Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skupina B +přívěs (karavan)

Od: ktuninekseznam odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,mám technický dotaz.jsem vlastníkem rid.opravneni skupiny B.Jde mi o to,jestli můžu táhnout karavan za autem,když maximální váha karavanu je 1200kg a max.hmitnost auta je 2270kg..celkem tedy 3470kg..na tažné je 1300kg,což by mělo být ok..technický se vlezu do 3500kg,tak by měl stačit SK.B?dekuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano. Na to stačí B.

Vyjímkou je autopřepravník. Prázdný má 700kg, ale maximální má klidně 2500kg.

Jako Bčkař musíte počítat maximální váhy. Jinak B+E

hodnocení

1x

Ano, stačí skupina "B"páč řídíte soupravu do celkové hmotnosti 3500kg.

karavanemdosveta.cz/...

podobných stránek je plno..

ktuninekseznam
hodnocení

Tak nějak si to taky myslím..takže mě na váhu celníci brát nebudou ,když mám celkovou 3470kg ..že?
asd1

Na váhu tě klidně vzít můžou ;)

Jistěže Vás celníci můžou vzít na váhu, aby zjistili, zdali není souprava přetížena přeložením vozidla či přívěsu. Já osobně doufám, že mi to nikdy neudělají, abych nemusel nosit věci z přívěsu do auta...

hodnocení

1x
Ano, můžete. Pouze si dávejte pozor, ať karavan nepřetížíte. U některých modelů je doložnost poměrně malá. Stačí pár věcí a plné nádrže a jste přes limit. U nás si s tím lidé moc hlavu nelámou, protože se obecně málo váží, ale v Rakousku dostanete pěkný flastr a hlavně vám nedovolí pokračovat v jízdě.

xenofob
hodnocení

0x

s čistým béčkem můžeš táhnout přípojné vozidlo do 750 kg, tedy kategorie O1

k tažení výše uvedeného vozidla kategorie O2 dle mého názoru potřebuješ B96..doporučuji informovat se autoškole...

Uváděné hmotnosti jsou z pohledu vyhlášky 209/2018 o hmotnostech a rozměrech...ok...jiná věc je řidičské oprávnění, která tato vyhláška neřeší...

s čistým béčkem můžeš táhnout přípojné vozidlo do 750 kg
Ale to asi ne...musíte dočíst celou větu v předpise.

Za Octávii zapřáhnete karavan o váze 1000Kg bez problému s "B"

361/2000, §80a,

f) B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti

1. nepřevyšující 750 kg,

2. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy nepřevyšuje 3500 kg, nebo

3. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3500 kg, ale nepřevyšuje 4250 kg, jedná-li se o řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu,

ktuninekseznam
hodnocení

Dle tabulky ,bych měl být v klidu.celkovou hmotnost soupravy mám 3470kg.takze by mělo stačit B.
Skupina B +přívěs (karavan)
Skupina B +přívěs (karavan) #2

Tazteli, nejen podle obrázku, ale i dle zákona to tak je OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]