Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kruhový objezd

Od: davi08 odpovědí: 51 změna:
Dobrý den, jsem řidič začátečník, dlouho jsem nejezdil, a už vůbec ne do Plzně, tak bych si potřeboval oživit jak je to s kruhovým objezdem na začátku Plzně na Borech.
Přikládám nějaký obrázek pro představu:D
Já jsem žluté auto, které vjede na kruhový objezd, vyjíždím až druhým výjezdem směr SOU Stavební, tudíž se zařadím do prostředního pruhu. To chápu. Ale když z mé pravé strany přijíždí modré a červené auto, tak trochu tápu jak je to s předností...červené auto se pomyslně zařadí za mě, to je v pohodě, ale už si křížím cestu s modrým autem jedoucím v pravém pruhu. Otázka tedy zní: jedou-li auta v pravém pruhu a já jim křížím cestu, musím je nechat projet i za cenu toho že si celý kruhový objezd objedu ještě jednou, nebo mi dávají přednost právě oni. Děkuji za případné odpovědi a rady.

Kruhový objezd
Kruhový objezd #2

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pro některé řidiče je podobný kruhák opravdu problém...

mapy.cz/...

Při vjíždění na kruhák musíte dát přednost, ale jen tomu, který jede v pruhu, do kterého vjíždíte. Pokud jede v jiném pruhu, a kdokoliv chce přejet z pruhu do pruhu nesmí ohrozizit toho, do kterého pruhu najíždí.

Je to jízda v pruzích.

Domnívám se, že ve videu v první situaci to je špatně, páč když žluté vozidlo pojede stále ve vnitřním pruhu, nemůže dojít ke kolizi. Když ale chce přejet z pruhu do pruhu, nesmí žluté ohrozit červené, jak je to správně popsané ve druhém případě.

VŽDY se ale bude posuzovat kokrétní situace, v konkrétním místě a času.

asd1

Je tam sice jízda v pruhích,a le taky tam je přednost všemu co jede po hlavní, takže pokud tam nějaký pako pojede po kruháči přes šrafování rovnou do toho připojováku a tam se srazí, tak viník bude ten co najížděl z vedlejěí a nedal přednost vozidlu na hlavní. Je to místo kde on nemění pruh a jízda v pruzích se neuplatní...

= kdo si není jistý a neumí se pohybovat mezi autama, tak by měl najíždět tak aby mu to vyšlo do mezery mezi auta a s nikým se srazit nemohl. Obvykle stačí sledovat provoz na kruháči, lehce zrychlit/ zpomalit a není problém "zazipovat" do mezery..

Jen bych připomněl, že na kruháku z odkazu je taky třeba dávat přednost zprava. A je tedy dost neprůjezdný ..

ra252 - co to plácáš, přednost má ten, co jede po kruhovém objezdu. V tomto případě, je to normální jízda v pruzích (jsou tam tři pruhy a ten vpravo je vždy odbočovací). Na kruháku není přednost zprava. Je ale pravda, že se tudy nejezdí nejlépe (jezdí se zde dost rychle, člověk musí být ve střehu), občas tudy také jedu.

Ferax, vysvětlím Vám názor pana ra252, který zde již mnohokrát prezentoval. Přijíždějící na kruhák má značku dej přednost, musí tedy dávat přednost. Ten co jede po kruháku, nemá žádné značení a tudíž musí dávat přednost vozidlům zprava. Tak tam oba stojí a dávají si přednost.

Ale to si zvyknete na podobné názory.

Já tam značky neosazoval, není to má vina.

A zákon hovoří jasně.

ra252 - právě, že zákon hovoří jasně, tak tu neplácej nesmysly. Pokud není uvedeno jinak, mají přednost vozidla jedoucí po kruhovém objezdu. A tento kruhák velmi dobře znám, protože jsem Plzeňák.

Ferax, ale to je jasné, jen někomu.

cspsd.cz/...

asd1

Jenže Ra má pravdu, současná úprava je paskvil - vzhledem k tomu že při jízdě po kruháči značku přednost na vjezdu "nevidíš", tak musíš dávat přednost zprava. A každý vjezd na kruháč to může mít jinak, jeden s předností druhý bez. Aneb tn co jede po kruháči vždy musí dávat přednost zprava, a ten co najíždí podle cedule na vjezdu... Vítejte v Kocourkově.

asd, znáte kruháč, kde není vidět na značku dej přednost? Vy tedy na každém kruháku dáváte přednost zprava?

