Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předvolání Obecní policie

Od: jakubus odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

mám dotaz. Přišlo mi předvolání k podání vysvětlení od obecní policie z jedné obce nedaleko Prahy. Že prý jsem odbočil přes plnou čáru k supermarketu. Vůbec nechápu, jestli mě někde viděli osobně, nebo na nějakém kamerovém záznamu, fotka tam není přiložena. Nemám problém zaplatit nějaké výpalné, ale nechce se mi tam kvůli tomu jezdit, mám to daleko, a strávím tím celý den. Jaký postup mi doporučíte? Můžu třeba odmítnout vypovídat, a poslat to tam písemně doporučeně?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Můžete udělat cokoliv. Počítejte ale s tím, že když se nedostavíte bez vážného důvodu (že se Vám nechce nikam jezdit dostatečný důvod určitě není), půjde to do správního řízení a bude to výrazně dražší. Můžete se pokusit domluvit telefonicky, ale jestli Vám vyjdou vstříc je otázka.

@magdon: Dražší to nebude, naopak to bude zadarmo, protože pán se ve smyslu příslušných předpisů žádného přestupku nedopustil. Upřesnění píši níže.

satam - "...pán se ve smyslu příslušných předpisů žádného přestupku nedopustil"

To tvrdí on. Třeba se něčeho dopustil a ani si toho není vědom. Možná provedl i něco jiného, než odbočení přes čáru. My to celé známe jen z jeho jednostrané informace. A právě proto je dobré se na předvolání dostavit a vzájemně si to vysvětlit.

@magdon: To netvrdí tazatel, ale Obecní policie v předvolání k podání vysvětlení. Takže to beru tak, jak jsem napsal.

Vy jste to předvolání viděl? Víte, co v něm skutečně je? Nebo spoléháte na to, že si ho tazatel vyložil (a nám zjednodušeně předhodil) správně?

Magdone, poslední můj příspěvek, dále s vámi nemíním diskutovat: Vy jste to předvolání viděl? Předjímáte podstatně víc neurčitých předpokladů než já, když uvádím fakta z dotazu.

re4zon
hodnocení

3x
Tak abychom si to shrnuli. Predvolava vas obecni policie, ktera nema vubec opravneni predvolavat k podani vysvetleni. Dale vas podezira z prestupku, na ktery se nevztahuje odpovednost provozovatele vozidla (ze ma nejaka meni obec automaticky system na rozpoznavani spatneho odboceni je scifi). Mate tedy tri moznosti. 1. Vyzvu ignorovat. 2. Jit tam a odmitnout podat vysvetleni. 3. Jit tam a neco jim rict, napriklad se priznat. Pripadne rict cokoliv jineho co jim pomuze, coz muze byt ledacos, ani si to neuvedomite. Moznosti 1 a 2 jsou zdarma a bezpecne, ale co zvolite je ciste na vas. A pro pripadne spravni rizeni, ktere by ciste teoreticky mohlo prijit pozdeji, stale plati varianta 2.

Škoda, že ti musím oponovat s tím opravněním k předvolání, to ostatní je velmi dobře napsané.

K tomu předvolání: Stačí se podívat na §11, odst.1, písm.b zákona č. 553/1991Sb. Takže Obecní policie je oprávněna předvolat osobu k podání vysvětlení.

Vůbec nekomentuji to, že dotyčný strážník nezná zákon 361/2000Sb., potažmo pak vyhl. č. 294/2015Sb., protože odbočení přes DZ V1a na místo, ležící mimo PK, není přestupek.

re4zon
To je fakt, plati to pro pcr, ne pro obecni. Ale tak jako tak je validnim postupem ignorace nebo pisemne odepreni vypovedi. V zadnem pripade bych nikam nechodil. Kdybych chtel slyset pohadky typu "zaplat nebo to bude horsi" sel bych v noci nekam do ghetta *smich*

hodnocení

2x

Doporučím zvednout telefon a zjistit skutečnosti, oč jde a komunikovat.

Abyste vyhrál nad druhou stranou, musíte umět a znát lépe, nežli oni. Jste opravdu tak dobrý?

Tak to snad skoro každý, ne?

Ano, každý si to myslí. Ale ve většině případů to není pravda. O pánovi s nickem D-FENS (viz výše) si ve spoustě případů myslím své*smich*

re4zon
To asi kazdy, kdo o jeho cinnosti a nazorech ma trochu prehled. Bohuzel se postupem let z pozice "nenecham si s*** na hlavu" presunul do "vsechno vim nejlip a vsichni s odlisnymi nazory jsou blbci".

hodnocení

1x

A byla tam značka zákaz odbočení vlevo?

Jinak citace z vyhlášky:

Plná čára (V1a) - Vodorovné značení je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci.

Takže pokud tam nebyla značka B24b ( zákaz odbočení vlevo ) tak to by to přestupek neměl být.

Ale určitě bych se s nimi spojil.

max*
Presne, toto je nejlepsi reseni.
Kdyz projde google map, zjisti si, zda tam nejaka znacka je nebo ne.
Podle toho so pak muze zaridit a klidne jim zavolat.

ladis*
hodnocení

0x

Pošli to datovkou :)

Navrhni, nechť tě vyslechnou v místě bydliště :)

ps: máš telefon? Tak jim zavolej a domluv se.

hodnocení

0x

Odbočení k supermarketu je "Odbočení na místo ležící mimo vozovku", a to se přes plnou čáru smí. To Vás ale nezbavuje povinnosti podat vysvětlení. Nechápu, že Vás v koronavirové době tahají zas někam...

ladis*
hodnocení

0x

Pokud chcete vědět, jak sofistikovaně mluvit s PČR (i s obecními strážníky), pak věnujte hodinku tomuhle, tento pán se tím zabývá 20 let a provozuje stejně dlouho poměrně známý web:

hodnocení

0x

A šlo by sem dát souřadnice místa kde se to mělo stát?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]