Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možný vyměnit si olej v autě sám doma?

Od: kristy* odpovědí: 27 změna:
Fakt stačí jen vysroubovat dole ten šroub. Vypustit olej do nádoby. Vyměnit filtr a pak jen dokejt novej olej? Díky.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Ano. Nejlepší je ale rampa nebo kanál pro přístup. Motor by měl být teplý, olej tak zřídne a lépe vyplaví usazeniny. Na šroub by měla jít nová měděná podložka, ale není nutné. Filtr se utahuje jen rukou a těsnění se nejdřív maže olejem.

hodnocení

3x

Ano je to možné běžně měním olej na svých autech.Před panelákem.

petrovic
hodnocení

2x

A jeste musis ten sroub nasroubovat zpatky. Kdyz nepocitam, ze musite sundat kryt motoru, pokud nejaky mate, nebo najet tak, aby se pod auto vlezla nadoba, tak to, co pisete, prakticky staci. Maximalne vynulovat pocitadlo, pokud to nejake ma a hlasi to.

renegade11*
hodnocení

2x

Stačí co píšete , akorát ještě ten šroub dole zašroubovat (doporučuje se občas dát nový šroub)

krtek6
hodnocení

2x

Ano stačí. Je to více než 50let stará věda, kde krom nalití správného typu oleje a povolení a poté dotažení šroubu, aby to neteklo nic není...Ale podle prodejců aut je to tak strašně moc odborná práce, na kterou potřebuješ 1000 školení a cirtifikátů, speciální nářadí a prostory, počasí že to dnešní běžnej smrtelník nemůže udělat tak, aby nepřišel o záruku...

makk
hodnocení

2x

Nic na tom není, ale pokud se takto ptáte, tak bych doporučoval poprvé pod dozorem zkušeného.

hodnocení

1x

Ano, v podstatě je to všechno, co musíte udělat, ale...

...co budete dělat s tím starým olejem? Ivan Mládek o tom kdysi zpíval výstižnou písničku *smich*, jenže tenkrát vyjetý olej odebírali u benzínových pump (a ještě Vás zařadili do jakéhosi slosování).

šrum šrumy šrumajdááááá... *smich*

...

Vyjetým olejem se topí v naftových kamnech. A rozhodně je to nejekologičtější. Sám jsem několik takový kamen viděl apokud jsou roztopená a jedou, tak mají velikou výhřevnost a nekouří. Mají čirý kouř, jako když se v létě tetelí vzduch.

Tedy je o ten olej velký zájem hlavně v servisech, kde s tím topí.

No co, naleje zpět do nádrže ekologicky zrecyklovat :)) Kamoš kdysi používal fritovací olej :)

Magdone,na to bych Vám mohl odpovědět. Dlouho jsem nevěděl, co s tím, tak jsem to prostě skladoval v pětadvacítce kanystru. Asi před měsícem jsem za dědinou v rámci venčení sebranky pozoroval týpka, který se marně pokoušel zapálit obrovskou hromadu větví, je nějaký zaměstnanec obce, takový univerzální údržbář. A on na mě, že mám několik aut a jestli nemám vyjetý olej... Došel jsem domů, kanystr vyhodil před barák, večer jsem ho tam našel vyčištěný! Z hromady klestí zbyla hromada popela. Ekologie je možná fajn, ale tento chlapík je praktik.*smich2*

max*
Tak ve sbernem dvore vyjety olej taky urcite berou, stejne jako plechovky od barev a zbytky redidel ve skle.
Kamna na olej jsou fajn, ale myslim, ze je jiz dnes servisu nepovoli jako nove zrizene, prave kvuli tem emisim.
asd1

Starý olej např. sběrný dvůr...

Servisy ekolikvidace hahaha - jeden tim topí v naftových kamnech, další míchá s pilinama a topí v normálním kotli atd... Tak to sám zlikvidovat výrazně ekologičtěji vůbec není problém *smich*

Vyměnit doma neni nic složitýho... Obecně ohřátý motor, nájezdy, povolit dole šroub, vypustit do nádoby, sundat filtr (bez klíče propíchnout šroubovákem)/ vložku viltru pokud je, zašroubovat štoub správně nový těsnění, správně utáhnout. Nový filtr máznout těsnění olejem (důležité!) utáhnout pevně rukou, nalít nový olej správné specifikace (klidně to nejlevnější), protočit, sjet z nájezdů, na rovině dolít na 3/4 rysky hlavně nepřelít horní. Zkontrolovat těsnost a fertig..

break

Asd: moc krásný, ale ne všechna auta mají klasickej plechovej filtr. Proč dolejt na 3/4 rysky? Přece doleju výrobcem předepsaný množství oleje. Pokud má náplň 6 litrů, tak proč dávat 5,5? Před prvním startem bude olej vždy nad maximem než se naplní filtr. Pak znovu kontrola a finito...