Děkuji

Milé děti, asi takhle. Dávno pradávno, když byl benzín po koruně padesáti, byla před vjezdem do objezdu jenom značka "Kruhový objezd" a platilo pravidlo, že kdo je v objezdu, má přednost. Časy se měnily. cena benzínu rostla a my jsme se začali "přizpůsobovat Evropě". I bylo rozhodnuto, že Kruhový objezd značí pouze směr objíždění a ostatní řeší značky. A tak na objezdech rostly lesy značek. Tehdy byly osazovány i "Hlavní silnice". Potom bylo znění změněno na něco jako "značka Kruhový objezd společně s Dej přednost nebo Stůj dej přednost". Což sice neříkalo, že jiná varianta není možná, ale vyhláška řešící osazování značek neumožňovala nic jiného a značky Hlavní silnice se před odbočkami nedávaly. A výklad v autoškolách to tvrdil též.

Jenže od 1.1.2016 se svět opět změnil a Značka Kruhový objezd může být osazena samostatně a potom platí přednost zprava. A takové křižovatky samosebou jsou. Takže naprostá většina kruhových objezdů je dnes vadně značena.

Ovšem u naši dárců zákona se není čemu divit. Poslední pitomina a předjížděním cyklistů je toho dalším dokladem ..

asd1 - co je to za nesmysl, uvniř kruháku žádné příkazové značky nejsou, nehledej problém, kde žádný není. Stačí se jen držet předpisů. Je to jízda v pruzích a jestli pruhy vedou rovně, nebo do kruhu, není rozhodující. Jestli neumíš jezdit v pruzích, tak asi vrať řidičák, ať něco nevyvedeš.

asd1

Nevím o předpise, který by nařizoval vidět značku na vedlejší komunikaci a tou se řídit. Rozhoduje značka na komunikaci po které jedu, když tam neni tak platí přednost zprava.

Samozřejmě platí zákon selskýho rozumu a jezdí se, není problém. Akorát když ti do kruháče někdo vjede a bude tvrdit že jsi měl dát přednost zprava, tak nebude mít vinu 100%, ale bude 50:50, protože přednost podle předpisu museli dávat oba...

Ostatně podobná úprava je často i na vecnických křižovatkách - na hlavní nic na vedlejší přednost. Ovšem ten na hlavni tu značku na vedlejší "nevidí" a měl by dávat přednost zprava, stejně jak na tom kruháči..

Milane - značku Dej přednost neuvidíte na žádném objezdu přes kamion nebo v noci. Nebo proto, že ji vidíte z boku. Krom toho - značky nejsou určeny pro sledování zezadu. Tam kupříkladu nemají reflexní vrstvu, že?

Chlapci, chlapci. Dělám v pojišťovně a už se na vás těším ..

Jo a koukal jsem na stránky autoskoly.cz a tam to mají stále špatně. Asi i proto to autoškoly učí špatně i dnes.

ra252- nevymýšlej nesmysly. Před vjezdem do kruháku máš značku dej přednost. Takže pokud tam vjedeš, víš, že jedeš v kruháku "po hlavní". Jasné jako facka, řídí se tím každý. Pokud je to jinak, je to označeno. Každému je to jasné a žádný problém to není, protože kdyby byl, bude okolo kruháků haldy vraků.

asd1

ferax nevíš. protože každý vjezd to může mít jinak (to současná legislativa umožňuje) = to že jsi na vjezdu míjel ceduli přednost nic neznamená, musíš koukat na každý další vjezd jestli tam je nebo neni, resp. pokud tam nemáš před každým vjezdem ceduli "hlavní", tak musíš dávat přednost zprava - protože tu "přednost" na vedlejší "nevidíš" (a jak píše Ra tak v noci za náklaďáem jí neuvídíš ani fyzicky)

asd1 - je to hloupost, takhle složitě to nikde není.

asd1

Ještě jednou - současná legislativa to fakt umožňuje a údajně to i dokonce někde je - jeden nájezd s předností další bez ní (možná jen někdo urazil značku při bouračce, nevim, v každým případě pokud tam z nějakýho důvodu nebude tak on jí na nájezdu mít nebude a ty to z kruháče nevidíš...).

