Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

POV a nepřepsané auto, jaj nejelegantněji

Od: osoba odpovědí: 21 změna:

Auto je psané na X,

ta ho prodala Y,

a ta ho prodala Z (neřešme teď důvody a neřešme teď ČKP!)

1) Jak má správně osoba Z (uživatel) pojistit POV, aby se pojišťovna nevykrucovala z případného plnění?

2) A která poj. by dělala méně obstrukcí, KOOP nebo ČPP?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Odpověď na oba dotazy neajednou- Pojištovny se VŽDY snaží ponížit plnění!

Jak správně pojistit-je n důležité-ten kdo pojistí aby s autem jezdil,jinak osobně ty dvě + ČP nemám rád. vybral bych si dle vyhledávače (top-pojistění Klik-poj... .Jinak osobně mám auto -papírově není moje (dostal jsem na dojetí+ vázne eko)ale PR mám na sebe a mám díky nepřepsání o nějakou korunu dražší než jako vlastník ,přičemž vlastník by platil o 3-4 000 více.

Ale berte to s rezervou.Tuším rádce s nickem arny by možná odporoval.

určitě budu oponovat :) Ale EKO poplatek je průšvih, to uznávám :)

mojma
hodnocení

No ale mas v POV smlouve uvedeneho spravneho vlastnika dle TP... Proto asi platis vic.

Me zajima, co se stane v pripade, kdy tam je v POV smlouve chybne uvedeno, ze vlastnik = osoba shodna s pojistnikem ...

Mojmo v TP nic nemám, vlastně ani TP k danému autu nemám! Jen ORV I a II !

Jinak ano to mi pí Vilma na přepážce sdělila, přes vyhledávače by to bylo ne o 2-3 stovky ale o víc jak o 1000kč dražší.

TP je vlastně ORV II (podle nové terminologie)

Arne ale já na žádné již nemám TP-všechna mají jen ORV II Ale toto nwewřeším Vím že znáte terminologii ale Mojmo kategoricky rvrdil v TP tak proto upřesnění!

Máš pravdu, teď na to koukám u klientů - všude je ORV II a TP v závorce. Jenom pojem ORV II jsem dříve nějak neregistroval, nakonec i v kalkulačkách pojišťoven je vždy používaná zkratka TP.

hodnocení

4x

Ad 1)

Osoba Z uzavre na sve jmeno POV na dany automobil. Ceske zakony toto nijak nezakazuji a pojistovny to umoznuji. Viz napr. uzavreni POV na pribuzneho, ktery ma bonusy, kvuli nizsi pojistce, ale ktery nijak nefiguruje jako majitel nebo provozovatel auta.

Ad 2)

Zadna pojistovna nebude delat obstrukce. Ve chvili, kdy se plati pojisteni, je narok na plneni presne dle podminek pojisteni.

mojma
hodnocení

Takze kdyz osoba Z uzavrela smlouvu kde je napsano, ze vlastnik je stejny s osobou Z, tedy pojistnikem, ale ve skutecnosti v technicaku je jiny vlastnik, coz se ukazalo dodatecne, co ted s tim?

Dle zakona POV

Zánik pojištění odpovědnosti

§ 12

(1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká

a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,

a pojistovna CPP na infolince zvanila ze to tedy musi Z "vypovedet". Na otazku, zda je auto pojistene ci nikoliv nedokazala odpovedet.

Ty ale píšeš o ZÁNIKU pojištění ne o vzniku.Tzn- ty o koze a dotaz je o voze!

hodnocení

2x
Pojištění a vlastnictví vozidla nemá tolik společného jak si myslíš. Majitel a pojistitel můžou být rozdílné osoby a pojišťovnu (i ČkP) zajímá jen to, jestli někdo povinné ručení platí. Ono to je z principu udělané kvůli leasingovkám, kdy majitelem vozu až do zaplacení poslední splátky je furt leasingovka a zákazník je jen provozovatelem ale není to problém ani u soukromých osob. Já třeba dal auto dceři ale dál jsem byl vlastníkem a ona byla vedená jako provozovatel aby případné škody při havárce šly z jejího povinného ručení a aby se jí počítaly bezeškodní bonusy.
mojma
hodnocení

Jako ve velkém TP byla vedena jako provozovatel anebo jen u POV pojistovny?!

Měla to jen na pojistce. Do techničáku jsme to nedávali, to už bych rovnou udělal převod.

Jenže pokud je provozovatel / vladtník odlišný od pojistníka, tak na to má většina pojišťoven příplatek až cca 25%. Pokud to zatajíte, tek vám to naúčtují zpětně v okamžiku nějakého problému.

Arne jak toto zatajit když je to ve smlouvě takto psané-majitel JK, pojistník MK?

Nesetkal jsem se s tím že by to pojišťovna řešila. Pro mě je důležité že auto má platné povinné ručení a neřeším vlastnické vztahy. Kdyby auto zdědilo pětileté dítě může být ze zákona uvedené jako majitel dítě a osoba která bude auto používat si sjedná povinné ručení k vozidlu. Když budu chtít pojistku poslu pojišťovákovi ofocenou jen stranu s technickými údaji o vozidle mailem a jméno a rč pojistitele. Proč bych mu měl fotit druhou stranu když jí nechce?

Pojišťovna to bude řešit když zjistí že jí utíkají peníze, to snad dá rozum. Jinak by za majitele/provozovatele odlišného od pojistníka nemuseli mít příplatek.

hodnocení

1x

1) osoba Z vezme techničák a podle něj uzavře pojistění na svoje jméno. Předtím doporučuji velký výběr, ze které pojištovny to uzavřít.

2) žádná pojištovna nebude dělat probém při uzavírání, problémy dělají všechny, když se má platit.

(Plnění půjde osobě zapsané v techničáku jako vlastník.)

mojma
hodnocení

jaké plnění z POV půjde vlastníku vozidla?!

záleží na smlouvě - třebas plnění z poškození vlastního vozidla při zaviněné nehodě (ČSOB) nebo něco podobného u jiných pojišťoven.

Osoba Z vlastní vozidlo, pojištění je napsáno na osobu Z, ale ve prospěch vozidla, které je evidováno na A. Plnění při nehodě, kterou zaviní někdo jiný nedostane plnění osoba Z, ale A, páč vozidlo je vedeno na něj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]