Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osmiválec VS Osmilitr

Od: john13 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi "osmiválcem" a "osmilitrem"

, předem děkuji za odpověď :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Osmiválec má prostě osm válců, ale nic to nevypovídá o zdvihovém objemu motoru.

Osmilitr je zase motor, o zdvihovém objemu 8 litrů, ale nemluví se o počtu válců.

hodnocení

1x

Jak napsal @promon. Osmiválec má prostě přesně 8 válců. Většinou uspořádaných do tvaru písmene V (dvě řady po čtyřech). Můžou mít zdvihový objem třeba 5 litrů, nebo klidně 20. Nebo to klidně může být malý motůrek o objemu pár centilitrů do RC auta.

Osmilitr zase bude mít celkový zdvihový objem všech válců 8 litrů, ale může to být třeba dvanáctiválec, nebo šestnáctiválec. Klidně i čtyřválec.

Osmiválců je i dnes stále dost, má ho hodně amerik, napříjklad Dodge Challenger má (mimo jiné) 6,2 litrový osmiválec.

Osmilitrový motor má dneska Bugatti jako šestnáctiválec do W. Jiné auto mě asi nenapadá.

Pokud mě paměť neklame, tak Dodge Viper má osmilitrový desetiválec.
xenofob

a tuareg pětilitrový osmiválec

Passat osmiválec čtyřlitr.

@jenyk měl, psal jsem o aktuálním autě, Viper už se nevyrábí. Ale poslední verze měla dokonce 8,4 litru.

@xenofob psal jsem, že osmiválce má plno aut, nějak nevidím důvod vypisovat sem všechny modely

@xenofob: pětilitr byl desetiválec. Osmiválec je čtyřlitr, byl 4,2, šestilitr byl W12.

jdukolem

A co takový Lanz Bulldog,jednoválec 10,3 l

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]