Předchozí úprava nařizovala všechny vjezdy s předností, ještě předchozí byla že kdo jede po kruháči má přednost (stačily ty modrý šipky dokola - nahrazovaly ceduli hlavní i přednosti ne vjezdech)

Prostě aktuálně tu platí paskvil jak z Kocourkova... A opravdu na kruháčů bys podle přesnýho znění předpisu měl dávat vždy přednost zprava protože chybí cedule že jsi na hlavní...

Pravdu má ra252 a asd1, ferax mele ničím nepodložené nesmysly a milan tomu nerozumí.

Dobré ráno, takže všichni dáváte na kruháku přednost zprava, přestože víte, že značka kruhový objezd se značkou dej přednost znamená, že ten co jede po kruháku má přednost před tím, co na něj přijíždí.

Pochopil jsem Vás dobře?

Děkuji

Nikoli. Věříme, že pravděpodobně tam ta značka je. Protože nám nic jiného nezbývá. Protože když zastavím a budu dávat přednost podle zákona, někdo mi vjede na záda. A poslanci mi škodu neuhradí.

A zákonodárná prasata už chystají další prasárnu ..

ra252, takže si pamatujete, že vjíždíte na kruhák? a značka Vám říká, že:

Je-li značka doplněna značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!", musí řidič vjíždějící na kruhový objezd dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím po kruhovém objezdu" ,

že jedete po kruháku a máte přednost?

Jsem rád, že se na mne těšíte v pojišťovně, ale asi Vás zklamu. Nevím ve které jste, ale moc pojišťovny nepotřebuji, páč si dávám pozor a hlavně dávám pozor na ty, co nedávají pozor.

přeji hezký víkend.

@genehawkins: Velice odvážné tvrzení, navíc nepodložené důkazy - citace a výklad příslušných předpisů. Milan tomu rozumí jako málokdo jiný, ferax se v tom sice trochu motá, ale žádné ničím nepodložené nesmysly (na rozdíl od tebe) nemele, no a ra252 a asd1 si bohužel nedokáží správně vysvětlit OBECNOU ÚPRAVU provozu na PK, kterou uvádí § 22, odst.5 z. č. 361/2000Sb. Díky té obecné úpravě tam žádné DZ P2 být nemusí!

Na vysvětlenou ještě doplním příměr: Pokud vjedete do jednosměrky správným směrem a zajedete např. na svůj pozemek, taky si musíte pamatovat, že jste přijeli jednosměrkou a při odjezdu se musíte vydat správným směrem bez toho, že by u vašich vrat stála DZ B2, která vám jízdu opačným směrem zakazuje.

Pavle, 1* a *palec*

a ještě ...hezký víkend.

Hezký víkend i tobě, Milane*slunce*

satame -

(5) Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami "Kruhový objezd" společně se značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Kruhový objezd" společně se značkou "Stůj, dej přednost v jízdě" musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu.

To neříká nic o situaci na další odbočce, protože každá z nich může být značena jinak. Říká to jen to, že pojedu kolem ve směru šipek a musím dát přednost, případně zastavit a dát přednost při vjíždění na objezd.

Reakce viz můj komentář z 14:12 hod. o něco níže.

hodnocení

0x

Záleží jestli se jedná o vícekruhový objezd s průběžným pruhem a nebo o vícekruhový objezd bez průběžného pruhu..
Neznám ten kruháč nevím jaké jsou tam dopravní značky.
Proto tady sdílím video, které tvůj problém vysvětli asi nejlíp

davi08
hodnocení

Děkuji...pro představu..první dvě fotky jsou z mého pohledu když jedu po kruháči já, další je z pohledu řidičů přijíždějících právě z pravé strany
Kruhový objezd #3
Kruhový objezd #4
Kruhový objezd #5

Na tom kruháku jedeš jako na každé jiné silnici s více pruhy. Nemůžeš nikomu křížit cestu. Musíš auta pustit a pak změnit pruh. Když dáš včas blinkr, třeba tě pustí, když ne, buď zastavíš, nebo to objedeš znovu. Prostě se musíš naučit, včas se zařadit do správného pruhu.

davi08
hodnocení

Díky moc, tak už v tom mám snad jasno;)

hodnocení

0x

Základní dotaz už byl zodpovězen: Při vjezdu na příslušně označený kruhový objezd musí dát vozidlo, které vjíždí na KO, přednost vozidlům, jedoucím po KO. Na vícepruhovém KO pak po zařazení vozidel do pruhů platí pro změnu jízdního pruhu ust. §12, odst.1, 5 a 6 z. č. 361/2000Sb.

