Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rouška - respirátor v autě

Od: slavo® odpovědí: 37 změna:

Zajímá mě jenom ze zvědavosti.

Pokud jedu v autě sám a nebo se členy své domácnosti - rodinou, tak ji nemusím mít nasazenou.

Ale musím ji mít po ruce pro případnou silniční kontrolu?

doplněno 02.03.21 13:08:

Po ruce jsem myslel při sobě.

Co když ji budu mít v autě ale v kufru - kam ze sedačky nedosáhnu.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

3x

Ano. Všichni je teď máme kdykoliv po ruce, když ne na obličeji. Nejen pro silniční kontrolu. M.

doplněno 02.03.21 13:12: Co když ji budu mít v autě ale v kufru - kam ze sedačky nedosáhnu.Co když co když...pokud to bude náhodou, kontrole to oznámíte, ona ustoupí, vy si dojdete pro tu roušku či co a je to. Nehledejte v tom žádné zapeklitosti. Dostane se vám poučení pro příště.
re4zon
Na zaklade ceho tohle tvrdite?
sirokko

@72mona , pokud vás policie zastaví v obci, nesmíte podle vládních opatření bez respirátoru opustit prostor vozu, i kdyby ustoupila kilometr daleko.

Všem osobám se s účinností ode 1. března 2021 od 00:00 hod. do odvolání tohoto mimořádného opatření zakazuje zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek (...)

b) na všech ostatních veřejně přístupných místech v zastavěném území obce...

Takže si v tom všichni udělejte pořádek, zapeklitosti v tom hledáte vy, přitom tam žádná není.

72mona
Kde tazatel píše, že ho zastaví v obci? Pořád tu řešíme teorii, ale v reálu komunikujeme přímo se zasvěcenými aktéry a můžeme být v rozhodování variabilní, dle nastalé situace.
Než hledání chyb, nabídněte verzi, že nevystoupí a bude komunikovat přes okénko. Tečka, nazdar. M.
sirokko

To zastavení v obci byla reakce na to, že podle vás hlídka ustoupí. Ano, můžete vystoupit z vozu mimo obec, ovšem na distanci 2m. Žádná variabilita neexistuje, zákony a nařízení se přece musí dodržovat jak ze strany občanů, tak ze strany polilcie. Jediná výjimka v té vaší variabilitě je v tom, pokud by docházelo k vyššímu zájmu, napřílkad ohrožení zdraví, životů, škod na majetku a podobně.

A ano, už se těším, jak budu s policajtem komunikovat přes zavřené okno auta poté, co mu na papír napíšu, že nemám u sebe respirátor.

72mona
Obec není uvedena, konec debaty. Pokud máte jiný pocit a něco vás "svědí", musíte se poškrábat sám. *fn* M.

...A ano, už se těším, jak budu s policajtem komunikovat přes zavřené okno auta poté, co mu na papír napíšu, že nemám u sebe respirátor.
... jiný by si ho vzal a kontrolu urychlil, ale každý děláme to, co ho baví...

sirokko

Vyjadřovat se k @72mona je již zbytečné. Ovšem Milane, co je špatného na tom dělat co koho baví :-D?

makk
hodnocení

2x

Když jedete autem, tak jedete nějak, kde ji určitě budete muset mít, takže ji sebou musítemít tak jako tak.

Co když jede na ryby, kde bude sám? Ale ano, musí ji mít kvůli kontrole policie.

sirokko

V autě nikdo respirátor mít nemusí.

A do auta na parkovišti nastoupí jak ,když nemá respirátor? A jak někde pak zase vystoupí, když opět nemá respirátor?

sirokko řeší jiný problém, že není nařízeno, že ve vozidle musí být respirátor. Stejně jako když byly povinné vesty, taky ještě nebyla va výbavě, ale musela se použít.

Tak nějak řeší problém, kde není.

sirokko

@diesel. To, jak jsem nastoupil nebo jak budu vystupovat z vozidla není předmětem mimořádného opatření. Vůbec nevím, jak tvůj dotaz s tím souvisí.

@milancukrar Co mají minmořádná opatření co dělat s vestama proboha? Problém děláte vy, já to maximálně zjednodušuji.

sirokko, Vy jste to nepochopil nebo nechcete chápat porovnání?

Roušky nejsou nařízeny v autě, ale bez jejich přítomnosti to nezvládnete bez porušení nařízení při pohybu před jízdou a po jízdě.

Zrovna tak to bylo s výstražnou vestou na začátku používání.

Již chápete porovnání?

Všichni to pochopili, i Vy jste to pochopil, jen děláte ...

baid
hodnocení

2x

Musíte jí mít přímo v autě na dosah ruky, kdyby náhodou do auta přistoupila stopařka, to je už cizí osoba.

sirokko

Povinnost respirátoru v autě stanovena není. Ovšem v případě stopařky se doporučuje mít ochranu kondomem. Dvojitou.

siskahahne

Stopařka náhodou do auta nenastoupí. *smich*

sirokko
hodnocení

1x

Nemusíte.

Pokud bude zájem, udělám tady citaci z opatření.

Stručně. Povinnost zakrytí dýchacích cest je pouze v určených prostorách a na veřejně přístupném místě. Tím auto není. Pokud vezete členy domácnosti, tak v autě respirátor nasazen mít nemusíte.

To, že vás zastaví policie a chce vás vytáhnout ven, nebo s vámi komunikovat na tom nic nemění. Žádné nařízení jste neporušil.

Pokud se mýlím, byl bych rád, kdyby mi to někdo vyvrátil.

Tady si plno lidí neuvědomuje, že žádná povinnost mít respirátor neexistuje. Pouze zákaz pohybu/pobytu bez něj v nařízením určených případech, a to je rozdíl.

