Nejste přihlášen/a.
Ano, je to hezky napsaný zeslabení plechů tak aby to vypadalo jako výhoda Kromě samotnýho plechu se asi šetří i zinek, každý kilo dobrý
Pak hlavně motor - litrovej tříhrnek moc neváží. Kabeláž stačí slabší drátky, ušetříme i měď, to je eko
Že to je auto navržený na 5 let a celá ekologie tím jde do kopru sluníčka nezajímá, tipnul bych že celkově líp z pohledu ekologie na tom bude líp i Trabant.. Tohle koupit nový a po 5 letech se toho zbavit.. A vzhledem k ceně ani nový.
Na zadnem aute se nepouziva puze 1 tloustka plechu, ale naopak velke mnozstvi ruznych tloustek podle potreby na jednotlivych mistech a navic samotna tloustka plechu neni jedine rozhodujici kriterium vysledne pevnosti - tou je az kompletni naohybana a posvarovana struktura, takze snazit se o jednoduche srovnani tloustek plechu mezi ruznymi auty, kdy kazde je postavene na jine platforme je dost zavadejici.
Nenosne a nebezpecnostni pohledove panely muzou mit zakladni tloustky cisteho materialu od 0.5mm, nosne casti, kde se ale pevnost dosahuje hlavne profilovanim jsou plechy v tloustkach vetsinou mezi 1-2mm, u lemu to muze jit i pres 2mm a na castech, kde je nutno dosahnout pevnosti diky sile samotneho materialu, jako jsou napr. deformacni zony nebo napojeni napr. na napravnice, samotne napravnice, vyztuzovaci profily a pod. se tloustky muzou pohybovat bezne i pres 3 nebo 4mm.
-
Pri snizovani hmotnosti jde tedy o 2 veci.
1. O to udelat tenkostennou strukturu takovou, aby jeji pevnost byla srovnatelna s jednodussi strukturu ze silnejsiho materialu. Typicky priklad jsou boptnajici A a B sloupky - pevnost neni dosahovana pridavanim hmoty, ale zvetsovanim a profilovanim jejich struktury.
2. Pouzivanim materialu, ktery pri stejnych tloustkach bude vykazovat vyssi pevnost - a tedy pri nizsich tloustkach stejnou pevnost jako horsi material.
-
V dobe Felicii nebo jeste drive se na nosne struktury pouzivali plechy s pevnosti 300-400MPa a diky omezenym vypocetnim a vyrobnim moznostem byly profily jednoduche.
Dnes neni pomoci modernich vypocetnich moznosti problem navrhnout topologicky optimalizovanou strukturu vykazujici nejlepsi mozne vastnosti v pozadnovanem smeru zatizeni pri dane tloustce materialu a pro vyrobu pouzit ocel s pevnosti 1600MPa.
Samozrejme, ze v takovem pripade pak dochazi k uspore hmotnosti, respektive k zachovani obdobne hmotnosti pri dosazeni mnohem lepsich vlastnosti z hlediska strukturalni tuhosti a tedy jizdnich vlastnosti a bezpecnosti.
Felicie má plechy 0,8mm (při měření i s lakem a fosfátovou vrsrvou či forézou 0,9mm).
Nosníky 1,0-?mm (viz změř si posuvkou praporek VIN kodu na domku tlumiče).
Dnes se to nebojí dělat prý i z 0,6mm. Stačí kroupy a střecha domlácená včetně A sloupků, kde se předpokládá zesílení ohybem, ale kroupa klidně i do toho ohybu bouchne důlek bezproblému (sám jsem viděl na Octavii III).
Ty mašiny jezdí dodnes. Schválně kolik bude pojízdných Fobií 3 po 50 letech běžného provozu
Pevnost je fajn, ale koroze slabý plech prožere řádově rychleji než ten o 0,2mm silnější, a tloušťce zinku ani nemluvě... Spotřební zboží navržené na přežití záruky...
asd1.
Sice jezdi dodnes, ale po ciste prakticke strance je ta jejich stoleta vydrz k nicemu. Vyvoj nezastavis, byly nahrazeny...k cemu je to prakticky dobre, ze tu porad jsou?
Muzes udelat auto, ktere vydrzi v provozu 100 let. Ale bude neekonomicke, nikdo s nim nebude chtit jezdit a za nejakych deset patnact let bude moralne zastarale a co s nim dalsich 80?
Navic srovnavas stroj vyrobeny pro prakticky nepretrzity, prumyslovy, dlouhodoby, vydelecny provoz se strojem pro soukrome pouziti, ktery je skutecne koncipovan jako spotrebni zbozi.