Pro přednost při vjíždění na kruhový objezd platí ust. §22 odst.5 z. č. 361/2000Sb. Toto ustanovení je obecnou úpravou provozu na PK a podle něj nemusí být na KO osazeny DZ P2 "Hlavní PK", přednost vozidel na KO vypývá přímo z obecné úpravy provozu na PK. Pokud na vjezdech na KO nebudou DZ P4, popř. P6, ale jen DZ C1, pak zde platí přednost zprava. To je zřejmé i z popisu k DZ C1 v Příloze č. 1 k vyhl. č. 294/2015Sb.

doplněno 30.04.21 07:58:

@ra252: A co jiného říkám*sok* Přečti si alespoň 3x to, co jsi napsal (význam DZ C1 z vyhl. č. 294/2015Sb.), zamysli se a zjistíš, že tvrdím to samé. Pokud nesouhlasíš, vysvětli mi polopaticky, kde je rozdíl a v čem se pletu.

Navíc nevím, co je 298/2015Sb.

doplněno 30.04.21 09:35:

@ra252: Prosím, můžeš mi vysvětlit, z jakých důvodů jsou ty KO neprůjezdné?

Jen zdůrazním, že ta OBECNÁ ÚPRAVA počítá s použitím konkrétních dopravních značek, přesto je to pořád OBECNÁ ÚPRAVA, navíc na rozdíl od některých jiných zákonných ustanovení dobře napsaná a dobře pochopitelná. Netuším, co na ní nechápeš a co proti ní máš.

satame - nemáte pravdu. 298/2015 Sb.:

Kruhový objezd
Značka přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených.
Je-li značka doplněna značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!", musí řidič vjíždějící na kruhový objezd dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím po kruhovém objezdu.

satame - máte pravdu. Napsal jste "příslušně značený". Čili neplatí to obecně a naprostá většina našich kruhových objezdů je podle zákona neprůjezdná.

asd1

Obecná úprava je fajn, akorát pro místní úpravu musí být značka jak na vedlejší (přednost nebo stopka na vjezdu) tak i na hlavní (hlavní silnice) = na kruháči před vjezdem. Když značka "hlavní" chybí tak to je ten paskvil. A přesně to je na tom kruháči - ty tu přednost na připojení "nevidíš", viděl jsi jen tu na vjezdu kterým jsi přijížděl. Takže na každém dalším vjezdu jde proti sobě obecná úprava (nemáš značku "hlavní" před křižovatkou = musíš dávat přednost zprava) a místní úprava (přijíždíš a máš na vjezdu značku přednost/ stopku = musíš dávat přednost těm co přijíždějí zleva)

Někdo prostě šalamounsky ušetřil X cedulí "hlavní" s tím že ta přednost je z kruháče vidět. Ovšem ona předpisově vidět "není" a v noci/ za náklaďákem není vidět ani fyzicky, takže nevíš jestli máš přednost nebo jí musíš dát, což je dost o průšvih a je to jak v Indii kde se jezdí podle nepsaných pravidel "kdo je tam dřív ten jede"

Prostě další paskvil v legislativě, stačilo nechat předpis že na každém kruháči musí být na vjezdech přednost. Nechat možnost že někde bude platit přednost zprava je kokotina.

"ty tu přednost na připojení "nevidíš", viděl jsi jen tu na vjezdu kterým jsi přijížděl"

Tak ještě jednou: §22, odst.5 z. č. 361/2000Sb. uvádí OBECNOU ÚPRAVU provozu na PK. Součástí této obecné úpravy jsou i dopravní značky, které v tomto případě NEJSOU MÍSTNÍ ÚPRAVOU provozu na PK. Jejich instalace na každém vjezdu na KO informuje řidiče o tom, že při vjíždění na KO musí dát přednost vozidlům jedoucím po KO, ale pak má po dobu jízdy po KO přednost před vozidly, vjíždějícími na KO. Už netuším, jak to jinak vyložit, abyste to hlavně ty a ra252 pochopili.

