Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě přívěsného vozíku za osobní automobil

Od: jan58813* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, původně jsem sem přidal dotaz, jestli jde koupit káru bez řidičského oprávnění, předem děkuji lidem, kteří můj dotaz pochopili správně, původně jsem se domníval, že všichni pochopí a ví rozdíl mezi károu (přívěsný vozík za osobní automobil) a kárkou (na vesnici běžně používanou našimi prarodiči pro ruční převoz například velkých konví na mléko). Kdybych se ptal na kárku tak se nebudu vůbec zmiňovat, jestli jde koupit bez řidičského oprávnění. Uznávám, že toto slangové označení nemusí znát většinou? lidi, co se žijí ve městě a nevyrůstali na vesnici a nebo nežijí zde.

Koupě přívěsného vozíku za osobní automobil
Koupě přívěsného vozíku za osobní automobil #2

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

kára

význam

1) ruční, zpravidla dvoukolový [1] nebo přívěsný vozík

Tu kolem vás mihne se cab a za ním stejným tempem dvoukolová kára i ohromný vůz nákladní (...) [2]

Veze s sebou také karavana šest kusů polní střelby na kolesách, a bývají k každé káře dva koně zapřažení. [3]

2) (v obecném jazyce, expresivně) automobil, vozidlo [1]

" Zjistili jsme, že zmizelý Josef Čepelka skutečně mluvil o tom, že vším praští, prodá svůj starý vůz a půjde někam za šoféra; ale jiné stopy po něm nemáme."(...) "Vy jste utíral tu krev na té káře jedním pytlem."(...) "To není pravda,"křičel Suchánek, "já jsem ten vůz od pana Čepelky koupil!"

Koupil jsem si novou káru. Chceš svézt?

Zdroj: https://cs.wiktionary.org/wiki/kára

Že se u vás říká kárka a kára ještě neznamená, že se to tak rozlišuje všude.

U nás se říká dvoukolák, a za auto je přívěs, nebo prostě po našem "vozék". Když někdo řekne "kára", u nás se tím obecně myslí automobil. Všude je to jinak, proto když chcete poradit s konkrétní věcí, chtělo by to používat jasný a přesný název, tedy přívěsný vozík. To jen pro příště...

makk
hodnocení

3x

Já to teda chápal, že kára = auto (rovněž slangové označení). Pro přívěsný vozík v tomto platí to samé, jako pro auto a pro vás, že příště je dobré se vyjadřovat jasně.

xenofob
hodnocení

2x

Občanský zákoník nevyžaduje řidičské oprávnění jako podmínku uzavření, případně platnosti kupní smlouvy

jan58813*
hodnocení

Děkui za stručnou odpověď k věci. Měl bych ještě jeden dotaz. Když řidičské oprávnění není pro koupi vyžadováno, jak je to s vlastnictvím a technickou.

Na technickou nejlépe za tažným vozidlem, kvůli kontrole funkce elektroinstalace.

Vlastnictví se na STK nekontroluje. nejsem si jistý jak to dnes mají pojištivny s povinným učením, vypisuje se délka praxe. Kolega měl na manřelku neřidičku psaný osobák,bez problémů

hodnocení

0x

Proč někteří myslí, že jste chtěl koupit káru, tedy auto?

anonymni357

Protoze nepochopili,nebo nejsou schopni pochopit psany text.Kdyby se tazatel ptal,zda je mozne bez ridicaku koupit karu ve smyslu auto,nezminoval by se v tomtez dotazu ,ze "VÍ ŽE AUTOMOBIL BEZ RIDICAKU KOUPIT LZE"...Proc by se na to asi ptal,kdyz ti vi,ze...

To,ze velka cast poradcu odpovida na nejake jine otazky,nez otazky polozene ,je pomerne caste.To neni tak hrozne,to se stane,hrozne je,ze potom pri sve aroganci tazatele zesmesnuji,coz tedy je caste mene.

Je spravne vytykat negativni hodnoceni poradcu,i pripadne smazani,je ovsem zvlastni,ze delat hlupaka z tazatele je dovoleno,kvitovano a casto odmenovano nejakymi body!A jeste k tomu casto jen proto,ze poradce ,ve sve nebetycne dokonalosti nepochopil pomerne jednoduch text!

A ano,nektere otazky jsou zmatene a nektere vylozene hloupe.To se opravdu nejlepe vyresi tim,ze misto pozadani o upresneni a snaze pochopit ,ukazuji nekteri prstem,jaky je to hlupak.

Casto me potom napada"podle sebe soudim tebe"!

Anonymní. To se děje od nepaměti už v dětském věku ve školách.

Nechte svobodnou poradnu se svobodným názorem, ať už je jakýkoliv.

anonymni357

Mate pravdu,ale jak pisi,nekdy by se mazat melo,se slovem jakekoli nesouhlasim,ale tak jste to urcite nemyslel,zdravim.

