Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se na něco zeptal. Na podzim jsem uložil svého veterána do stodoly. Je pochopitelně nevytápěná, zato větraná. Dnes jsem ho před jarem pečlivěji zkrontroloval a preventivně přifouknul pneumatiky a zjistil jsem, že na ráfcích kol se začíná drobně tvořit koroze, taková ta čerstvá, vyloženě oranžové barvy. Auto jsem prohlédl celé a vyjma kol nikde rezavé není. Na karoserii nejsou stopy vůbec, dokonce i výfuk je stále jak nový (je devět let starý). V zimě auto nejezdilo nikdy, v dešti za poslední tři roky jelo jenom jednou. Čím to může být a má mě to výrazně znepokojovat?
No dobre, ocel je material ze ktereho to je. Ale tu ocel musi neco chranit. Nejaka barva, nastrik, nebo ten chrom.
Dam priklad. Dvere toho auta jsou taky ocelove ( plechove ), ale urcite jsou chraneny nejakou barvou. Treba oranzovou. No, u tech kol, to je stejne. Ty kola byvaly stribrne, cerne a bile. Ta barva na tech discich uz neni co byvala. Muze byt olezla, odrena, nebo proste uz neplni svou funkci ochrany. A pak staci obycejna vzdusna vlhkost a uz to jede.
To neni chrom. Jak jsem psal o prispevek vyse, stribrna barva. Pokud to zacina rezavet hned u lemu, tam kde je guma, tak misto muze byt odrene od drivejsich zavazi, nebo od pajcru pri vyzouvani gum. Pokud to je vice uprostred, v plose, barva je jiz po smrti. A zastavil bych to co nejdrive. Idealne kontrola, jestli disk neni koply a krivy, pak opiskovat, to stoji par korun a pak nechat napraskovat barvou a vypalit v peci - rika se ji komaxit. Kdyz je to veteran, tak stoji zato, tomu obetovat cas a nejakou korunku ze. A pozor, komaxitu je mraky druhu. Venkovni, vnitrni atd. Ale ja osobne bych piskoval, a pak nechal v mokre lakovne striknout nejaky zaklad, a sedou barvu.
Moc vám děkuji oběma Já jsem teprve začátečník, takže ve fázi vzdělávání a teď, díký vám, zase aspoň o něco moudřejší. Těch kol mám ještě dvě sady od původního majitele i na zánovních pneumatikách (lidi byli zvyklí dřív věci spíš syslit), takže i když jednou čas na opískování určitě nadejde, zatím to není věc, která by mě výrazněji bolela. Spíš jsem měl větší strach stran uskladnění auta, jestli není v nevhodném prostředí a nezačíná se to projevovat na discích. Takový kanárek v dole.
Ano je to kanárek a vlhko tam bylo, jinak by to nerezlo.. Na tohle stačí ale jednu noc nechat orosit a z čistýho je zrzavý (zkušenost s nářadím zapomenutým na zahradě)
Pneu - pro dlouhodobý stání je lepší aby nestálo na gumách ale zvednout na špalky. Nebo jednou měsíčně popojet, aby guma nestála na zemi pořád jedním místem - časem se trvale deformuje a pak to drncá = guma na vyhazov
Pokud to myslite vazne s tim veteranem, zkuste mu najit prostor, kde nebude dochazet k nejakym vetsim vykyvum teplot. Nejaka stodola, sice vetrana, je pekna vec, ale pokud to v zime i jen trosku namrzne, tak jak se otepli, tak to auto se orosi. Nebo se muze i rosit, kdyz v lete bude rano vetsi zima. Chtelo by to suche misto, klidne muze byt studenejsi.
Dobrý den! Nejen pes. Zjistil jsem, že v mé stodole na chalupě, kde přes zimu nikdo není zase všechno, včetně veterána - Š 100 značkuji kocouři ze širokého okolí, kteří se tam stahují při námluvách se sousedovic kočkou. Na jaře pak chvíli trvá, než ta "vůně" zmizí. Ty kocouří značky vadí i kuně, která tam beze smlouvy, načerno bydlí a tak ty kocouří značky přerazítkovává svými značkami!
pokud je to koroze, je tam vlhko
na disky kol je dobrý hliníkový sprej na disky kol
můj veterán 2105 zkorodal zevnitř, tlumič výfuku zevnitř, práhy, nosné části...přední blatníky z vnitřní strany kolem světel mají dutinu,. kterou jsem vystřikal resistinem a pak ještě celou vyplnil palstickým tmelem pouze to korozi zpomalí
je to ruský nočníkový plech, s nevyhovující antikorozní ochranou, veterán vydržel 15 let, ted mám jako veterána jedničkouvou oktávku a ta je po 15 letech jako nová
takže kombinace nekvalitního materilu se vzdušnou vlhkostí, bud se s tím smířit nebo dát auto do obyváku, ale i tam, bude kroze pokračovat, jen pomaleji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.