Nejspíš nechápete, že KO je jen zvláštní křižovatka - JEDNA křižovatka. Pokud není provoz UVNITŘ této křižovatky upraven dopravním značením odlišně od OBECNÉ ÚPRAVY, platí, že vozidla jedoucí po KO mají přednost před vozidly na KO vjíždějícími, a to i bez dopravních značek P4 před každým vjezdem. Pochopitelně je to náročnější pro organizace služeb údržby dopravního značení, které musí DZ udržovat v takovém stavu, aby mělo smysl. Opět příměr: Když vyjedete z obce, kde bude třeba v důsledku DN chybět DZ IZ4b, také pojedete neustále rychlostí 50km/h dokud nějaký ten "Konec obce" neminete?

Ujasněte si prosím rozdíl mezi obecnou a místní úpravou provozu na PK

satame - Vy tvrdíte, že na všech vjezdech do kruhového objezdu je stejné značení. Že pokud já vjedu kolem stopky, mají stopku i všechny ostatní vjezdy, pokud já vjedu kolem dejpřednosti, mají ji i všechny ostatní. A pokud já vjedu kolem samotného kruhobjezdu, mají ho i všichni ostatní. Jenže to není nikde psáno. Víceméně to platilo do novely 2015, kdy bylo jisté, že všude je buď stopka nebo dejpřednost. Výklad, že kruhový objezd je jedna křižovatka a je všude stejně značen je jen Váš a nemá oporu v zákoně.

Nic takového jsem nenapsal. Ba naopak jsem napsal, že pomocí dopravního značení může být situace uvnitř křižovatky (rozuměj uvnitř KO) změněna. Že se jedná o jednu křižovatku vyplývá z výkladu pojmu "křižovatka" v §2, písm.w) z. č. 361/2000Sb. - křižovatka je místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují (citace zkrácena bez újmy na významu).

Ve vjezdu na KO pak DZ P4, resp. P6 upravuje chování řidiče na konkrétním vjezdu, na přednost vozidel, jedoucích po KO nemá použití rozdílných DZ P4 a P6 vliv.

satame - takže se shodneme, že všechny vjezdy nemusí mít shodné značení?

Pokud mluvíš o DZ P4 a P6, pak se shodneme. Jinak ne nebo pouze v případě poškození nebo odcizení DZ a pak musí být co nejrychleji zjednána náprava.

satame - kde je o tom řeč v zákoně?

O čem prosím? A v kterém zákoně? Ve Sbírce zákonů je jich moře :)

satame - 361/2000 a spol.

hodnocení

0x

Pár poznámek:

@ferax: "Pokud není uvedeno jinak, mají přednost vozidla jedoucí po kruhovém objezdu."

Onen ničím nepodložený nesmysl.

@milancukrar: " takže všichni dáváte na kruháku přednost zprava, přestože víte, že značka kruhový objezd se značkou dej přednost znamená, že ten co jede po kruháku má přednost před tím, co na něj přijíždí."

Samotná značka Kruhový objezd nic takového neznamená.

@satam: " správně vysvětlit OBECNOU ÚPRAVU provozu na PK, kterou uvádí § 22, odst.5 z. č. 361/2000Sb. Díky té obecné úpravě tam žádné DZ P2 být nemusí!"

To je sice pravda, ale platí to pouze na té jedné křižovatce/jednom vjezdu. Pokruhovémobjezdujedoucí o tom ovšem informovám není, pouze tuší, doufá a loví očima značky na vjezdu. Celý objezd jedna křižovatka v žádném případě obecně není, to byste totiž měl na kruhovém objezdu bez značek na třetím výjezdu přednost zprava - což mi asi tvrdit nebudete...

@satam " Pokud není provoz UVNITŘ této křižovatky upraven dopravním značením odlišně od OBECNÉ ÚPRAVY, platí, že vozidla jedoucí po KO mají přednost před vozidly na KO vjíždějícími, a to i bez dopravních značek P4 před každým vjezdem."

Jak už bylo prokázáno, nejedná se o jednu křižovatku. Ta odlišná úprava na dalším vjezdu spočívá právě v tom, že tam vjíždějící nebude mít Dej přednost v jízdě (protože pak už se nebude jednat o onu obecnou úpravu), ale například reklamu na hamburgry na trojúhelníkové značce, což já, jedoucí na objezdu, nevidím.

No a vzhledem k tomu, že obecná přednost vozidla na kruhovém objezdu neexistuje (jen podmíněná značkou na příslušném vjezdu, což vozidlo na objezdu VĚDĚT nemůže), jedná se o paskvil a průjezd po objezdu si vyžaduje víru a obezřetnost.

doplněno 01.05.21 12:26:

Tak pokud je to jedna křižovatka, tak tady

mapy.cz/...

má vozidlo, které přijede z ulice Václava Týra a bude se chtít otočit přednost před autama, které přijedou z Jana Vostrčila.