Drtivý většině lidí stačí jednoduchý spolehlivý auto se snadným servisem a běžnou životností 20 let. A věřim tomu, že je to víc eko než vyrobit tři moderní auta plný složitých pííííp. Cenově to o moc dražší nebude - jednoduchej motor, kastle žárově zinkovaná, brzdový trubičky měď nebo nerez, podobně trubky pro klimošku nedělat z hliníku, kvalitní kabeláž jak vodiče tak izolace/ konektory, elektronika jednoduchá a pájená s olovem atd. Základ by držel a měnil by se spotřebák, ložiska by šly měnit klasicky a ne celý náboj apod.
Spotřební zboží s úmyslně omezenou životností/ složitýma drahýma opravama, to je mor...
Naprostý souhlas s asd1. Co je hlavní cíl běžného člověka? Dostat se z bodu A do bodu B spolehlivým vozem a konkrétně mně je zcela jedno, že je auto morálně zastaralé. Co to vlastně je morálně zastaralé? Já když tohle slyším, tak jdou na mě mrákoty. Jediný co se za tim, podle mě, skrývá, je lidská rozežranost a konzumní způsob života. Podle mě dnešní doba a zrovna co se týče výroby aut, je neskutečně úchylná. Ale tohle brzy padne a automobilky budou krachovat, protože jejich výroba je prostě zbytečná, neužitečná a přírodu zatěžující.
Dejv111.
Moralne zastarele - napr. trabant oproti prachobycejnemu favoritu.
Jde o faktory jak ekonomicke (spotreba paliva, intervaly udrzby), bezpecnostni (kvalita brzdneho systemu, bezpeci pri narazu, ocharana chodcu), tak i komfortni (hlucnost, rychlost dopravy, pohodli a s tim spojeny nastup unavy, netresouci se zrcatka, kvalita podvozku...) , ekologicke (opet spotreba paliva, cistota vyfukovych plynu)...
Zkratka, ze se z bodu A do bodu B lze dostat ruznymi priblizovadly neznamena, ze ze slova moralne zastarale by na vas meli jit mrakoty. Pokud si pod slovem moralne zastarale predstavujes pouze kolik USB portu nebo dotykovych obrazovek vuz ma, tak musim konstatovat, ze tvuj pohled je ponekud omezeny.
Gumid od toho je TK každý dva roky aby vraky vychytala.
Trabošem nebo starou 105 by nikdo nejezdil, ale nový auta jsou plný nesmyslů.. Normálním lidem stačí auto který je přiměřeně bezpečný, pohodlný, má to kufr, klimošku a rádio. Moc nežere, jezdí použitelně. Tohle splní většina aut z let kolem 2000. To co se objevuje poslední roky je plný kokotin. Brzdový asistent který usoudí že to předjížděný auto je překážka a zahamuje to natvrdo před dalším autem fakt v autě nechceš.. Podobně ovládání základních funkcí dotykáčem kde musíš čumět do menu kde zrovna jsi - buď zastavit nebo mít kopilota který to bude obsluhovat..
Když srovnám mojí starou plečku, tak v novým se mi jezdí hůř a neni v nich prakticky žádný vylepšení, spíš naopak to dobrý mizí a přidávaj se zbytečnosti a zdroje poruch.. Např. na sněhu je "chytrý auto" za trest., zkus si s tim jet v hlubokým sněhu kolem vesnice, to máš v autě diskotéku asistentů..
A dokonalej příklad je elektromobil. Drahý jak prase, ojetina neprodejná a zkus si v tom jet kamkoliv dál, třeba na víkend na hory. A cokoliv se podělá tak zase raketa. Pro běžný lidi na normální použidí fakt perla..
asd1 Já jsem proti dotykáčům. SOS autům ve kterých jsou SIM karty a servis sleduje údaje o autu i jeho polohu. DPF filtry a podobné kravinky.
Ale na druhé straně o ta stará auta se musí lidi starat. Né jezdit s vrakem do rozpadnutí. To mi Vadí.
Jinak jsem pro to, aby se jezdilo v normálních autech (2000 - 2010).
Pánové nade mnou, to axusi vystihli naprosto přesně, lépe bych to nenapsal. Tak jsem to myslel...
Ja samozrjeme vim, jak si to ve skutecnosti myslel a samozrejme se se spoustou tech veci co asd1 a gumidek psali lze ztotoznit.
Jen jsem chtel poznamenat, at se neodsuzuje termin moralni zastaralost, protoze tam se skryva mnohem mnohem vice, nez pouze to, kolik zbytecnych asistentu automobil ma.
Moralni zastaralost je i ono topeniste v parni lokomotive a chlap s lopatou, ktery tam musi hazet uhli, doplnovani vody kazdych 100km a k tomu prizpusobena cela infrastruktura, jako jsou vytopny, tratovi hlidaci pozaru atd. oproti jednoduchemu elektrickemu dratu natazenemu nad trati.
To slovo zni mozna divne, ale myslenka za nim je platna.
