Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odškodnění po havárii

Od: paveljandos odpovědí: 8 změna:

dobrý den,prosím o odpověd jestli pojištovna postupuje spravně,Nacouval do mě jiný řidič,nehoda z jeho strany,pojištovák škodu uzal takže se škoda bude hradit z jeho poviného ručení,pojištovák po zhlednuti říkal že je to totálka,oprava převyšuje cenu vozidla.a řikal že pojištovna spočítá cenu auta před nehodou,a cenu vozidla po nehodě,za kolik se dá vrak auta prodat a rozdíl vyplati...je tento postup správný?to potom mám schánět kupce na vrak auta aby mi to pokrylo cenu auta před nehodou?moc děkuji za odpověd.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Já jsem měl taky totalku a nechal auto opravit a ještě dost peněz zbylo a auto jezdí dál

hodnocení

0x
Dceři dali odhad ceny auta před a odhad po a pak jí dali vybrat jestli si to chce dát opravit tak že jí dají ten rozdíl hodnot a jestli ne tak to od ní vezmou vydraží za svou cenu a dají jí tu cenu co to mělo tabulkově před bouračkou.
Ten rozdíl hodnoty před a po dostala na konto asi do týdne a zbytek přišel až když to prodali.

hodnocení

0x

Je to pouze způsob výpočtu škody. Nemusíte prodávat, nemusíte opravovat - jenom neuhádáte "nižší cenu zbytků", protože za tu cenu to opravdu někdo chce koupit. Pokud nechcete opravit, můžete prodat onomu zájemci přes pojišťovnu.

Jediné, co můžete uhádat, je cena vozu před nehodou. A to dokladovostí o servisu a rozporováním tržní ceny vozu.

Záleží pak na autě a míře poškození.

Kdybyste to (ojeté, před nehodou) auto chtěl koupit , dáte polovinu toho, co byste chtěl dostat při jeho prodeji *smich*.

hodnocení

0x

V zásadě je to správně, ale není to jediná možnost.

Škoda, že jste neuvedl konkrétní čísla, ale pokud cena opravy nepřekročí, případně významně nepřekročí hodnotu vozidla před havárií, máte nárok nechat si auto opravit a pojišťovna je povinna škodu nahradit. I když se bude cukat...

makk
hodnocení

0x

Podle mě není. Pokud je škoda totální, mají odhadnout cenu před nehodou a to vám zaplatit. Auto je pak jejich a je běžné, že vám ho nabídnou k odkupu, ale neměla by to být první a jediná varianta.

Např. auto mělo hodnotu 50000, vrak má hodnotu 10000. Měli by vám vyplatit 50000 a mohou vám nabídnout, že vám dají jen 40000 a auto si můžete nechat. Ale to je nabídka, kterou nemusíte přimnout, plnění je 50000.

pojišťovny mají velice rády totální škody, protože máte 10-ti leté auto, které vám slouží jako nové a oni než by vám platili blatník a lakování (celkem třeba 8000), tak z toho udělají totálku, auto odhadnou na 5000 a maj od vás pokoj.

kare
hodnocení

0x
Kupce na vrak Vám najde pojišťovna (v dražbě). Je pak na Vás zda to "výherci" prodáte, či ne. Pojišťovna Vám vyplatí rozdíl ceny vozu před nehodou (spočítané) a po nehodě (dražba).
Např.
Vůz před nehodou-po nehodě=vyplácená částka od pojišťovny.
50000-30000=20000 a možnost prodat svůj vůz za 30000 (jehož cena opravy by byla 60000) a jít si koupit ten samý ve stejném stavu za 50000. :)
Berte to jen pro pochopení :)
makk

A co když pojišťova odhadne cenu před nehodou na 50000 a vrak vydraží za 60000? Tak zaplatíte 10000 za to, že vám někdo nabořil auto? :)

Ne, ale likvidátor a odhadce dostanou prémie :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]