Nejste přihlášen/a.
Pokud neuniká brzdová kapalina, klidně dojeďte. Pokud jste šikovný, šetřete peníze, doma to rozeberte, sundejte třmen s ulomeným šroubem a dejte odborníkovi - soustružníkovi. Ten šroub odvrtá, protáhne závit a třmen bude jako nový. V horším případě bude nutné zvětšit závit a dát větší odvzdušňovací šroub, ale ani to není problém. Dělal jsem to již několikrát. Držím palce.
@break: Děkuji. Myslící člověk pochopí
Málokdo totiž si spojí ovbráběče kovů - soustružníka a frézaře.
Jistě, neodvrtávej doma! Specializovaná dílna (soustružna) ti to opraví odborně a perfektně.
S tou navařenou matkou mám také dobré zkušenosti. Ovšem pokud je šroub zalomený v díře, může to být problém.
Pokud neteče a třmen neni zavzdušněný tak jet můžeš v pohodě - je to jako normálně utažené...
V servisu ti to nejspíš daj sežrat, může být výhodnější koupit nový třmen. Nebo sundat z auta a někde vyřešit, způsobů jak zalomený šroub vyndat je několik - vytahovák, navařit matku a povolit za ní... Hadici ke třmenu zašpuntovat, stačí "cokoliv kuželovýho" co to ucpe, klidně dřevo..
Odvzdušňováky se kousnou obvykle pokud jsou přetažený a dlouho se na ně nesáhlo...
Pokud auto chceš mít ještě pár let a třmen resp. gumičky v něm jsou starý ca 10 let, tak neni od věci komplet repas nebo nový třmen. Zaplatí se to na spotřebě (zkamenělý těsnění už pořádně neodtáhne desky od kotouče = furt to lehce přibržďuje = vyšší spotřeba)
Jaká pružina vrací pístek - že by pružnost gumovýho těsnění?
Zkus zatočit kolem se starším třmenem a pak s novým - dobře odbržděný udělá ca pět otoček, starší jen dvě tři a může mít dokonale funkční čepy/ kluzný plochy..
Děláš si srandu, či čo?
Desky od kotouče nic neodtahuje. Ani pružina ani těsnění. Desky "rozhodí" nepatrná nesouosost kotouče, nic jiného. Měl by sis o tom něco přečíst.
Si to ověř Vůli mezi deskama a kotoučem opravdu vymezuje těsnění. Vysunutím pístu se těsnění deformuje do kosočtverce, po odbrždění se pružně vrací ke čtvreci.
Předpokládám, že ten pitomec nebyl o mně. A tvůj příspěvek je sice kvalitní, ale ten odborník, co psal to, na co odkazuješ, by se měl vrátit do školy/učňáku. Věci se fakt mají opravdu jinak.
Mmch. že píst vrací jen šmajdání kotouče - na to jsi přišel jak?
Těsnicí kroužek má opravdu i funkci pružiny která píst zatahuje zpátky.
Ale ano, máš pravdu. Jen jsem nestihl těch 5 minut na úpravu mého předešlého komentáře a nepovedlo se. Takže se omlouvám
A co ten pitomec? Vůbec se mi nelíbil.
Mezi námi, jsem už starší pán a za mého mládí se to učilo tak, jak jsem uvedl. Takže se nezlob, že jsem napsal "nemoderní" nesmysl
Ale prdlajz! To je takový problém si to tady vysvětit? A pana zaseja neber vážně. Takových je tady mraky, hafo a halda.
Takže aby bylo jasno: Nejsem debil! A pokud nejsi schopný se nějak dohodnout, nemáme o čem se bavit. Je mi to líto, ale měl jsem tě za rozumnějšího. Už jsem to vzdal.
No, mechanika delam uz 20 let. A taky jsem nazoru, ze deformace a pak navraceni gumicky do puvodniho prurezu zajistuje to, ze pistek se lehce vrati do trmenu a tim odbrzdi desky. A to, ze kotouc "rozhaze" diky mikro hazivosti desky od sebe jak moula hriby po lese, to je blabol extremni. Si predstavte, jakou obvodovou rychlost ma kotouc, jedete treba 200km/h a najednou to zaslapnete a drzite dokud nestojite. Ta vase teorie rozhazovani desek by znamenala, ze by brzdovy pedal pumpoval jako svine. To byste si kolenama vybil zuby. A kdyz bezne kotouce prehrejete, davate jim kour a ony zvadnou, ma to dve priciny. Bud vari voda v brzdovce a vytvari stlacitelne bubliny, nebo brzdova deska je tak zhava, ze unikajici plyn z jejiho pojiva vyslovene odtlaci desky od kotouce.
Pístek těch pár setin mm vrací gumové hranaté gtěsnění kolem pístku (kroužek).
Vytlašením pístku se hrany těsnněí (břity) vyboulí ven a po odstranění tlaku v brzdové kapalině (puštění pedálu brzdy) si břity pístek přitáhnou zpět.
ASD1 má pravdu. Zaseja si vymejšlí fantasmagorie
Nevím, jak fungují kotoučovky v posledních 20 letech, ale musím se satama zastat. Mě taky kdysi tvrdili, že vracení pístků zajišťuje nepatrné házení kotoučů a uvádělo se to i v literatuře. Nikde ani zmínka, že by to dělalo nějaké těsnění .
Ale je holt jiná doba a pokrok nezastavíš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.