Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stalo se Vám to už někdy

Od: slavo® odpovědí: 21 změna:

Při jízdě k železničnímu přejezdu blikalo bílé světlo, poté zhaslo a hned se rozsvítily blikající červená světla.

Byl jsem dost daleko, takže jsem stihnul zastavit.

Ale co kdyby byl řidič v takové vzdálenosti, že by nestihl zastavit.

Přece nemůže se to z bílého hned přepnout na červené.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nevidím na tom nic divného. Pokud vím, tak to takhle funguje od nepaměti.

doplněno 26.03.21 10:25:

Prodleva bývá po zhasnutí červených světel (po průjezdu vlaku) a rozsvícením bílého. Že by ale byla nějaká prodleva mezi bílým a červeným jsem si nikdy nevšiml.

hodnocení

4x

Docela běžně :) pokud jste v takové vzdálenosti od přejezdu, kdy nemáte šanci stihnout zastavit, tak to můžete projet. To přece platí i když bílé světlo nebliká. Jen tam máte v tu chvíli jinou maximální povolenou rychlost.

hodnocení

4x

Přepnout takhle může. A vy se zachováte podle obecného pravidla: Pokud nedokážete bezpečně zastavit před přejezdem když se rozsvítí červená světla, pokračujete v jízdě a přes přejezd přejedete.

makk
hodnocení

3x

To je to samé, jako když tam bílé světlo není, červená prostě začnou blikat. Proto nejdou hned dolů závory, aby ten, kdo již nestihne bezpečně zastavit mohl ještě projet. Červená začne blikat s dostatečným předsihem, takže když jste 5m před přejezdem, nemusíte se bát, že vás smete vlak.

hodnocení

2x

Tak to prostě ještě projede, pokud by měl zadupnutím brzd ohrozit auta za ním.
Nepřijde mi na tom nic divného, stalo se to mi několikrát.

hodnocení

2x

No řekl bych, že na přejezdu jsem jiné, než bílé a červené světlo neviděl, tak nevím přesně, co byste čekal, že se stane mezi bílým a červeným světlem.

Ovšem i když svítí bíle světlo, musíte jet přes přejezd max 50km/h, což zase není taková zběsilá rychlost, abych nedokázal auto zastavit. Pravda, pokud se rozbliká červená pár metrů před přejezdem, tak je nesmysl to zadupnout a zastavit pod závorou, nebo na kolejích. Prostě v takové situaci projedu - mám kameru, takže případná debata s policií bude mít důkaz, kdy se světla rozblikaly a zda bylo možné bezpečně zastavit

Mezi bílým a červeným světlem má být určitá doba bez světel.
Docela rád bych se díval, jak ten záznam po půl roce hledáte...

To by mě docela zajímalo, podle jaké normy, nebo předpisu to má být nastaveno tak, jak píšete. Protože i já jsem několikrát zažil situaci, kdy z blikání bílého světla začalo blikat červené. Ale nějak podivné mi to nepřišlo, ono i dnes jsou u nás ještě některé trati, po kterých i jezdí vlaky. :)

K té kameře - jednak to má na boku tlačítko, jehož stisknutím se uloží daná sekvence mimo smyčku, která se přemazává a tak mám na počítači i pár starších videí s pozoruhodnými činy a jevy na našich silicích.

Krom toho jsem měl na mysli spíše akci typu ,,číhající hlídka za křovím´´ Ale máte i kus pravdy - stále více přejezdů je osazována kamerami hlídajícími průjezd na červenou, měly by zaznamenávat hříšníky údajně po prodlevě několika sekund od spuštění červených světel.

Jenže jak vidno třeba zde

novinky.cz/...

i při blikajícm bílem světle zachytily kamery ,,pěknou akcičku´´ piráta z Jipocaru na přejezdu u Vendolí.

hodnocení

2x

Přece nemůže se to z bílého hned přepnout na červené.

Slavo, proč to tak nemůže být?

Stejně přijíždíte k přejezdu a musíte:

§ 28
(1) Před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit,
zda může železniční přejezd bezpečně přejet.

Ale co kdyby byl řidič v takové vzdálenosti, že by nestihl zastavit.

pokud to bude do dvou vteřin, tak se Vám nic nestane, když po 5 vteřinách projedete, můžete mít problém.

hodnocení

2x

Pokud nejede více jak 50km/h, tak zastavit stihne.

Pokud je na přejezdu, tak ho musí ihned opustit.

Po rozblikání červených světel na výstražníku vlak nepřijede za 4 sekundy. Stále dost času.

Nevidím nikde žádnou záhadu natož problém... :)

asd1
hodnocení

2x

Správná funkce.

Nestihneš zastavit se řídí stejným pravidlem jako oranžová na semaforu.

Oživ si předpisy, máš dost velký mezery...

Mmch. pokud bílý nesvítí, tak vlak jet může i když to červeně nebliká a závory jsou nahoře. Např. drezína, podbíječka a podobný blbinky..

Nevěřím, že by drezínu pustili přes přejezd, kde nesvítí červená světla nebo nejsou stažené závory.

@aloisb: Věřte, nevěřte, stalo se mi. Přejezd v rekonstrukci, čičmunda s praporkem se asi zapomněl (jinak tam celou dobu někdo dopravu řídil) a najednou drezína... Byl jsem v bezpečné vzdálenosti jen jako svědek, ale jsou tam ploty a na trať fakt není moc vidět..

Drezínu pustí na přejezd za podmínky že je o tom zpravena písemným rozkazem, že je přejezd v poruše.

Za mimořádných podmínek ( např. přejezd v rekonstrukci) věřím.

Nemusí být v rekonstrukci, stačí když indiáni ukradnou kabely a přejezd je hned v poruše, tudíž drezína nebo jakýkoliv vlak i osobák dostane písemný rozkaz.

ja1
hodnocení

0x

Já jsem zase zažil když blikala červená světla, pak přestala a hned začala blikat bílá a pak zase bílá zhasla a hned blikaly červené a tak dokola. Někde se asi prorážel kolejnicový styk ve spouštěcím obvodu přejezdu a to způsobovalo tuto závadu.

jm
hodnocení

0x
Přes přejezd může klidně 50, ale před přejezdem musí 30. A to přece není takový problém zastavit.
Než spadnou případné závory, bliká červená i půl minuty.

? *zmateny*

50 nebo 30 určuje bílé světlo. Né vzdálenost od přejezdu ;)

Při jeho přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 kilometrů za hodinu. Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, pak může jet rychleji, ovšem maximálně rychlostí 50 kilometrů v hodině. Teď jde o situaci, kudy jedete, kdy vidíte jasně blikat bílé světlo. Přejezdů v okolí s tímto světlem mám minimum a většinou to je za nějakou zatáčkou, stromem, značkou,...

Jo pokud to někdo už zná a jezdí si tudy 80tkou,... a spoléhá, že bílá blikat bude...

Ve vzdálenosti 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění smí řidič jet
rychlostí nejvýše 30 km.h-1. Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového
zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet
rychlostí nejvýše 50 km.h

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]