Nejste přihlášen/a.
A jak to máte vy? Když vidíte, že je někdo bezradnej u nepojízdnýho auta? Zastavíte? Nebo jedete dál?
Nedávno jsem se Vás ptal "Už jste se někdy dostali do situace, kdy jste nemohli pokračovat v jízdě a pomohl Vám někdo?" - 4% lidí zvolilo - "Dostal, zastavil mi, nepomohl, zmlátil mě a okradl".
Tak se pojďte podívat, co si o problematice zastavování myslím já?
Záleží na situaci. U bouračky bych zastavil vždy, kdykoliv, kdekoliv a minimálně se zeptal, jestli mohu pomoc (teď nemluvím o autu s odřeným blatníkem o zajíce, ale o opravdový nehodě). A v případě poruchy? Určitě maximálně zpomalím, projedu krokem okolo a rozhodnu se podle situace. Myslete si o mě co chcete, ale nezastavím, pokud půjde o auto :
- s bulharskou, rumunskou nebo jinou balkánskou značkou
- s cikánskou posádkou
- jehož posádka je více než dvoučlenná (vyjma dětí)
Základní asistenční služby pro případ poruchy nebo nehody mají v rámci povinnýho ručení všichni. A ten, kdo se nedokáže v takový situaci telefonicky spojit se svojí pojišťovnou a asistenci si přivolat, by neměl ani řídit auto...
Je smutný, že někteří ha... dali vzniknout těmhle předsudkům s bul, rum... spz.. ale naprosto chápu..
Dostal se ke mě aji případ, 4 poláků s proraženou pneu a rozbitým heverem... kde jim taky za 20min na frekventované silnici zastavil jen jeden člověk.. Je to těžký, ale to, že u nehod a u poruch s vyhodnocením zastavíte si cením.
@pavlos projel sem Rumunsko, byl sem párkrát na Ukrajině..
Je jedno jak to nazveš, všichni nejsou špatní...
Již jsem několikrát nezištnou pomoc kolemjedoucích řidičů využil, nutno říct, že zastavili velmi brzy a ochotně pomohli. Proto se sám snažím jejich laskavost oplatit jiným potřebným. Přesto nejdu do zbytečného rizika viz příspěvky výše. Ale taky bych velmi velmi uvážil zastavení na dálnici (a cestě s podobně hustým provozem), tam bych to asi nechal na profesionální asistenci.
Jejda, to bude složitější, páč mi dva kamarádi zabili, když pomáhali jiným s opravou auta.Sice to je již hodně let, ale stalo se. Já osobně zastavím a pomůžu, pokud tam již není více jak 4 lidi, páč pak si myslím, že již překážím. Vždy ale zastavím před tím autem, abych byl chráněný a jedna osoba musí jen stát a koukat do dáli, zdali se neblíží někdo moc rychlý. Na dálnici bych asi volal asistenci s majáky, i když synek jednou měl asistenci ale auto s majákem zajelo před něj, aby do něj někdo prý nenaboural.
Na silnici 3. třídy to je úplně jinak, tam nehrozí tolik nebezpečí.
Často na silnici sbírám cosi, odhazuji na krajnici, ale vždy tak, že se vracím a zpomalím auto za sebou. Často se diví, proč zastavuji uprostřed...
Ok, to je dost složitý...
Na dálnici ve dne bych taky spíš volal hned PČR, v noci sem zastavil..
Ale je dobrý myslet na bezpečnost a postavit auto tak, abyste byl chráněnej
Dobře, že zastavujete a i odklízíte ten bordel na silnici
...odklízíte ten bordel ...
někdy to je i užitečná věc, třeba ráčna od popruhů. Poházené rukavice nechávám ležet, ale minulý týden, u nadjezdu u Parama byla bota. Asi kamióńák hrabal na ledu, koukl na kola a přitom mu vypadla bota. Hodil jsem jí ke svodidlům. Kdyby byli obě, asi bych je naložit do charity.
@milancukrar já to nemyslel zle.. to bylo právě v dobrým a bordelem sem myslel třeba i trčící větev nebo krabici, případně pytel..
Záleží na situaci. jako majitel několika historicých motorek někdy taky potřebuju na cestě s něčím pomoct . V autě navíc vozím docela slušně vybavenou basu s nářadím a občas funguju pro známé na telefonu pro případ poruchy
Když vidím odstavené auto na výstražkách,s vyjimkou případů uvedených výše ( 4členná tmavší posádka a podobně) zastavím . Většina lidí ví že má na zelené kartě asistenční službu a umí to využít.
Někdy není na škodu to těm lidem připomenout.. přecejenom stres a šok je prevít.
Ale děkuju, že zastavujete
nunici, myslíte cikány a romové?
Cikáni jsou český výraz ( exoetnonymum) pro příslušníky romského nebo sintského etnika.
Zrovna nedávno, na cestě špalek, nedokázal jsem vyhnout na 100%, pneumatika na maděru. Auto odstavit a čekat na asistenci, samotnému se mi do toho s tím miniheverem moc nechtělo. Za tu hodinu u mne zastavilo jediné auto - romský automechanik, s díky jsem ho musel odmítnout protože asistence už byla za kopcem.
Bezradnej u pojízdnýho auta může být jen totální lama. Nemohu-li s tím pohnout sám, volám asistenci, neníliž pravda?
@arne1 Já myslím, že to chce trochu zkušeností.. a zachovat chladnou hlavu.
Někdy může být i ten hever rozbitej.. nebo si s tím člověk sám neporadí... (odtah na bezpečnější místo, nahození kabelama) někdy prostě jenom zapmene, že by měl auto označit trojúhelníkem nebo si oblíct reflexní vestu...
Té ženě v tunelu nešel otevřít kufr kvůli námraze... a čekat hodinu na odtahovku u neoznačenýho auta...
Podle okolností,zatím jako řidič jsem nikomu nezastavil .A proč? Protože jsem asi měl štěstí a na nikoho v nouzi nepotkal. Jen jednou na D1 kdy jsem se vracel s vějtřaskou (PAD) z Přáslavic do JH někde po cestě byl vidět už z velké dálky stopující člověk u auta-tak jsem zastavila a on měl jen defekt,ale hever mu vyrval kus prahu. Panenka z PAD-ky byla moc vysoká takl jsme s řidičem auto zvedli v teplejch on sundal defekt ,a dal rezervu a bylo.To bylo někdy v roce 1985 +- a šlo o š 105,užovku
@diesel jo tak někdy je to aji o štěstí + případně o trase a době kterou jezdíte.. nebo o laskavostí řidičů, kteří jeli před váma.
šikovně jste si poradili
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.