Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
minulý rok na mě přítel převedl obytnou Avii, povinné ručení jsme uhradili. Složenku na další platbu jsem nedostala, za to mi přišla před 2 týdny urgence platby s tím, že peníze musí být uhrazeny do 22.3.2010. Přítel se dostavil do kanceláře pojišťovny osobně (bohužel ale až 24.3.), protože jsme chtěli opravit smlouvu, ve které nám loni nechtěli vypsat kategorii "obytný automobil", přestože to ve velkém TP je uvedeno. Dozvěděl se, že den před tím byla poj.smlouva, na které jsme platili přes 5 tis. ročně, zrušena. S pojišťovnou sepsal novou smlouvu, tentokrát na 2913/rok.
Potřebovala bych poradit:
1. Máme doplatit to období, kdy byla platná stará smlouva, ale neměli jsme zaplaceno? Jak zjistím, kolik platit? Paní v pojišťovně nás odkázala na ČKP... a na urgenci je samozřejmě vypsaná částka na celý rok.
2. V jiných diskuzích jsem četla, že je rozdíl mezi vlastníkem a provozovatelem vozidla. Já jsem teď zapsaná jako vlastník, ale vzhledem k tomu, že na takový "stroj" nemám řidičák, Avii řídí přítel, opečovává si ji sám, platí veškeré výdaje. Měl by být zapsaný jako provozovatel? A pokud zapsaný bude, nemůže pak na Avii např. exekuční úřad apod.?
3. Co se týká staré smlouvy, mám to s pojišťovnou nějak řešit? Má to význam? Například by z toho, co jsme loni zaplatili navíc, mohli zalepit ten náš nedoplatek... No, ale to jsem asi moc naivní...
Díky za radu
Nechápu proč smlouvu v té samé pojišťovně, kde Vám nechtěli opravit smouvu...na vašem místě bych vzal tu stávající smlouvu s pojišťovnou a oběhl další kokurenční pojišťovna s tím, že pokud nabídnou výhodnější pojistku, jdete k nim...
1.) Pokud jde o uhrazení dlužného pojistného, za provozované vozidlo v každém případě dlužíte, za neprovozované vozidlo nic nedlužíte. To je odpověď na první otázku, zda doplatit či nedoplatit. U případného soudního řízení by bylo povinnstí ČKP jako žalující strany prokázat, že AVIE v uvedeném období období jezdila po veřejných komunikacích. Mimochodem, je jedno zda složenka dorazí nebo ne, všechny pojišťovny nemusí neustále své plnoleté a svéprávné klienty vodit za ručičku...někdo z vád dvou se o to měl zajímat...
2.) Pokud jde o obsah pojmu vlastník a provozovatel, definice v zákonech se liší podle toho,co daný zákon upravuje. a nejde jen o definici vlastníka a provozovatele...ale v zákonech je zpravidla uvedeno..."pro potřeby tohoto zákona"...tak je nutné chápat obsah pojmu v kontextu...pro potřeby registrace vozidel se používá pojem provozovatel, a registr je seznamem provozovatelů...poplatky a eko-daně platí provozovatelé...evidenční kontrolu potřebují provozovatelé...atd...vlastníkem může být někdo jiný, a pokud chce být zapsán v TP a regisrtu, není problém...doklady jsou ale vystavovány vždy na jméno provozovatele...Pokud jde o Avii, kde jste zapsána jako vlastník, máte výhodu, když budete mít řidičák tak za poplatek 50,- Kč zrušíte provozovatele jako přítele a necháte se tam zapsat sama, a to bez ekologické daně...Podle zákona o pojištění odpovědnosti musí auto které bude provozovat pojistit vlastník... ale v praxi je to stejně jinak...
3.) Co se týká staré smlouvy, pokud myslíte že bylo neoprávně y vybráno nějaké pojistné navíc, tak se ohraďte, písemně, a požadujte vrácení uvedené částky, klidně si stěžujte na české kanceláři pojisititelů, z pojišťoven dobrovolně nic nevypáčíte...n a Vašem místě bych šel jinam...do jiné pojišťovny...Nejste naivní, jen do zdlouhavého boje s pojišťovnama se pro pár stokorun nikomu nechce, ale když to otočím...dá někdo jen tak dobrovolně Vám několik stokorun? Prostě jen tak? Dotaci, dar? Nedá...a vy je dáváte, za to si ty svině budují mramorová sídla a nadělují tučné provize...Z Vašich peněz...tak proč jim ty peníze zbytečně cpát? Buďte slušná, ale asetivní a razantní a uspějete...z pobočky bych neodešel, dokud by mi nebylo vyhověno...
Od kdy je třeba k zápisu a změnám v registru vozidel ŘP a proč by se měl někdo vyhýbat ekodani ns vozidlem,na které se toto nevztahuje?
Ještě jednou k problematice provozovatele, pokud je registr setnamem provotovatelů, tak každý, kdo doloží právní zájem, tedy i exekutor který provádí úkony na základě rozhodnutí soudu má právo na informaci, uda je na dlužníka v registru vozidel vedeno nějaké auto...pokud nějaké auto je vedeno na dlužníka, exekutor tuto informaci dostane...Pak na takové auto může...vzhledem k tomu že zápis v rtegistru nekopíruje vlastnické vztahy, má pro exekuci jen informativní charakter, takže skutečný vlastntík může podnikat právní kroky k tomu aby auto, které nepatří dlužníkovi nebylo zabaveno...
Problematika registrace nebio změny v registru nijak nesouvisí s tím, kdo a zda má řidičský průkaz nebo ne...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.