Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Dneska mi zničehonic přestal fungovat ventilátor topení, funguje jen na čtyřku, tedy na plný výkon. Na internetu jsem se dočetl, že by to měl být předřadný odpor, ale z toho moc moudrý nejsem. Navíc verze topení s klimatizací je prý zapojená jinak, protože ji nevyráběla přímo Škoda, ale jiná firma.
Pojistka č.3 na 25A je vpohodě, nic dalšího jsem ale nenašel, co by s tím mohlo souviset.
Budu rád za jakoukoliv radu, protože se blíží tepla a chtěl bych to mít rychle zase funkční
Uvnitř čumíč v odporech na bimetalový kontakt. Vezmi smirkový papír, přelož, aby jsi měl smirek po obou stranách a několikrát ošoupej mezi kontakty bimetalu a očisti. Dej zpět.
Pokud to pojede, tak je to ono a vyměň.
Ale jak vidím, tak to tím na 99,99999999999999999999999999999% bude
Asi se přehřál a jak je zhnilý, tak se nevrací zpět.
Je to vratná tepelná pojistka s bimetalem.
...
Pokud přes odpory přestává proudit vzduch (chladí se v tunelu ventilace) a pokud je tunel přicpaný listím nebo ucpaným kabinovým filtrem, tak se odpory přehřívají a aby neshořely, tak ej tam ten vratný kontakt.
Doplním hiawata@ Změňte typ Felicie (vlevo nahoře) a můžete si vybrat náhrádní odpor k ventilátoru...je jich tam hodně...od různých výrobců
Tak jdu se svojí troškou do mlýna. U mě se to projevovalo úplně stejně. Jen s tím rozdílem že běžel nejen na čtyřku, ale i na trojku. Závada pak nebyla elektrická, ale ryze mechanická. Motor ventilátoru má kluzná ložiska, namazaná na věčné časy. Ovšem to neznamená, že mazivo vydrží věčně . Vyschlo, slepilo ložiska s hřídelí rotoru do jednoho kusu, ty se vytrhly z uložení. Rotor se pak točil i s přilepenými ložisky, ložiska postupně vydřely uložení v plášti motoru tak, že rotor začal brousit permanentní magnety statoru a čím větší byla styčná plocha, tím větší byl mechanický odpor, takže to chodilo jen na tu trojku a čtyřku. Po elektrické stránce to vydrželo. Oprava byla taková, že jsem sundal ložiska z hřídele, umyl, znova namazal, rotor obalil papírem, aby byl uprostřed mezi magnety takhle to smontoval a ložiska zalepil do pláště. Po vytvrzení jsem to znovu rozebral a odstranil papír z rotoru. Běhá to dodnes, pokud tedy to, že tchán najel za dva roky 600 km lze nazvat provozem .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.