Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoký hvizd z motorového prostoru

Od: zdenek2® odpovědí: 9 změna:
Kdysi před rokem jsem se tady ptal, že mi něco hvízdá z motorového prostoru, když vyjíždím z garáže a zmáčknu plyn. Protože to nedělá pořád a nejspíš jenom když je zima, tak jsem na to pořád nepřišel. Teď ale jsem včera jel z garáže a když jsem zmáčkl plyn, ozval se silný vysoký hvizd z motorového prostoru až jsem se lekl. Nevím odkud. Po chvíli to přestalo dělat. Kdybych neměl novou spojku, tak bych si myslel, že je to spojkou. Ale protože lamela, přítlačný talíř i ložisko jsou nové, tak spíš si myslím, že je to z motoru. Může to souviset s mazáním motoru? Třeba, že když je zima, tak chvíli trvá než se to všechno uvnitř promaže? Kvůli zavřeným obchodům se chystám již od podzimu měnit olej a olejový filtr a řekl jsem si, že až filtr vyměním, tak pak budu intenzivně pátrat po příčině hvízdání.
Kdyby někdo měl s tímto druhem hvízdání zkušenosti, dejte vědět.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Olejem to nebude. Podle popisu bych hledal na "prsou" motoru. Především vodicí a napínací kladky, alternátor, popř. kompresor klimatizace. Tipoval bych to na některé ložisko v uvedených částech motoru.

Ovšem pokud je to u "Feldy", pak je výběr omezený. Alternátor a na Feldě to může dělat i vodní pumpa. Rozvody to nebudou.

doplněno 17.04.21 09:00:

Ano, řemen to může být. Ovšem netvrdil bych, že porucha nehrozí. Jednak může prasknout ten řemen a jednak primární závada může být přidřené ložisko (alternátoru spod.) a to se může brzy vysypat. Takže bych to nezanedbával a snažil se o nápravu.

doplněno 17.04.21 11:14:

@zdenek2: Ložiska v převodovce nehvízdají. Pokud dojde k závadě v převodovce ať už v ložisku nebo v pouzdrech, pak převodovka obvykle doslova ječí.

V motoru jsou až na výjimky kluzná ložiska, ne valivá. Kluzná ložiska nehvízdají.

Přikláním se k tomu řemenu. Starý řemen může mít problém utáhnout po startu alternátor, který musí rychle nahradit náboj baterie, spotřebovaný při startování. Zkuste především "babskou" radu - mázněte řemen klasickým mýdlem (ne tekutým!). Pokud hvízdání zmizí, vyměňte řemen, pokud nezmizí, je třeba pátrat dál.

hodnocení

Rovněž si myslím, že vysoký hvízdavý zvuk je typický pro ložisko. Alternátor jsem měl před pár měsíci rozebraný a ničeho zvláštního jsem si nevšiml. Možná tedy ložisko na motoru? Vodní pumpa? Jsou tam ještě jiná ložiska?
Problém je, že když to po pár vteřinách přestane, těžko se to hledá.
hodnocení

Také v převodovce jsou ložiska. Jenže při startu za volantem se to nedá poznat z které části motorového prostoru zvuk přichází.

hodnocení

1x

To by mohl pískat řemen alternátoru jak je ztuhlý. Pokud je to tímto tak není třeba se nijak obávat poruchy.

makk

Jestli je to nejhorší v zimě a u studeného auta, tak nejspíš ten řemen. Mě se jednou stalo, že se někdy kousla napínací kladka a byl to stejný zvuk.

hop®

Také se přikláním k tomuto tipu ! *palec*

sedlecak
hodnocení

0x

Podobný problém jsem měl u Xsary 1.4 dělalo to víčko na nalévání oleje když jsem víčko povolil tak to prestalo.Vyřešíl jsem to tím že jsem vyndal to gumové těsnění pod víčkem.Byla asi ucpaná nějaká hadice okolo motoru a bralo to vzduch okolo víčka .

onasis
hodnocení

0x
Na pískající řemeny se prodává sprej a nebo,pokud chcete usetrit se to dělá tak že se vezme obyc mýdlo na ruce(ne tekuté)a při nastartovaným motoru se velmi opatrne a zlehka přiloží mýdlo na stranu remen kde jsou drážky,řemen si nabere lehce mýdla a měl by přestat pískat.Je to ale opravdu na vlastní nebezpečí!

hodnocení

0x
A nechtěl byste ten "hvizd" nahrát..? Určitě by to identifikaci pomohlo a zrychlilo. A neříkejte, že u Vás je od loňska kvůli obchodům nemožné sehnat olej a filtr do Feldy To nemyslíte vážně? Zkoušel jste někdy objednat něco přes internet? Určitě ano. Zkuste i ten olej s filtrem. Ale na tuty to "vysoký hvizd" neodstraní! Nedělá to startér? Feldy to dělaly. Pastorek se nevrátí hned zpět a motor ho roztočí (ten pastorek startéru)jen to hvízne :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]