Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Felicie s klimou ventilátor topení funguje jen na 4ku

Od: pavelgrulich

Dobrý den,

Dneska mi zničehonic přestal fungovat ventilátor topení, funguje jen na čtyřku, tedy na plný výkon. Na internetu jsem se dočetl, že by to měl být předřadný odpor, ale z toho moc moudrý nejsem. Navíc verze topení s klimatizací je prý zapojená jinak, protože ji nevyráběla přímo Škoda, ale jiná firma.

Pojistka č.3 na 25A je vpohodě, nic dalšího jsem ale nenašel, co by s tím mohlo souviset.

Budu rád za jakoukoliv radu, protože se blíží tepla a chtěl bych to mít rychle zase funkční

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Toto je typická závada při přerušení předřadného odporu... Na 99% to je ono...

hodnocení

2x

Vyměňte předřadné odpory. Felda s klimou je má akorát trochu jinde a kabely k nim jsou delší. Čidlo bývá stejné.

Verze klimy znám pouze dvě. Jedno má ventilátor shora a druhé italské má větrák pod motorkem přdního stěrače (takový obří šnek).

Jakou verzi máš?

Felicie s klimou ventilátor topení funguje jen na 4ku
Felicie s klimou ventilátor topení funguje jen na 4ku #2
pavelgrulich
hodnocení

Mám tu první, k tomu odporu jsem se dostal, normálně vycvaknul. Je celý takový narezlý, takže i kdyby to nebylo ono, tak to stojí za výměnu. Ten větrák přestal fungovat tak jako postupně, asi v rozsahu 10 vteřin, kdy přestal foukat hodně, ale jen trochu, a pak přestal úplně.

Felicie s klimou ventilátor topení funguje jen na 4ku #3

Uvnitř čumíč v odporech na bimetalový kontakt. Vezmi smirkový papír, přelož, aby jsi měl smirek po obou stranách a několikrát ošoupej mezi kontakty bimetalu a očisti. Dej zpět.

Pokud to pojede, tak je to ono a vyměň.

Ale jak vidím, tak to tím na 99,99999999999999999999999999999% bude :-D

pavelgrulich
hodnocení

Dobře, zkusím. On ten kontakt na sebe nedolýhá, je tam asi 0,5mm mezera mezi nima.

Asi se přehřál a jak je zhnilý, tak se nevrací zpět.

Je to vratná tepelná pojistka s bimetalem.

...

Pokud přes odpory přestává proudit vzduch (chladí se v tunelu ventilace) a pokud je tunel přicpaný listím nebo ucpaným kabinovým filtrem, tak se odpory přehřívají a aby neshořely, tak ej tam ten vratný kontakt.

hodnocení

2x

Zde jsou odpory u klimy

Felicie s klimou ventilátor topení funguje jen na 4ku #4

hodnocení

0x

koukni do motoeu k ventilátoru z jednoho nebo druhyho boku najdeš předřadnej odpor počítám bude spálená tepelná pojistka

nebo di po kabelu od ventilátoru a určitě k němu dojdeš

hodnocení

0x

Doplním hiawata@ Změňte typ Felicie (vlevo nahoře) a můžete si vybrat náhrádní odpor k ventilátoru...je jich tam hodně...od různých výrobců

pavelgrulich
hodnocení

Děkuji, odpor jsem našel, jsou tam dva plíšky, co vypadají jako by se měly dotýkat, ale nedotýkají se a pružinka, co je pod nima, tak je volná. Takže hádám že to je ono. Nový jsem objednal, zítra namontuju, uvidím.

hodnocení

0x

Tak jdu se svojí troškou do mlýna. U mě se to projevovalo úplně stejně. Jen s tím rozdílem že běžel nejen na čtyřku, ale i na trojku. Závada pak nebyla elektrická, ale ryze mechanická. Motor ventilátoru má kluzná ložiska, namazaná na věčné časy. Ovšem to neznamená, že mazivo vydrží věčně . Vyschlo, slepilo ložiska s hřídelí rotoru do jednoho kusu, ty se vytrhly z uložení. Rotor se pak točil i s přilepenými ložisky, ložiska postupně vydřely uložení v plášti motoru tak, že rotor začal brousit permanentní magnety statoru a čím větší byla styčná plocha, tím větší byl mechanický odpor, takže to chodilo jen na tu trojku a čtyřku. Po elektrické stránce to vydrželo. Oprava byla taková, že jsem sundal ložiska z hřídele, umyl, znova namazal, rotor obalil papírem, aby byl uprostřed mezi magnety takhle to smontoval a ložiska zalepil do pláště. Po vytvrzení jsem to znovu rozebral a odstranil papír z rotoru. Běhá to dodnes, pokud tedy to, že tchán najel za dva roky 600 km lze nazvat provozem *smich*.

pavelgrulich
hodnocení

No já doufám, že to je fakt ten odpor, protože už jsem do toho auta navalil tolik peněz a úsilí, že se mi fakt nechce drbat se s něčím větším :D

pavelgrulich
hodnocení

Tak opravdu to byl ten odpor. Koupil jsem nový a rozběhlo se to. Mockrát děkuju všem za pomoc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]