Nejste přihlášen/a.
Prosím, nemáte představu kolik stojí 1 km jízdy autem. Auto vlastní společnost, která ho mít musí na drobné pojížďky. Nedávno začal s autem jezdit vedoucí jídelny na nákupy potravin. Najezdí v průměru měsíčně 350 km a nakoupí v průměru za 10000 Kč. Auto má spotřebu 8 l benzínu na 100 km. Do nákladů na 1 km bych nepočítala povinné ručení, náklady na STK a jiné poplatky, protože to by se platilo i kdyby s ním nejezdil. Nedávno se chlubil, jak pěkně koupil mandarinky v 40 km vzdáleném makru (najel tedy 80 km a udělal tam různorodý nákup za 2000 Kč). Řekla jsem mu, ať si k tomu nákupu připočte min. 500 Kč. Jezdí v pracovní době, nebo jede i s hl. kuchařem a 3 - 4 hodiny jsou mimo pracoviště. Vedoucí pak dělá přesčasy, o kterých stále mluví a pokouší se o jejich proplacení, a za kuchaře pracují ostatní kuchařky. Děkuji.
Pokud jde jen o náklady na pohonné hmoty, pak to bude při týhle spotřebě ca. 2,50 Kč / km. Ale pokud jde o skutečný náklady na provoz auta na 1 kilometr, pak tam musíš započíst nejen benzín, ale právě i tu STK, pojištění, silniční daň, servis, pneumatiky amortizaci atd. atd...
Mám k dispozici služební dodávku, šéfík platí vše, pořízení auta, servis, naftu, pneu...
Jezdím příbližně za 8,2l/km...
Dohodli jsme se na ceně 4,-Kč/km, když jedu soukromou jízdu, myslím, že je to pro oba férová cena...
V průměru je palivo tak cca 2.-Kč/km, celkové náklady cca 6.-Kč/km (to je tedy včetně povinného ručení apod). U toho vašeho auta palivo vychází o něco víc, pokud je to auto vyšší třídy, tak i ty celkové náklady budou o něco větší.
Myslím si ale, že nepočítat do nákladů povinné ručení a pod. je nesmysl. V extrému, když budete mít auto, které bude stát, budete platit platit STK, pojištění, větší opravy... a jezdit vám s ním bude pouze někdo jiný, bude vám platit nějaké 3kč/km za palivo a spotřebák a vy budete 3kč/km v mínusu a nesvezete se. když máte auto z půjčovny, taky nemůžete operovat tím, že když si auto nepůjčíte, bude jim tam stát a pojištění budou platit stejně.
Proč hned česká závist a privilegia? Spíš bych řekla drzost některých zaměstnanců zkoušet co si až mohou dovolit. Navíc nevidím nic pozitivního na ježdění po nákupech. Prostě účetní dostala za úkol od šéfa společnosti spočítat "kolik tahle sranda stojí", a Vy hned hledáte a rozebíráte, co za tím stojí...teď bych mohla říci česká ubohost. Ale nebudu to říkat. Spíše bych ocenila jasnou odpověď na můj dotaz (od toho tu tento web byl zřízen). Zkuste mi to spočítat. Kdybyste potřeboval nějaké údaje k výpočtu, pošlu Vám je. Hezký den přeji
Děkuji za Vaše zkušenosti a typy. Stejně bych potřebovala něco přesnějšího, jak to spočítat. Dostala jsem za úkol od svého šéfa spočítat kolik, dle jeho vyjádření, "tahle sranda" stojí. Proto jsem se schválně tak podrobně rozepsala, protože nevím, zda do toho počítat i mzdu kuchaře, když dělá doprovod. Vedoucí by jinak seděl u počítače a hledal a objednával levnější potraviny a nechal si je dovézt. Šéf to zatím nechce řešit s vedoucím jídelny, protože bylo těžké sehnat provozáka. Kuchařovi už včera řekl, že nebude jezdit nikam v pracovní době, že je placen za práci v kuchyni...údajně si jezdí vybrat suroviny (minulý měsíc mandarinky, mléko, mouku, kancelářské potřeby, jablka a banány).
Náklady:
1. palivo
2. odpisy
3. servisní prohlídky
4. emise a STK
5. pneumatiky
6. odhad ostatních pravidelných "oprav" (baterie, brzdy - kotouče, brzdové destičky, rozvody, ...)
7. odhad "mimořádných" oprav, kde se nevyplatí uplatnit pojištění
7. pojištění
8. silniční daň
9. dálniční známka
U osobního auta byste se mohla pohybovat kolem 5 Kč vč. DPH. Záleží také na ročním nájezdu - určitě bude rozdíl v nákladech na km při nájezdu 5 000 km/rok a 40 000 km/rok. Také si ověřte, zda-li chce výsledek šéf v cenách včetně nebo DPH.
Nevím, jestli Vám to bude stačit, ale zjednodušeně platí, že ostatní náklady na provoz jsou zhruba stejné, jako cena spotřebovaného benzínu. Takže když Vás benzín na 1 km bude stát řekněme 3 Kč, celkové náklady (palivo + ostatní) budou cca 6 Kč.
Záleží jaké je to auto, ale u běžného auta jsou náklady na 1km kolem 6.-Kč. Mluvím o veškerých nákladech, tedy je v tom rozpuštěna i kupní cena auta.
za vše .syn a C4- palivo 1,70 kč/km a vše 7,80 kč/km.Předchozí auto 1,70/km a celkově 3/km! Na dalším to činilo 1,8/km a 2,8/km
Přičemž ta první čísla jsou jen za palivo (nafta-benzín-nafta) a druhé jsou za vše-pořizovací cena, pneu, palivo,ND a servis,PR...
Ono hodně záleží na kupní ceně. Když si koupíte nové auto za 2M a po 5. letech ho prodáte za 500k, rozpouštíte do najetých kilometrů 1,5M. Takže pokud najedete nějakých 100000km, tak je to 15kč/km jen cena auta. Na druhou stranu jsem měl auto za 6000.-, jezdilo 10 let a najelo tak 50000, takže to činilo 12hal/km.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.