Nejste přihlášen/a.
Pro její vydání platí určitá pravidla.
Např. u osobních vozidel musí mít 8 znaků a musí mít mimimálně jedno písmeno a jednu číslici - některé znaky nejsou povolené a nejsou povolené hanlivá slova.
Nyní o víkendu jsem míjel vozidlo s takovou RZ - první tři znaky si nepamatuji , byla to kombinace písmen a číslic a pak bylo slovo DEVIL.
Zajímá mě zda by prošel český překlad - taky má 5 písmen - samozřejmě bez diakritiky.
A jestli by prošlo názvy obcí a přijmení osob např. politiků - taky existují pětipísmenná.
Projde leccos, jen mi není jasné, jak se rozezná číslice "0" od písmene "O" (na RZ vypadají stejně) .
A dost nechápu, proč si někdo vůbec takovou RZ pořídí. Ve vlastním zájmu na svém autě preferuji kombinace co nejhůř zapamatovatelné. Když budu mít třeba "AGE NT007", zapamatuje si to na první pohled každý policajt. Naopak třeba takové "S5A 2937" si nezapamatuje téměř nikdo.
nijak se nerozlišují, písmeno O totiž na SPZ vůbec nesmí, vždycky je to nula další co nemůže být je písmeno G (záměna s 6), Q (stejně jako O záměna s 0), W (asi kvůli velikosti?) a logicky písmeno CH (samozřejmě lze použít dvě písmena C a H)
6AY a že jich je na silnici i bez příplatku .
Kolega měl na autě jednu dobu PRD (Prostějov) a byl na to pyšný
PR byp Přerov, Prostějov má PV a údajně "PRC" i "PRD" byly ze zřejmých důvodů vynechány, tak jestli si to náhodou jen nevymyslel...? 100% ověřené to nemám, ale čtu to z více zdrojů. Jednu z mála zajímavějších (pro angličtináře), kterou jsem běžně potkával byla pardubická PEE
Stejně tak se přeskočila řada STB
Tak je to i na wiki. Kolega si asi jen vymyslel "senzaci"
Cenzura vstoupila i do užívání těchto kódů. Například v roce 1967 došlo v Praze k vyčerpání série AM. Místo série AN ale po sérii AM následovala série ABA, neboť AN byly iniciály tehdejšího prezidenta Antonína Novotného. Série AN byla použita až v sedmdesátých letech.[8] Některé "nevhodné"kombinace se vypouštěly rovněž u Strakonic (kombinace ST a písmene B), Bratislavy (kombinace BL + B), či Přerova (kombinace PR + C a PR + D). Oproti tomu kombinace Jeseníku JE + B byla udělována (okres Jeseník ovšem vznikl až v roce 1996).
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Státní_poznávací_značky_v_Československu#Popis
gumidek - Já pamatuju na začátku 60. let pro Prahu "OG" a "OH". Otec mi vysvětloval, že to "O" znamení "osobní auto". Proč ale měla Praha zrovna "G" a "H" ani on nevěděl .
Jo a když jsem měl na staré feldě SPZ "AB-30-00" (byl jsem 4. majitel - bez převodu), bylo mi divné, proč mě příslušníci VB prakticky nestavěli. Pochopil jsem až mnohem později .
To mikihans - máte pravdu, PRC ani PRD neexistovaly, bylo PRB a pak až PRE
Ale i Vy tam máte chybku - Pardubice byly PU , PEE byl auťák z Pelhřimova
Pochybuji - trak daleko se nedostali, mám příuzenstvo v Přerově a jejich Favorit měl právě PRE. Zanedlouho pak přišly změny SPZ na RZ, takže pochybuji...
"pardubická PEE" To asi ne . Pardubice co vím měli PU a PA kdežto PE má-měl Pelhřimov!
Přerov na PRS nedošel, ale tak nějak nepamatuji u Prostějova spz ve tvaru PVC,ale fakt je že tam od cca1980 nežiju a navšštěvuji jen jednou ročně.
Já měl na fáčku PRJ,na dalším autě už 1M1,takže tam někde asi Přerov skončil. Tuším jsem viděl PRL,ale jistý si nejsem.
666 DABEL? To projde.
Vsadím se, že to už bude mít nějaký 007 DEBIL a nebude volná
666 SATAN už exisuje.
Prošlo. Zeman už jsem někde viděl.
Otázkou je, proč to mít na autě (007 De...l působí stejně a navíc tak i jezdí, proto si dávám velký pozor, když něco takového vidím na silnici. Kličkování, vybržďování není vyjímka).
schvaluje to vždy nějaký úřad, který posuzuje obsah...když se podíváte ne web mdcr, kde je těch 14 tisíc značek na přání nv excelové tabulce, najdete tam i RZP na motorku, která je složena ze sedmi stejných číslic..nemá ani jedne znak abecedy, jen čísla... tedy odporuje vídeňské úmluvě...a přesto to prošlo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.