Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
aktuálně řeším problém provozu auta po babičce, která včera zemřela. Již 4 roky jezdím autem, které je psané na babičku, důvodem nepřevedení byla částka EKO daně (5000Kč) a rozdíl v POV (babička 2270 Kč, já 6500 Kč/rok). Auto jsem chtěl dojezdit, nicméně ho aktuálně každý den potřebuji k dojíždění do práce. Mohu auto až do dědického řízení používat? Pojištění, které je zaplacené od 03/2021 stále platí, neukončí se například úmrtím? Děkuji za odpověď.
Žádný předpis neurčuje, že auto po zemřelém se musí odstavit až do ukončení dědického řízení. Ovšem je třeba, aby se dědicové na způsobu jeho využívání domluvili. Předpokládám, že na auto neexistuje kupní ani darovací smlouva, takže jste ho zřejmě měl od babičky ústně dlouhodobě zapůjčené. Pokud je tedy zaplacené povinné ručení, v rámci Česka se vám nic stát nemůže. Ovšem výjezd za hranice bych nedoporučoval, mohl byste tam mít s Policií problémy. V Anglii by vám ho dokonce mohli zabavit a nechat sešrotovat!
Tak jistě se bude -pokud to bude aktivní blbec-snažit něco najít.
Normální policista, pokud to není šrot nebude mít s ničím problém-PR je jedno na koho je uzavřeno , nakonec stačí jen platná ZK, a že je auto na xy? Prověří max v registru zda je to tak ,nic víc, max by mohl mít problémy, že je auto na zesnulou osobu.Ale to by také neměl být problém.
Mel si napsat souhlas babicky s pujcenim vozidla a mohla mu to podepsat pred umrtim.
Taky si myslim, ze problemy by mohli delat jen spoludedicove, pokud ovsem nebude pachat prestupky (tam by to bylo asi zajimave, komu by chodily pokuty z usekovek) a problem je jen, ze neziska bonus na POV, kdyz bude jezdit na cizi POV.
již platnou smlouvu povinného ručení nelze zrušit jen tak -
Zánik pojištění odpovědnosti § 12 (1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla
Tj. POV je platné a jak píší kolegové, není důvod se bát. Můžete se obávat pouze a jen dalších pozůstalých a jejich požadavků na majetek.
otázkou je, kdo bude po babičce dědit, s tím bych se domluvil na dalším provozování vozidla
budou to děti, nikoliv vnoučata
pojištovně je nutné nahlásit každou změnu do 15 dnů, za sjednání povinného ručení odpovídá dědic. dědicové nebo správce dědictví, pokud byl soudem určen...pojistná smlouva se zesnulým není žádné perpetum mobile, bežící na věky věků, jak se někteří rádci domnívají...úmrtí je nutné pojištovně oznámit a dědicové musí sjednat novou smlouvu
A jak si představuješ takové Perpetum mobile? Jakože stále platí a obnovuje pojistku na zesnulou?
Já bych postupoval přesně takto, Když by dědictví ještě nebylo uzavřeno, a auto by nemělo jasného vlastníka: půl roku před výročím smlouvy bych pojišťovně oznámil stav, s tím, že navrhuji ukončit ke dni výročí pojistné smlouvy, a že nemohu nic dokládat, Protože úmrtní list nemám,aby mi akceptovali písemně můj návrh A pokud tak neučinili, že mohu pojištění na zesnulou hradit dále. S vědomím poj.
stir, tak to již není, EKO zaplatí při převodu nový vlastník, pokud není ve vyjímce. (ZTP, dědic, ...)
Neřeší se již kolikátý to je převod, Eko se ale platí pouze jednou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.