Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v práci používáme 98% teměř čistou kyselinu sírovou . Chtěl bych z ní udělat elektrolyt do baterek. Je možné použít tu 98% nebo musím ředit poměrem 1/1 abych dostal cca 50%? Jak by bylo nejlépe naředit s destilovanou vodou,abych dosáhl na vlastnosti prodávaného eletrolytu do baterek?
To mě opravdu hodně pomůže
Veškerá práce s H2SO4 i jinými anorganickými kyselinami je prací specializovanou.Dělat pokusy s akumulátory,aniž o nich něco vím,je nejen nebezpečné,ale i nezodovědné.Je totiž nutno přesně vědět,jakou kyselinu,o jaké hustotě jsem z baterie vylil a o přesně stejnou do ní nalít.Jinak se mohou články -elektrody v baterii zničit.Souvisí to s tím,že hustota během provozu dost kolísá,a je jiná u vybité baterie a jiná u nově nabité.Pak se může stát,že má akumulátor jiný vnitřní odpor než má mít a alternátor se zblázní a baterii cpe větším proudem.Také při vyprazdňování starého elektrolytu dochází k vyplavování kousků vydroleného olova,pokud se toto dostane mezi články,zkrat vzápětí dokončí neblahé dílo.
JABRAKA
Plně nabitý a nový olověný akumulátor by měl mít hustotu elektrolytu 1,28, což odpovídá koncentraci kyseliny 35%. Pro nejdostupnější měření je nejvhodnější hustoměr, který je k dostání v každé prodejně dílů na auta. Pozor! Kyselina sírová se musí ředit postupem "kyselina do vody", nikoliv opačné! Při ředění se vyvíjí značné množství tepla, takže první kapka vody do koncentrované kyseliny se okamžitě odpaří a kyselina s oblibou vystříkne rovnou do oka.
Podivejte se z kyselinou dělám,ale nemusim jí ředit takže uplnej dement nejsem,když v práci disponuji čistou kyselinou sírovou a to že se leje do vody sem tak nějak věděl. Další důvod proč kupovat něco so je zadarmo no ne
Baterie nebude pohánět auto,to bych ani nezkoušel. Jde o zahradní traktůrek a baterka je jak jsem psal v minulém příspěvku malá traktůrková. Soused jí daroval s tím že dva roky makala a přey zimu v garáži asi nenabijel.
Hustoměr mám ale potřebuju jí oživit aby zase zatočila starterem
Bolo by fajn, nez zacnete robit pokusy s nebezpecnymi zieravinami, nastudovat si, aka koncentracia kyseliny je v beznom akumulatore. Tu odporucam skor wikipediu, nez ruske a kazachstanske videa na YT.
Ono ta koncentracia znacne kolise, kedze princip akumulatora je chemicka reakcia dosiek s olova s kyselinou. Vo vybitom je skoro cista voda (preto vybity lahko zamrzne), v nabitom opacne, ale urcite nie 98%. Vypocty typu ; potrebujem 20% a mam 98%, kolko vody treba pridat, zvladate?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.