26.03.21 22:40

jj

jm
hodnocení

0x
Pojem kára jsem ta 40 let slyšel jen při označení káry ruční (měli jsme s rozměry koše cca 1,2x1 metr). Slangové označení vozidel jako kára, superkara atd. Přišlo asi s filmy ze zahraničí.
Vozík- přívěs- přívěsný vozík, to je označení přesné a všem jasné. Teď se tedy nemusíte rozčilovat nad mojí hloupostí, ale nad svou, když se ptáte na webu na takové jasné věci.

hodnocení

0x

kara, vlek, courak, vozejk...kazdej podle mne musi vedet o cem je rec. Kdyz nevi, tak ma mlcet a soupat nohama.

Kára se říká autu, vlek je pro lyžaře, courák je osobní vlak, který staví všude, no a ten vozejk je konečně přívěs za auto.
Vím *frajer*
asd1

Nene vozejk je ruční kárka *smich* Kára je jezdítko pro děcka z kopce (s motorem motokára), ruční kárka, auto přesněji kočkolap.

A co říkanka "Tuje kára tentoryje" z doby kdy auta ještě nebyly?

Na blbej dotaz blbá odpověď.. Už chybí zeptat se jestlil bez řidičáku může koupit korybut *smich*

A co třeba sto,sedma v kárách.

Korybut *vtip*. Už je opraven asd1? :-D

Mariasovy balicek s karama jsem jeste nevidel*nevi*

@ axus 4 barvy: Herce,káry, piky,kříže..Kdo nezná,má mlčet a šoupat nohama.*smich*

V mariáši, jo? :-D

srdce, kule, žaludy, listy

U nás hrajeme mariáš s piketami.

hodnocení

0x

Kára nikdo v mém širém okolí neříká vozíku za auto. *smich*

Na moravě přívěs, vozík, vůzek u větších vlek (i když to jsou ty z točnou na oji).

Ale chápu, že starší generace říká, že jde nakoupit "do krámu". U nás by to nikdo neřekl. Možná v čechách.

doplněno 26.03.21 14:18:

Význam krám na moravě má význam nepotřebných věcí. Haraburdí.

Už jsem se setkal i s tím, že nikdo neřekne párek v rohlíku na Budějovicku.

Prý tam všichni řeknou "Pikador".

...

Zajímal by mě tedy tazatel, v které části ČR žije, že se říká vozíku za auto kára.*mir*

Nevim jak tazatel, ale ja jsem puvodem ze zapadnich Cech.

A jak jsem psal vyse, znam to jako vlek, courak, kara i vozejk.

Vse se stejnym vyznamem - zadna nuance pro ruzna provedeni a bez jasne preference. Zrovna co do huby prijde, to tam pasuje jako cokoliv jineho.

Já střední morava. Courák tu nezná nikdo. Možná význam pro osobní vlak co všude zastavuje.

ladis*

Možná bude ze Sudet? Protože se k nám tento pojem dostal od nich, Němců:

Slovo kára bylo do češtiny přejato ze staré horní němčiny, kam se dostalo z latiny[6] (lat. výraz carrus znamenal ‚čtyřkolový vůz‘ [56]a přešel do mnoha evropských jazyků, srov. něm. die Karre, der Karren ‚vůz, vozík, kára‘, franc. char ‚čtyřkolový vůz‘, špaň. carreta ‚dvoukolák, kára, trakař‘, it. carro ‚vůz‘, angl. car, ‚vůz, vozík‘ ap.); ve starší češtině[7] znamenalo pouze ‚vůz‘, Jungmann[8] uvádí význam ‚vůz o dvou kolách‘, Kott[9] ‚dvoukolový vozík‘. Expresívní význam ‚špatný, chatrný vůz‘ je doložen poprvé v PS (1937—38), v úzu se však objevil patrně mnohem dříve, PS uvádí doklady z děl K. V. Raise a V. Hálka.

Deda byl ze sudet. A asi to znam hlavne od nej.

Ale vsechna ta slova mi i tak prijdou pro privesny vozik logicka, ne jenom, ze se to tak rika a nevedel bych proc.

vlek je jasnej - vlece se za autem

kara - stejne jako treba rucni karka, proste je to nejaky typ vozicku, ktery se strka nebo tahne

courak - kdo se coura ten se louda a tedy se vlece a tedy se nechava tahnout, navic kdo se coura ten je vecne vzadu (v tomto pripade za autem), blbne tam misto aby sel (to je takove to nervozni poskakovani voziku - courani se), navic cele auto se kvuli nemu take coura (jede pomalu).

Courak pro osobni vlak znam a pouzivam taky, ale zkratka courak je naprsoto vystizne slovo pro privesny vozik.

ladis*
hodnocení

0x

Anebo také karavan - kara van.

Kára je slangové označení.

K původní otázce: Já si myslím, že může koupit i MIG 21 nebo Boeing, bez řidičáku a bez piloťáku.

Já bych spíš tipoval karavan od slova karavana (výprava pouští)

Nebo Car (auto) Van (dodávka)

ladis*

Car (anglicky) a kara (nemecky) myslim maji stejny puvod v te latine?

jurajjuraj*
hodnocení

0x

jak osobak tak privesny vozik si muze koupit a zapsat kazdy kdo je plnolety, jestli ma ridicak na motorku, letadlo nebo nema zadny je naprosto fuk, je to vec a tu si muze koupit kazdy kdo na ni ma

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]