Otázka zní, jak jste se do auta dostal bez respirátoru nebo roušky? ;) Ne, že by to nešlo, ale třeba já takhle bez porušení nenastoupím. Ale zase si můžu cestou v nezastavěném území odskočit a při té příležitosti roušku uložit do kufru, že?

sirokko

ampere, vy tady hledáte ony zapeklitosti. Přesně tak, odskočíte si a klidně vám může respirátor spadnout do těch ch*canek. Navíc když odhlédneme od toho, že nic takového vládní opatření vůbec, ale vůbec neřeší?

Neřeší. Jen nerozumím tomu, proč na všechno potřebujeme vládní opatření a na druhou stranu hledáme, jak ho obejít, vylhat se atd. To myslím obecně. Mně osobně nečiní problém si tu roušku do auta vzít. Ale očekávám, že pokud bych náhodou zapomněl,nebude policajt dělat vlny a nechá mě si pro ni do toho kufru sáhnout. Rozhodně nemíním dělat nějaké trucakce...

sirokko

Ampere, podle vás je striktní dodržování vládního opatření jeho obcházením? Na tom přeci vůbec nesejde. Ani nesejde na tom, jestli někdo má nebo nemá s něčím problém. Podstatná je dikce toho opatření a tečka. V opatření se nepíše o tom, že musíte mít s sebou v autě respirátor. Naopak se tam píše, že bez něj nesmíte na veřejné prostranství. Vše ostatní, co si kdo o tom myslí, je naprosto nepodstatné.

Pokud vás policajt nechá vystoupit bez respirátoru, oba porušujete tato vládní opatření, která se mají dodržovat.

Hele, nevím o co Vám jde. pro mě a za mně se držte vládního opatření do posledního písmenka. To nejmenší, co se Vám může stát, je, že až píchnete v zastavěné oblasti, nebudete moct ven z auta a to ani na malou, ani na velkou. Protože to vládní opatření taky neřeší. Ano, nemusíte mít s sebou v autě roušku, žádné vládní opatření to nepřikazuje. Nemusíte mít s sebou ani plínky. Jen se Vám trochu zkomplikuje život.

sirokko

Jak to, že nevíte o co mi jde? Přece abych poradil tazateli na jeho dotaz. Nic víc, nic míň. Roušku v autě člověk u sebe mít nemusí. To je vše. Nic mu nepřikazuje ji mít, nic mu nepřikazuje ji nemít. Je to prosté :)

Ale na tom jsme se shodli od počátku, není třeba to 6x opakovat. Já jen tvrdím jedno: Taky mi nikdo nenařizuje nosit kapesník, ale jsou situace, kdy ho mohu potřebovat.

sirokko

Ale potenciální potřeba kapesníku, respirátoru, plínek není předmětem dotazu.

sisin
hodnocení

0x

Policajt musí být od Vás vzdálen 2 metry, stejně tak, jak je nařízeno v obchodě. Takže, poměřte si doma 2 metry a zapamatujte si to.

Další postup jak na kontrolu, je v odkazu na obrázku č.15. Ovšem doporučuji prohlédnout celou galerii.

denik.cz/...

doplněno 02.03.21 19:22:

Pokud tohle někdo považuje za hoax, tak upřesňuji, že to je švejkovina.

Proti blbým rozhodnutím jinak nelze.

sirokko

To platí jen v případě zastavení hlídkou mimo obec viz:

Všem osobám se s účinností ode 1. března 2021 od 00:00 hod. do odvolání tohoto mimořádného opatření zakazuje zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (...)

c) na všech ostatních veřejně přístupných místech mimo zastavěné území obce, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.

v obci platí:

b) na všech ostatních veřejně přístupných místech v zastavěném území obce

sirokko
hodnocení

0x

V tomto případě množství neúmyslně chybných odpovědí ohledně povinnosti mít ve vozidle a při silniční kontrole respirátor, bych prosil adminy, zdali by neuvážili možnost moderování příspěvků, či jiného způsobu korekce. Takto vznikají mylné informace a hoaxy.

všem je to jasné, jak je to s tím respirátorem, Vám určitě taky.

Jasně, že rouška není povinná výbava vozidla, každý to jistě pochopil.

sirokko

Milane, jistě že ochrana dýchacích cest není povinnou výbavou vozidla. Ovšem nevím, co jste tím chtěl říct. To nebylo meritem dotazu... Mně je jasné, jak je to s respirátorem a i každému, kdo zvládá psaný text (vládního opatření).

co jste chtěl sdělit touto větou "ohledně povinnosti mít ve vozidle a při silniční kontrole respirátor,"?

sirokko

Nevylučuji, že jsem se vyjádřil nepřesně. Nabyl jsem totiž dojmu, že jsou zde převážně příspěvky, které potvrzují/doporučují povinnost mít v autě při silniční kontrole respirátor, kterážto tvrzení na základě textu vládního opatření rozporuji.

Jasně, že není povinnost mít v autě repirátor, ale musíte ho mít, když po vystoupení z vozidla. Jsem rád, že jsme si to vyjasnili.

sirokko

Taky jsem rád, že si rozumíme. Není nad to, když si lidi rozumějí. Takže pokud respirátor v autě nemáte (což vám žádný zákon ani nařízení vůbec neukládá), nesmíte opustit vozidlo.

sirokko
hodnocení

0x

Rozjela se nám zde debata naprosto bezpředmětná. Navrhuji shrnutí.

Tazatel @slavo se ptal, zdali musí mít u sebe při silniční kontrole respirátor.

Skutečnost a i jednoduchá odpověď zní: NE. (A to ani v kufru)

Žádný zákon ani nařízení mu to nepřikazuje.

Vše ostatní není důležité.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]