Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuju jen ujištění, že to je problém alternátoru.
Baterie nabitá - napětí (vypnutý motor) - 12,76V
Baterie po startu - prvních pět sekund multimetr ukazuje 14,1V, ale již během 10 sekund začne napětí postupně klesat, kdy pokles se zastaví cca na 12,3V. Nepomáhá přidání plynu. Po zapnutí světel a ventilátoru je pokles až na 11,9V cca.
Z toho jsem usoudil, že se jedná o vadný alternátor. Podezření jsem pojal když jsem jel z práce (cca 4,5 km) a autu se v kopci vypl motor (druhý den po sobě na stejném místě), s tím, že jedu cca 2 km do kopce na druhý r.stupeň a točím kolem 2800ot., takže baterie zřejmě sama bez alternátoru nezvládla udržet při chodu čerpadlo. Před nabíjením ukazovala baterie pouze 12,1 V. A nabíjená byla ani ne před měsícem. Naštěstí pravidelně dávám na nabíječku, takže díky tomu to ještě nějak zvládla.
Jinak signalizace nabíjení nic nehlásí. Po otočení klíčkem svítí kontrolka baterie, ale po startu zhasne a za jízdy se nerozscvící, tudíž problém s dobíjením nesignalizuje.
Takže vyřešeno, alternátor z vrakoviště za 500,-
Baterie před startem - 12,21 V (vybitá kvůli zajížďce 24 km a 3 starty s nefunkčním alt.) Baterie nebyla plně nabitá, jen jsem to před jízdou dal na dvě hoďky nabít, pro jistotu.
Po nastartování ukazuje multimetr nyní 13,92 V (a postupně stoupá).
Takže počítám s tím, že až baterku nabiju, budu na těch 14V.
Jsem zvědavý co najdu v tom mém chcíplém altu, po zaklepání šroubovákem na šasi se začlo sypat "uhlí"
Díky moc všem za pomoc. Kouknu se tedy ještě na youtube, kde někdo dělá údržbu alter. a provedu.
Zjistil jsem že mám na řemenu už nějaké 2 prasklinky,takže objednám nový.
těšil jsem se jak to rozdělám, ale skončil jsem na tom, že mi nejdou povolit tyto 2 matky
dal jsem tam i wd-40 působit a prostě ani za nic, už bych pomalu mohl zlomit klíč..
jedině zbývá asi zahřát a pak kladivem s nějakým kusem hrotu mlátit do hrany té matice
Ten na fotce není ten, co chci rozdělat. Ten co chci rozdělat (ten původní) nemá žádné orezliny, byla tam krytky, takže problém rzi to není..
je potřeba nástrčný klíč (ořech pro 1/2 ráčku popř pro 1/4 ráčnu) a s prodlužovacím nástavcem vratidlo.
Povolit to jde vždy. Šrouby nejsou s pevnostní ocele. Jde u nich o vodivost a jsou niklované. Zareznout nemohou.
Nikdy jsem se tady nezaseknul. Ještě je tam šroubek na křížový šroubovák uvnitř toho plastu. Je vidět.
Šroubky víka co jsou na křížák a šestihran povolujte pouze za šestihran!
Nó, tak to je takový hobby "blato". Zlatá středníc esta je Tona Expert, ale už se tuším moc nedělá i když by se sehnat dala.
Tohle je takový základ a investice i dobudoucna. Jednotlivé hlavice jdou i dokoupit jako náhradní zvlášť. Podle toho poznáš mimo jiné kvalitní sadu.
Ty blato hobby šmejdy jsou laciné komplety a na pár použití.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.