Nejste přihlášen/a.
Blížil jsem se k úzkému pdjezdu ve směru bílé šipky na dopravní značce, takže jsem měl přednost. V protisměru jelo auto, které mě muselo vidět, ale přesto vjelo do podjezdu dříve než já a při výjezdu z podjezdu těsně před mým autem to řidič strhl doprava a vyhnul se mi. Zajímalo by mne, kdo by byl viníkem případné kolize, když protijedoucí řidič vjel do podjezdu dříve než já.Řidič, který nemá přednost vidí do přejezdu a za ním cca 120 m silnice s přijíždějícími vozidly.
Obecně dle značek, přesně jen podle průběhu nehodového děje.Takže nelze sdělit, bez podrobností.
Kdyby bylo, tak nemusí být...
q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,
Takže, když mu stačilo k projetí podjezdu, abych dal pouze nohu z plynu, tak bylo všechno v pořádku. Šikovný to byl chlapec !
Myslím, že úplně stejně se posuzuje nepuštění autobusu ze zastávky (vyjetí ze zálivu zastávky a neumožnění vyjetí autobusu z něj(ní).
Místo střetu na zadní světlo busu se posuzuje jako neumožňění vyjetí a řidič za autobusem je viníkem.
Místo střetu do boku busu nebo k přednímu kolu je posuzováno nepozorností řidiče busu. Navíc se dokazuje, zda vůbec řidič busu dal blinkr, když místo střetu je v boku.
Popř mě opravte. Zajímalo by mě, zda to tak je.
To, že máte přednost ještě neznamená, že vám okolnosti umožňují pokračovat v jízdě Na některých místech je auto klidně vidět až, když dojede ke své značce, ale tou dobou už je druhé auto na půl cesty, protože přijelo dřív a nikoho ještě nevidělo. No a právo nabourat takové auto vám určitě nikdo nedal
Dobrý den, to je zajímavá otázka. Podle mě by se to hodně těžko dokazovalo, na druhou stranu, proč bych do toho zúžení vjížděl (pokud se tam evidentně ta vozidla vyhnout nemohou), když vidím, že už tam někdo z protisměru vjel - to by mohla být jedna z otázek těch, kteří by tu nehodu šetřili - nechal bych ho projet, potom bych jel já - přednost nepřednost. Ten protijedoucí tak učinil možná schválně, a také možná neodhadl situaci dobře a myslel si, že "to ještě stihne v mezích zákona", ale to nevíme. Jezdívám zúženým místem, kde je těmi dopravními značkami upravena přednost, často, osobákem, někdy i náklaďákem. Je to most 50 m dlouhý, postavený na násypu, čili z obou stran se na něj najíždí do hrba, tedy není vidět vůbec nic, dokud nejste těsně před mostem, jedu-li náklaďákem, mám jistou výhodu, sedím výše, spatřím situaci dříve, jedu-li osobákem, pak na poslední chvíli, ten z druhé strany to má takřka stejné, a co teď?. Prostě ten, kdo je na mostě první, také projede první a hotovo - značky neznačky - jak jinak to v praxi řešit?
Z předmětu na škole "Analýza dopravních nehod" jsem si do života zapamatoval obzvlášť jednu věc, kterou nám pan docent pověděl: "Skutečnost, že mám přednost, nemusí nutně vždy znamenat, že pojedu první" - a tím se řídím dodnes, funguje to a vyplácí se to.
Tyto situace jsou na uvážení na zdravém rozumu, přece nevjedu tam, když není šířka na vyhnutí, mám-li přednost já nebo protijedoucí, to je jedno.
Moc jsem Vám asi neporadil, ale spíše z praxe. Zákon je zas jiná věc, jistě na to pamatuje, ale teď nemám čas se v tom...
Zajímavé je srovnání s povinnostmi řidiče při vjíždění na přechod pro chodce. Pokud řidič usoudí, že chodec skutečně má v úmylu vstoupit na přechod, tak má povinnost zastavit a chodci umožnit bezpečně přejít. Pokud by se použila analogie, tak by řidič jedoucí ve směru červené šipky na dopravní značce, který uvidí vozidlo s předností v jízdě blížící se k zúženému místu, měl zastavit a umožnit tomuto vozidlu bezpečné projetí. Při tom ten chodec přednost na přechodu před vozidlem ze zákona nemá, ale to vozidlo jedoucí ve směru bílé šipky ji má !
U nás máme takový podlezd v zatáčce, vidět je pár metrů z obou stran. Značka o přednosti je tam jen pro případ, že k podjezdu přijedou dva úplně stejně. Jinak samosebou jede ten, kdo je v díře.
Značka o přednosti je tam jen pro případ, že k podjezdu přijedou dva úplně stejně.
Toto je podstatné a to rozhoduje při případné nehodě. Dokazování je o ton v které části úseku došlo k nehodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.