asd1

break šak píšu i o vložce filtru ;) A na začátku je slovo obecně ;) Ano protočit aby byl filtr plný oleje a pak dolejt přesně., 3/4 považuju za ideál, nad horní rysku je moc a nechce se mi čekat až do vany steče všechno, proto 3/4.. U borců v servisu jsem potkal i o litr přelitý nad horní rysku.. Nejspíš blbě vycuclý a dolili ono předepsaný množství *smich*

break

Nad ryskou jsem to myslel tak, že pokud naliješ předepsaný množství, tak před startem se suchým filtrem je vždy nad. Až se filtr náplní, tak je na maximu. Pokud do motoru naliješ tolik, kolik tam přijde, tak nad nemůže být.

max*
hodnocení

0x
Hlavne ten sroub poradne utahni.
Obcas to nejaky servis nedotahne nebo spatne natoci filtr a pak to ridic zadre.
To jsou pak story, kdyz to ma nekdo platit.
Jeste nezapomen dat kvalitni olej, nektere noname sice mazou, ale dobre jen prvnich 1.000 km, pak jde kvalita rapidne dolu.
Nesmis ani davat moc, presne dle vyrobce.
A nejspis budes problem i filtr povolit, bez poradneho naradi, asi tak.

Jj, pořádně ten šroub dorvi, aby se strhnul závit na vaně. Takto to mastí spousta servisů, protože nedají 2kč za nový těsnící kroužek pod šroub.

Proč mě to nepřekvapuje.*smich*

Nedotažený šroub servis neudělá. Pokud není mechanik vožralej.

Souhlas s tím olej nepřelít a plnit na 3/4 měrky (pole). Přebytečný olej motor spaluje a ničí katalyzátor a lambdy + zasírá EGR i škrtící klapku.

max*
Jasne, utahni bylo mysleno, at jej neztrati.
Ty se s nim treba pomazli. Hehe
No uz odbornici ze znackoveho servisu zadreli i S-kladu. Sice nechlastali v praci, ale olej nosili domu a prodavali, obcas menili jen filtr nebo ho otreli.
A treti vymenu Medvidek uz nedal. Hehe
Ja vim, vsude jsou jen odbornici, ale na zakaznikovu penezenku.

Já si dělám srandu *houpy*:-D

max*
Vsak ja taky.

ladis*
hodnocení

0x

Nemusíš ani šroub používat, stačí na to olejové čerpadlo z Lidlu za 299,- a tím olej vysaješ e dna olejové vany.

samozřejmě olej teplý aby měl dobrou viskozitu :)

odkaz:

lidl-shop.cz/...

doplněno 29.03.21 22:02:

Tak hele odflaknout, jsou nazory, ze vysati oleje muze byt lepsi reseni, protoze to vysaje i to co by normalne nevytelko, to je vec nazoru a nahody a auta

kazdopadne je to cistsi prace :) cerpadlo mam a jeste jsem ho nepouzil a uz rok prejizdim olej, moc toho nenajezdim a auto uz ma 20 let :)

Kazdopadne do TDI PD davam 505.01 co tam patri, nejlevnejsi je od GM 5 litru asi za 550?

Je možný vyměnit si olej v autě sám doma?

Nevím,ale viskozitu má sttále stejnou ,ať je horký nebo studený,nebo se pletu a myslím něco jiného?teplem se mění jen tekutost ,horký je víc tekutější než studený!

Jinak tímčerpadýlkem jsem na P-106 vysál cca 2/3 olejové náplně z vany a ten zbytek jsem stejně musel vypustit klasicky,přes výpustný šroub!Má to ovšem jeden klad méně hrozí rozlití oleje při přelévání do nádoby na olej

break

Aneb jak odflaknout něco úplně jednoduchýho. Vanu taky odsáváš nebo vytahuješ špunt?

asd1

diesel viskozita = tekutost, přesněji jak pomalu teče (čim vyšší viskozita tím teče pomaleji) Teplý olej má nižší vizkozitu = je židší a teče rychleji než studený..

break

Židší? Já věděl , že si ultrapravicovej *smich*

break

Jako pokud ti leží doma v teple nepoužitý tak ano, potom je to čistá práce.

hodnocení

0x
Nesmiš mít opla astru H 1.9 CTDI tam je potřeba skoro zvedák
Ma tam tak blbě udělanej ten spodní plastovej dekl že když to jen běžně zvedneš nebo najedeš na menší nájezdy tak u tý práce vytečeš radostí jak švestkovej knedlík

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]