.

V našem malém okresním městečku PCŘ měří rychlost prakticky vždy na místě, odkud to má blízko na služebnu, ale hlavně je to místo, kde se snad 30 let nestala žádná dopravní nehoda zaviněná rychlostí (a i jiných nehod je zde pomálu). No a 4km od tohoto "neškodného" místa kde stojí snad každý třetí den, je místo, kde jsou dopravní nehody (vč. smrtelných) snad každý týden. Ovšem tam jsem PCŘ stát ani měřit nikdy neviděl...

On pokutu za jízdu po chodníku může dát jen dopravák?
Makk.. Naprostý souhlas. Vidím to v Hradci úplně jasně. Městská policie kasíruje špatné parkování ale největší perla je, že parkovací systém zajišťuje pro město soukromá firma takže policajti vlastně vybírají peníze pro tu firmu. Zato v obchoďáku, kde se srocují čmoudi co jsou za školou, pokřikují na lidi a pošťuchují se, tam obecního pohůnka neuvidíš za celý měsíc.

hodnocení

4x
Proč by nemohl..
Nicméně pokud bych Vás potkal, jak s autem jedete po chodníku, vyřešil bych to i bez MP.

hodnocení

3x
Proč by to ve své obci či městě nemohl dělat? Naopak, musí to řešit.

hodnocení

3x

Ano, může.

Proč se ptáte?

hodnocení

0x
To není řidič...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]