Ano?

Reaguji jen na to, co se týká mých výroků.

Na rozdíl ode mě jsi nijak neprokázal, že se nejedná o jednu křižovatku. Doporučuji ti také k přečtení TP 135 z dubna 2017, platné v současné době. Tam se mj dozvíš, co je to okružní křižovatka (dále jen OK), na jaké typy se dělí, jak se projektuje a je tam také doporučení "organizovat dopravu na OK tak, aby vozidla na vjezdu musela dávat přednost vozidlům na okružním pásu".

Tím je mj také vyvráceno tvoje tvrzení, že se nejedná o jednu křižovatku. A ten nesmysl o neexistenci obecné přednosti vozidla na kruhovém objezdu mě už nebaví asi počtvrté vyvracet. Je dána obecnou úpravou v zákoně, a to v §22, odst.5 z. č. 361/2000Sb., přičemž součástí této obecné úpravy je možná trochu nešťastně implantované dopravní značení.

(Jen tak bokem, vozidlo na OK nemůže VĚDĚT vůbec nic, vědět musí jeho řidič ;))

Také bych nejen tobě, ale i některým ostatním doporučil nastudovat si pravidla jízdy okružní křižovatkou v jiných zemích, abyste náhodou při jízdě v cizině neměli vážný problém. Jen pro příklad třeba ve Francii se na KO, resp. OK, praktikuje systém "zipu", tedy vozidla jedou střídavě jeden z vjezdu a jeden po KO. Navíc se často na KO, přes který napříč jezdí tramvaj MHD, používá světelná signalizace, a to i v Česku.

satame - Vy říkáte, že text:

(5) Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami "Kruhový objezd" společně se značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Kruhový objezd" společně se značkou "Stůj, dej přednost v jízdě" musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu.

říká, že kruhový objezd je označen na všech vjezdech těmito značkami. Ale to tam není napsáno. Je tam napsáno, co má dělat řidič, který vjíždí na takto označený objezd. Je to popis skutečnosti před 1.1.2016. Tenkrát jiný neexistoval a všechny vjezdy byly takto označeny. A tedy to platilo pro všechny objezdy a všechny jejich vjezdy. A řidič si mohl být jistý, že je tam správně ..

Dnes ten text při doslovné interpretaci říká, že pokud má objezd všechny vjezdy takhle označené, pak musí dát přednost atd. To, že přednost dá, zajistí příslušná značka na jeho vjezdu (a nemusí kontrolovat všechny vjezdy, aby se ujistil, že je na objezdu z § 22 odst 5).

Už podruhé ti říkám, že jsem nic takového neřekl. Nevkládej mi prosím do úst jiná slova, než si tu po mně přečteš. Že nechceš pochopit to, co tu já uvádím včetně citací a podkladů, je jen tvůj problém, ne můj.

satame - neřekl. Ovšem výroková logika hovoří jasně. To, že jsou zákonodárci neschopni souvislé věty je věc jiná. A že většina kruhových objezdů je podle zákona bezpečně neprůjezdná je fakt (plynoucí ze zákona).

asd1

Satame, pokud to je jedna křižovatka, tak: a) přijedeš nikde žádná cedule = platí přednost zprava. A když na dalším vjezdu bude "přednost" tak přednost musíte dávat oba - ty dáváš zprava on tam má ceduli.

b) přijedeš do křižovatky kolem cedule "přednost" tj. po vedlejší, na dalším vjezdu přijíždí auto taky po vedlejší = oba jste do křižovatky vjeli po vedlejší = dáváš přednost zprava!

= i ta tvoje jedna křižovatka nebude fungovat a je to paskvil. Přijel jsi po vedlejší, žádná změna na hlavní neproběhla, takže tomu dalšímu dáváš přednost zprava.

Předpisově kruháč opravdu projet nejde, je to jen na lidech že jezdí jak jezdí... A při bouračce se můžou dost divit že viník nebude ten druhej ale bude to 50:50.

Pokud to neni jedna křižovatka ale několik samostatných, tak jsi neprojel kolem cedule tj. ze strany kruháče jde o neznačenou křižovatku, co je na vjezdu tě nezajímá protože to nevidíš. = ten co jede po kruháči dává přednost zprava, ten co najíždí podle cedula...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]