Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojeni z vyhrazeného(stoupacího ) pruhu

Od: tankista odpovědí: 14 změna:
Dobrý den.Chci se zeptat jak je to s připojováním do průběžného pruhu z pruhu vyhrazeného pro pomalá vozidla.Jezdím s vojenským tahačem a podvalnikem na kterém často převážím věci přesahující 50tun.Pred blížícím se ukončením pruhu dávám znamení o změně směru jízdy abych se mohl připojit do průběžného pruhu.Bohužel pokaždé se mi stává že velmi mnoho " řidičů" mi brání v připojení a ikdyz jsem už napůl v pruhu tak mne velmi riskantně předjíždí i přes dvojitou čáru v protisměru.Nejspíš si myslí že zastavím,pustím je a pak se budu s celým kolosem v kopci rozjíždět.Musi mi tedy umožnit připojení nebo naopak já jsem povinen zastavit?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Civilizovaný země tohle řeší tak, že na konci kopce je průbežný pruh ten pravý stoupací a končí levý předjížděcí. Naprosto jednoduchý a funkční...

Pak tam má pomalík přednost = nemusí na konci řešit jak se dostat do průběžnýho mezi rychlý auta (což často znamená buď zastavit a čekat tam na velkou mezeru, nebo se tam nacpat "na prasáka" - podval s tankem má přednost i když jí nemá *smich*

sirokko

Ono se to tak s tím průběžným pravým postupně řeší i u nás. Samozřejmě, rychlejší v levém má více možností akcelerace než těžký v pravém pruhu. Je to logické.

Taky jsem se tomu u nás divil po změně vodorovného značení, při nájezdu průběžný levý při výjezdu pravý pruh , původní značení byl průběžný na obou koncích levý .Ale zjevně to má logiku

hodnocení

2x

Ostatní vám přednost nemusí, vy je nesmíte ohrozit. Dotaz položte při pravidelné školení řidičů.

sirokko
hodnocení

2x

To se ti stává v Eurotruck Simulator nebo v 18 Wheels of Steel?

hodnocení

0x

Pokud nějaký "profesionál jezdí s tahačem a podvalem+ třeba tank na podvalu,tak takové banality by měl umět řešit.

V minulosti si s tím poradili bez problémů i amatéři na VZS po KŘK.

sirokko

To mi právě taky nesedí, proto jsem se ptal, jestli se to tazateli stává v nějakém simulátoru. Jestli někdo jezdí na hrbu s padesáti tunama, tak takové věci nemůže už řešit. To je jako by se zedník s dvacetiletou praxí ptal, jak má nahazovat omítku.

daniela1
hodnocení

0x

Správné odpovědi už jsou nade mnou.

Řešením by mohlo být sledovat zrcátka a provoz kolem sebe, začít blikat s větším předstihem a začít najíždět dřív, než pruh skončí, v rozumné rychlosti, on si každý normální rozmyslí, jestli to poslat pod rozjetý tahač, který začíná vybočovat doleva. Samozřejmě za předpokladu, že už nejedou vedle, v tom případě je nechat projet, popřípadě i ubrat, a pruhy měnit až pak.

Rada, která není zrovna v souladu s předpisy, já vím. Ale když se "Tankistovi" taková situace stává pokaždé s velmi mnoha řidiči, pravděpodobně nebude problém u ostatních. Spíš to vidím tak, že začíná blikat pozdě a jede nadoraz až do konce pruhu pro pomalá vozidla, kde si vynucuje přednost, kterou nemá. Nebo se pletu? :) Zvláštní, že takovou základní věc neví někdo, kdo řídí vojenský tahač s podvalem.

anonymni357

Ano,pletes se.Pokud je pruh urcen pro pomala vozidla,smi se do nej vjet kdykoli,ale vyjet jen na jeho konci!Take proto,ze smerem Z NEJ je plna cara!

@anonymni357 naprostá většina pruhů pro pomalá vozidla má přerušovanou čáru
anonymni357

Mikihans,priznavam,ze jsem nevedel,ze doslo ke zmene,omlouvam se!

tankista
hodnocení

Tak všem děkuji za výstižné odpovědi.Sice s touto soupravou nejezdím 20 let,ale řidičák mám už od 95.Sanizrejmne že znamení dávám dřív než 10m před koncem pomalého pruhu a zrcátka nepoužívat snad ani nejde pokud chci mít přehled co se děje za mnou.Slo mi o to že ikdyz začnu blikat že mám v úmyslu se zařadit do průběžného pruhu tak neřidiči mi prostě neumožní se tam zařadit.A je je do jestli je to polský kamioňák nebo ostravský řidič dodávky.Vim že můžu omezit ale ne ohrozit.K nejapnemu dotazu zda toto hraju na simulatoru-ne sorry žiju v realitě
homingpigeon

Bohuzel, valnik nema pravo prednosti jizdy, jen v pripade, ze by jej doprovazela vojenska policie. Takze to budete muset prekousnout, vim, jake to je, kdyz si ridic 1,6tunoveho auta mysli, jak to ma ten debil v kamionu jednoduche.

hodnocení

0x

Jak už bylo psáno výše.
Auto jedoucí v připojovacím pomalém pruhu nesmí ohrozit auto jedoucí v průběžném pruhu. Toť k citování zákona.
Realita samozřejmě je složitější, záleží na situaci...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]