Dobrý den, mám peugeota 206 a STK mu vyprší 5. Června. Chci se tady u vás ujistit že se to týká i mě a můzu dál jezdit o 10 měsíců déle. Dále mě zajímá,zda by jste využili nebo využijete této možnosti prodloužení,nebo raději necháte svoje auta prohlédnout k běžnému datu.předem moc děkuji
Zdravím, využít lze, ale případě že máte auto tzv. "vrak", tak v případě jakéhokoliv problému kvůli tomu, že auto nebylo řádně prohlédnuto v termínu po Vás pojišťovna půjde. Prostě pokud si nejste jistí, že auto je ok, tak určitě vyuvyužívat a přistavit ke kontrole v servisu a pak klasicky STK v termínu.
doplněno 02.04.21 14:31:
Ne, to říkal rovnou borec ČKP v TV, aby lidi byli v obraze, že to není jen tak.
Dvakrát jsem ji nevyužil. Měsíc před koncem platnosti TK jsem se objednal telefonicky, nebyl problém ji udělat. Tuším že ten odklad pak zkracuje dobu nové platnosti zase na dva roky od předchozích dát. Je to teoretická úspora.
@jm doba platnosti nové TK se přece neodvíjí od konce platnosti té staré, ale od začátku platnosti nové. Takže běží dva roky od absolvování nové TK. To bych musel na technickou třikrát hned po sobě, protože mám auto, které je bez platné TK už čtyři roky
jm
No tak se to asi někomu vyplatí s tím odložením... Já to neřešil, neměl jsem důvod odkládat TK, když to provézt šlo bez potíží. Prodloužení lhůty o půl roku mne finančně nevytrhne ze standardu.
makk
Taky bych řekl, že je to od STK. Být to jak říká "jm", tak když bude mít někdo auto 10 let ve stodole, tak by pak musel udělat 5 technických najednou, aby mohl vyjet .
Já toho využil u skůtruze dvou důvodů:
1. V době, kdy si nesmím dojet na nákup do 5km vzdáleného obchodu, protože je v jiném okresu a musím jet 15km do našeho okresu, nebudu běhat po STK.
2. STK mi končila v půlce března a to bývá na ježdění na motorce dost zima, takže si to krásně přesunu do léta i pro další STK.
mně končí za týden, já osobně odklad využiju, ne kvůli pandemii ale přišlo to vhod krz to že se mi přes zimu sekl pístek na třmenu a zvlnily se kotouče, a mechoš má čas až někdy za 3 týdny vyměnit pístky,kotouče,desky... nebudu to ale šponovat na těch 10 měsíců, v létě (dá-li babiš) jedem na dovču, tak TK nechám udělat předtím, ať mám klid na duši nebýt těch brzd, udělal jsem TK v řádným termínu.
Vloni jsem to ne-využil,jel jsem na TK asi 14 dnů po projití jen z důvodu zapomnění termínu řádné! Nyní nevím proč bych si měl krátit termím o roka půl. a třetí? pokud uvidím že je to k tomu tak pojedu v normálním termínu,pokud ne tak v normálnímtermínu-poslední den platnosti odvezu na ekolikvidaci.
to je automaticky, sloveso vyzit k tomu jaksi nepatri. I na normalni STK muzete klidne o pulroku driv a nikdo nerika ze jste vyuzili moznosti mit STK az do konce terminu. V nekterych zemich ani nic jako STK neexistuje a lide se o sve auta staraji sami a vrak je pokutovan a odstaven az pri kontrole. Navic memu autu nic neni, max jedna tyc stabilizatoru by si zaslouzila vymenit rikal minule mechanik.. auto nekam povezu az bude teplo a navrat domu bude prijemna prochazka na slunku.
trtr
Prostě, pokud bude auto mít "prodlouženou" STK tím, že je nouzový stav a vlivem závady způsobí například nehodu, bude to posuzováno jako by STK byla propadená! STK není všespásná, je to jen další ochranný prvek, spousta aut jezdí, ale měla být už ve šrotu.
Já osobně toho využiji.Starám se v rodině o čtyři auta a vše spadá do prodloužení..Brzdy a podvozek servisuji pravidelně a starám se,aby to nebyly vraky.Bohužel jsou to vše auta okolo 20let stáří na které každý chytrák automaticky pohlíží jako na nebezpečný vrak.Ano..Nebezpecné jsou možná pro uživatele ( pasivní a aktivní bezpečnost atd) Ale jelikož se o auta zajímám,tak vím, že to co není vidět mnozí "neřeší"na daleko mladších a "bezpečných" autech.. Všichni okolo jsou spokojeni páč auto vypadá nové..Tak přece musí být v pořádku,ne..Ale tak to není! Občas jedu taxíkem a palubky jim blikají a hrajou všemi barvami.. podvozek mlátí atd..A všichni jsou happy.. Každý hnědočech a vyčůránek využije prodloužení,tak proč bych ho nevyužil taky, když se o auta starám? A v tom počtu aut už bych strávil na STK spoustu času a nervů.. nehledě na to, že cenu STK si "odložím" na později a pojedu tam pak s každým zvlášť a rozložím si to nějak..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.