Nejste přihlášen/a.
Ano stačí. Je to více než 50let stará věda, kde krom nalití správného typu oleje a povolení a poté dotažení šroubu, aby to neteklo nic není...Ale podle prodejců aut je to tak strašně moc odborná práce, na kterou potřebuješ 1000 školení a cirtifikátů, speciální nářadí a prostory, počasí že to dnešní běžnej smrtelník nemůže udělat tak, aby nepřišel o záruku...
Ano, v podstatě je to všechno, co musíte udělat, ale...
...co budete dělat s tím starým olejem? Ivan Mládek o tom kdysi zpíval výstižnou písničku , jenže tenkrát vyjetý olej odebírali u benzínových pump (a ještě Vás zařadili do jakéhosi slosování).
šrum šrumy šrumajdááááá...
...
Vyjetým olejem se topí v naftových kamnech. A rozhodně je to nejekologičtější. Sám jsem několik takový kamen viděl apokud jsou roztopená a jedou, tak mají velikou výhřevnost a nekouří. Mají čirý kouř, jako když se v létě tetelí vzduch.
Tedy je o ten olej velký zájem hlavně v servisech, kde s tím topí.
Magdone,na to bych Vám mohl odpovědět. Dlouho jsem nevěděl, co s tím, tak jsem to prostě skladoval v pětadvacítce kanystru. Asi před měsícem jsem za dědinou v rámci venčení sebranky pozoroval týpka, který se marně pokoušel zapálit obrovskou hromadu větví, je nějaký zaměstnanec obce, takový univerzální údržbář. A on na mě, že mám několik aut a jestli nemám vyjetý olej... Došel jsem domů, kanystr vyhodil před barák, večer jsem ho tam našel vyčištěný! Z hromady klestí zbyla hromada popela. Ekologie je možná fajn, ale tento chlapík je praktik.
Starý olej např. sběrný dvůr...
Servisy ekolikvidace hahaha - jeden tim topí v naftových kamnech, další míchá s pilinama a topí v normálním kotli atd... Tak to sám zlikvidovat výrazně ekologičtěji vůbec není problém
Vyměnit doma neni nic složitýho... Obecně ohřátý motor, nájezdy, povolit dole šroub, vypustit do nádoby, sundat filtr (bez klíče propíchnout šroubovákem)/ vložku viltru pokud je, zašroubovat štoub správně nový těsnění, správně utáhnout. Nový filtr máznout těsnění olejem (důležité!) utáhnout pevně rukou, nalít nový olej správné specifikace (klidně to nejlevnější), protočit, sjet z nájezdů, na rovině dolít na 3/4 rysky hlavně nepřelít horní. Zkontrolovat těsnost a fertig..
Asd: moc krásný, ale ne všechna auta mají klasickej plechovej filtr. Proč dolejt na 3/4 rysky? Přece doleju výrobcem předepsaný množství oleje. Pokud má náplň 6 litrů, tak proč dávat 5,5? Před prvním startem bude olej vždy nad maximem než se naplní filtr. Pak znovu kontrola a finito...
break šak píšu i o vložce filtru A na začátku je slovo obecně
Ano protočit aby byl filtr plný oleje a pak dolejt přesně., 3/4 považuju za ideál, nad horní rysku je moc a nechce se mi čekat až do vany steče všechno, proto 3/4.. U borců v servisu jsem potkal i o litr přelitý nad horní rysku.. Nejspíš blbě vycuclý a dolili ono předepsaný množství
Jj, pořádně ten šroub dorvi, aby se strhnul závit na vaně. Takto to mastí spousta servisů, protože nedají 2kč za nový těsnící kroužek pod šroub.
Proč mě to nepřekvapuje.
Nedotažený šroub servis neudělá. Pokud není mechanik vožralej.
Souhlas s tím olej nepřelít a plnit na 3/4 měrky (pole). Přebytečný olej motor spaluje a ničí katalyzátor a lambdy + zasírá EGR i škrtící klapku.
Nemusíš ani šroub používat, stačí na to olejové čerpadlo z Lidlu za 299,- a tím olej vysaješ e dna olejové vany.
samozřejmě olej teplý aby měl dobrou viskozitu
odkaz:
Tak hele odflaknout, jsou nazory, ze vysati oleje muze byt lepsi reseni, protoze to vysaje i to co by normalne nevytelko, to je vec nazoru a nahody a auta
kazdopadne je to cistsi prace cerpadlo mam a jeste jsem ho nepouzil a uz rok prejizdim olej, moc toho nenajezdim a auto uz ma 20 let
Kazdopadne do TDI PD davam 505.01 co tam patri, nejlevnejsi je od GM 5 litru asi za 550?
Nevím,ale viskozitu má sttále stejnou ,ať je horký nebo studený,nebo se pletu a myslím něco jiného?teplem se mění jen tekutost ,horký je víc tekutější než studený!
Jinak tímčerpadýlkem jsem na P-106 vysál cca 2/3 olejové náplně z vany a ten zbytek jsem stejně musel vypustit klasicky,přes výpustný šroub!Má to ovšem jeden klad méně hrozí rozlití oleje při přelévání do nádoby na olej
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.