Zdravim, Mám Škoda Octavia II facelift r. 2009 1,9 TDI BXE najeto 216xxx, používám olej 505.01, menim každých 15 tisíc. Poslední 3 výměny se mi rozsvitila oranžová kontrolka “zkontrolujte hladinu oleje”, nejdříve to bylo po 14.000, pak po 10.000 a teď po 8.500, vždycky doleju necelý 0,5l a je klid. Všiml jsem si však, že se jednotlivé intervaly po jaké době se kontrolka rozsvítí zkracují. Dá se to brát jako důvod k obezřetnosti, nebo je to normální i vzhledem ke stáří vozidla a narůstajícímu nájezdu? Napadlo mě, že by to třeba mohlo naznačovat odcházející turbo, nebo že se začíná ozývat těsnění pod hlavou. Můžou na to mít vliv i studené starty? Je fakt, že občas tomu přiložím pod kotlem, ale vždy, až jakmile ohřeji olej alespoň na 80-85 stupňů. Děkuji za všechny případné odpovědi a rady.
U benzínu víceméně normál a naopak spíš výborné, u nafty to je problém. Buď ucpávky turba (extrém je že motor jede na olej a nejde chcípnout, musíš to zastavit přes kvalt, jinak jde motor samovolně do toček až vyběhne klika z bloku nebo se zadře ) Nebo přes kruhy/ gufera ventilů.
Na vině můžou být dlouhý výměny oleje, 15kkm je moc. Lepší je po 10kkm.
Opravy drahé - repas turba, překroužkovat, nový gufera; výsledek nejistý... Pokud zbytek auta neni v dobrým stavu tak se toho zbav dokud to jezdí..
expl1cit
Takže lepší je to nechat někde prohlédnout? Jaké jsou přibližné částky za překroužkování a gufera? Jako zas na druhou stranu já měním olej + filtry tak 3-4x/rok, najezdím docela dost.
asd1
To ti spíš doje..ou.. Tady to moc nezjistíš, musí se pokus - omyl = dáš nový gufera ventilů a sleduješ jestli olej žrát přestalo... Když ne tak nový turbo (nebo kvalitní repas) a zase sleduješ, když ani to tak překroužkuješ motor.. A pak nastupujou radosti jako trhlinka v bloku, těsněním hlavy z olejovýho kanálu do motoru atd...
Kontrolou moc nezjistíš, resp. kontrola aby měla smysl tak je drahá, např. pro změření ložisek turba ho musíš rozhodit, změřit opotřebení válce/ kruhů taky demontáž atd. To už se rovnou automaticky dělá repas/ nový díly.. Pokud to neděláš sám, tak lítaj desítky tisíc..
expl1cit
No ono je fakt, že turbo už mi píská delší dobu jak sanitka, takže by mohl vyřešit tento problém a celkově problém s olejem repas turba. Co jsem Koukal, tak výměna gufer je kolem 2 500,-, to ještě taky není tak hrozná položka, nejdražší je asi to překroužkování.
asd1
Jestli píská tak bych šel nejdřív po turbu... Obecně ložiska maj velkou vůli a přes ucpávky prolíná olej z ložisek ven buď do výfuku nebo do sání..
Buď opravdu kvalitní repas nebo rovnou nový turbo. Spousta repasů je parodie na práci a osobně bych se přikláněl k novýmu... Hlavně pokud píská tak to znamená vibrace = možnost únavových trhlin na lopatkách. Když kus lopatky vletí do sání tak to rozmydlí motor..
expl1cit
Je možný, že to turbo píská i kvůli chipu? Je tam nahraný podle mě ještě celkem nenásilný chip pro lepší záběr v nízkých otáčkách a ve výsledku to místo 77 má nějakých 95kw. Když kvalitní repas, měl bys nějaký tip na osvědčené servisy, kde kvalitní repas provádí?
To buďte rád. Naše BMW X5 4,8L žere víc jak litr oleje na 1000km.Reklamace v BMW?Prý je to"NORMÁLNÍ"spotřeba oleje.Co prý chceme.Tak v honiegovém autě vozím víc oleje jak v V3Sce.Je to hnus
Vy nalítáte tolik kilometrů a nekontrolujete olej podle měrky? Na kontrolku hladiny nespoléhejte, protože má přítelkyně má také oktávku a na polni cestě urvala dráty k čidlu hladiny oleje a žádná kontrolka se nerozsvítila. Na takový nájezd to ještě není velká spotřeba oleje, ale co pár dní vytáhněte měrku a popřípadě dolijte.
expl1cit
Je fakt, že jsem to neřešil, ale nejspíš zacnu, ať vždy aspoň orientačně vím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.