Zdravím potřeboval bych poradit,nejde mi sundat přední kolo u auta,měl sem to i v pneuservisu a ani tam si neporadili,tři kola sundali a to jedno je prostě prirezle,nemáte někdo nějaký fígl co s tím? děkuji
Ano to je velký problém, kolega minule taky nemohl s liťákem hnout, šlo o auto, kde se kola nesundavaly dva roky. Nedokázali s tím hnout ve dvou servisech, jediné, co pomohlo, bylo nastříkat do spáry styku disku a náboje kola sprej Brunox
nechali to pusobit několik dní (opakovaná aplikace) a pk to šlo srazit dolů hranolem dřeva, ranou zevnitř ven..
Já se takových estrád rád zřeknu, proto pokaždé při výměně kol mažu šrouby grafitovou vazelínou, liťáky jakoukoliv, co mi přijde pod ruku, kdy je nejdůležitější omáznout středovou díru
Tak to dopadá, když se poslechnou rady mechaniků, že se nemá nic mazat. Po zdárné operaci pak nezapomeňte stříknout voskem na dutiny dosedací plochy i závity šroubů nebo matic kola.
Povolení šroubů asi o 1 mm, stříknutí WD40 a po mírném rozjetí zabrzdit by pomohlo. Sundávat kola stahovákem může dopadnout deformací disku a kolo bude házet.
break
Mechanik max nemaže šrouby nebo štědrý, ale střed se musí vždy očistit a namazat. Nejlíp něčím, co nereaguje s vodou např keramická vazelína.
Měl jsem hliníkové disky (příště dát podložky proti "zarůstání"). Zajel jsem do servisu na náklaďáky (Hodonín). Jeden pracovník vzal klíč dlouhý asi 2m a zabral, druhý těžké kladivo a třískl do šroubu. Povoleno. V pneu-servisu na osobáky si neporadili ani s WD-40, ani vibračními udělátky.
Používám na to stahovák ložisek uchycený kde se dá a opřený rovněž o co se dá. A když to ani pak nejde a je pěkně napružený, tak do ráfku z druhé strany praštím.
Taky se mi to stalo, první sezónu na sucho. Nové plecháče. Naštěstí palice pomohla. Od této doby co to lehce zašpiním hustou vazelínou PM600, co mám jako cyklista, tak to jde dolu hned. Kola mi zatím neupadli a auto se nerozbilo, tak na měděnou nebo grafitovou nevidím důvod přecházet.
Zkus skrz díry pro šrouby mezi kolo a kotouč stříknout směs 50 % acetonu a 50 % oleje do aut. převodovky (např. Dexron) nebo jiný penetrační olej, chvíli počkat a pak poklepat kladivem (ideálně pneumatickým) z vnější strany okolo středové díry a náboje. Tohle pak zopakuj ještě aspoň jednou a pak by kolo už mohlo jít shodit úderem zevnitř na ráfek.
Já to zvládnul pomocí dvou trámků a heveru. Zarezlé kolo povolit a zvednout. Trámky opřít o protilehlá kola, hever mezi ně, a opatrně vytáčet. Funguje to, nemusíš kupovat palici.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.