Axusy, kolik lidí se v baráku vrací k topení dřevem a uhlím. Přitom máme elektriku a plyn . Všichni by mohli topit 2kW elektrickými přímotopy a byli by jsme eko
Axus, chápu jak to myslíš, s tim souhlas. Akorát když vidim vývoj v posledních letech, tak dost možná brzy bude nejlepší volba auto na dřevoplyn
Gumidku. Podle mne jde o uplne nesmyslny argument.
1. Vazne nevim, kolik lidi se vraci k tomuto typu topeni.
2. To, ze je urcity zdroj energie (nebo obecne receno urcita technologie) vhodny k jednomu zpusobu pouziti a jde tedy v dane oblasti o pokrok neznamena, ze je generalne vhodny k jakemukoliv jinemu zpusobu pouziti, a tedy, ze v jine oblasti by se nemohlo jednat o krok zpet. Vzdy je potreba vnimat kontext.
Asd1. Ja jsem optimista. Do uplneho zakazu nebo vymizeni normalnich (se vsim vsudy, co slovo normalni muze znamenat) aut je jeste daleko a hodne se toho jeste muze zmenit.
Úplně nesmysl to neni - na pohodlný topení lidi nemaj prachy, tak musí fedrovat do kotle ručně..
Podobně to vypadá že skončí auta - půl mega na nový rodinný auto hodně lidí nemá, nebudou ani levný ojetiny - drahý opravy typu 30k za křáplý LED světlo, 50k za polomotor po rupnutí pístu, 300k za baterku.. Klasický auta shnijou nebo se zakážou/ zdaní..
Co považuješ za normální auto? Jedno z posledních je třeba Tipo s 1,4 (i T-jet).. Atmosfér je jen pár, jinak většinou oturbenej tříválec s přímým vstřikem, milion složitých kurvítek, životnost navržená max. 10 let..
Snad se zjistí že to je slepá cesta a vrátí se to k normálně použitelným autům..
@asd1:Proc drahy opravy? Stejny strasak byl, kdyz zacaly KATy, dvouhmoty, DPF apod. Dneska uz jsou jejich ceny taky jinde...
Ve všem elektronika a tu si doma nespravíš = celá jednotka + diagnostika..
Motory - např. Ekobuřt praskaj písty = novej polomotor za 50k
I jen blbý ložisko - Focus MK1 přehodíš samotný ložisko za pětikilo, MK2 měníš celý náboj za 2k.
Klasická spojka X dvouhmota
montáž tažnýho - stará klasika za 3k komplet, novější 5k a víc
sada pneu třeba 14 kola X 17 kola na nový + TPMS ventilky dvě sady kol..
LED světlo je snad jasný.. atd. atd., ty opravy i údržba jsou fakt řádově dražší.. To ani nemluvim o chcíplý baterce na elektromobilu
A dost věcí tipuju ve stylu "na kombi tiskárně odejde "cokoliv", padne do chyby a nejede nic..) = chcípne ti radar v nárazníku, nouzák a nejedeš.. (drcnout s tim taky bude za raketu... - nouzový brzdění bude povinně všude = i ten radar..)
Ne. Bavíme se o autě pro obyčejný lidi a o ceně dílů. Halogen pro běžnou jízdu stačí bohatě a oproti LED je řádově levnější. O moc líp to nesvítí a přepínat ručně potkávací/ dálkový neni problém, takže LED je pro většinu lidí drahá zbytečnost..
Kromě to ho LED světla jsou ohledně oslnění horší než halogeny..
Kromě to ho LED světla jsou ohledně oslnění horší než halogeny..
Potvrzuji. Svítí to jak svářečka do ksichtu. Lidi totiž nepoužívají ostřikování světel nebo to dokonce odpojují. Stejně tak u xenonů.
Pokud myslíš že jezdim jen jednim autem starou pikslou tak to fakt ne.. Jak to svítí vim. Mmch. halogeny stačí mít dobrý žárovky + světlo v pořádku a svítí to taky dobře. Jestli někdo vozí sr. a světla má šedivý s vysvícenejma parabolama tak to je jasný že to svítí blbě.. Ledkový světla jsou protijedoucím nepříjemný a neni to jen můj pocit, vadí to hodně lidem. Zlatej xenon. Horší jsou jen HID světla a podobný prasárny.. Spousta lidí odpojuje ostřik (šetří kapalinu)...
Tempomat fajn i adaptivní, ale v "lidovým" autě na couračky kolem města je to zbytečnost kterou klidně oželim. Trošku pohodlí za cenu že mě to při poruše sežere nechci, na utrácení mám chytřejší věci než plechovou krabici. Podobně třeba okna v elektrice - jako jakej je rozdíl jestli točim kličkou nebo mačkám čudlík.. Kličkou můžu točit i když stojim na parkáči s vyplým zapalováním, takže při tomhle pohodlnější než kvůli oknu furt zapínat auto.
Za co bych klidně připlatil to je třeba žárově zinkovaná kastle a pořádnej nástřik, brzdový trubičky z nerezu a podobný věci. To mi přijde mnohem důležitější než tempomat nebo led světla..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.