Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost sundat dálniční známku

Od: zdenek2® odpovědí: 30 změna:
V novinách psali nedávno, že je povinnost sundat starou dálniční známku, když přestala platit. Jenže lidi ten článek rozporovali jako nesmyslný neboť příslušná zákonná ustanovení ohledně každoroční výměny známek byla prý zrušena s přechodem na elektronické známky.
Logiku to má, protože už žádný policajt nebude koukat dalekohledem na přední sklo, když jsou známky elektronické a tudíž ta známka policii nevadí.
Je klidně možné, že novináři a jiní chytráci chtějí, aby se lidi známek zbavili neboť tyto jsou poslední, jiné nebudou a mají tudíž historickou hodnotu.
Takže vaše názory? Když pojedu mimo dálnici se starou známkou, dostanu pokutu a dá se proti tomu bránit?
Prosím nepište, že na skle nemá nic být. Když známka nevadila loni, zajisté nepředstavuje omezení výhledu řidiče ani nyní (stěrače a sloupky auta omezují výhled prokazatelně stokrát víc).
Už někoho policie za nesundání známky letos pokutovala? Máte známku pořád na okně?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Jen tak mimo soutěž- to o sundání staré DZ platí od vzniku povinnosti mít ji vylepenou při jízdě na komunikacích kde byla a je povinná!Poky si myslíte že nemusí=nesundávejte ji, ale poprvní silniční kontrole pak zde napište jak jste ne-platil pokutu za nesundání!Jak reagovali na Váš rozbor!

19.02.21 13:19

*palec*

hodnocení

5x

Jestli má pro vás historickou hodnotu, pověste si ji i s čelním sklem do obýváku na zeď. Na autě už nemá co dělat.

hm*
hodnocení

3x

Známka určitě vadila i vloni, ale byla tolerována jako výjimka. Letos důvod tolerance pominul.

hodnocení

3x

Bože historickou hodnotu... Tak to mě fakt nenapadlo. A jakou? Fakt jsem se zasmál. Ale k otázce - tady je odpověď, která by mohla stačit. A kdyby to nechtěl někdo číst - ano, sundat, jinak pokuta hrozí.

hodnocení

Bohužel ta odpověď "tady" nestačí. Je to pořád stále stejné omílání rádoby užitečných nařízení, které se chtějí tvářit jako logické nebo užitečné, ale nejsou. Když tam můžeš mít dálniční známku jiných zemí, tak nelze řidiči nařizovat odstranění známky staré, když důvod je prý údajné omezení výhledu řidiče.
Jestliže máš roční známku jiných zemí a tu tam mít můžeš, tak pokutování za známku s jiným letopočtem nebo barvou je jen perzekuce řidiče, je to absurdní postup.
Buď tedy ať tam žádná známka není (a pak nevím jak budeš jezdit do zahraničí) anebo ať tam v tom rohu známka je a orgán ať nediskutuje nad letopočtem, který ho vůbec nemusí zajímat.
Ono výrobce známek, státní podnik, to je státní kapitalismus, těch se ptát na rozumný důvod, to je ztráta času, leda by si jim dal finanční zakázku. Dopravní ministerstvo, to je fakticky totéž, ti z těch vybraných peněz žijí a právník, když mu zaplatíš, bude zítra tvrdit něco jiného než říkal včera.
Tak si vyber v tomto státě. Že ale na silnici jezdí už i auta bez motoru a každé druhé, třetí nesvítí, povolená rychlost se běžně nedodržuje..., to je v tomto státě šumafuk, hlavně rychle seškrábat starou známku, jinak tučná pokuta.
Ono tady jde jenom o to obrat lidi o peníze. Není-liž pravda?
hodnocení

Například toto tvrzení:
"přičemž přímo ve vyhlášce č. 207/2018 Sb., kterou se mění vyhláška č. 82/2012 Sb., o provádění kontrol technického stavu vozidel a jízdních souprav v provozu na pozemních komunikacích (vyhláška o technických silničních kontrolách) je jako jedna ze závad technického stavu vozidla výslovně definována "překážka v poli přímého výhledu řidiče směrem dopředu v úhlu 180°, která narušuje jeho výhled dopředu či do stran..."
Známka DOLE vpravo neomezuje výhled řidiče ani dopředu ani do stran. Kdyby omezovala, tak se dálniční známky nelepí běžně ve všech zemích na čelní sklo, ale třeba na zadní nebo SPZ nebo...
Ostatní viz předchozí komentář.
Zjistěte si, jak vypadá úhel 180 stupňů.

Víte kolik činí úhel 180°? Asi ne-pže kje to tzv přímý úhel.90°je pravý k tomu další 90°=180°=tzv přímý úhel.Takže de fakto je DZ v zorném poli přesně jak jste popsal že není! TZím odporujete vlastně sám sobě!

Nesmějte se. Dálniční známky pro někoho historickou cenu mají. Já si je kupříkladu od roku 2002 lepím na okno v dílně. Za tu dobu jsem vystřídal 4 auta. Mrzí mě, že neskončily o rok později. Měl bych to hezky zarovnané ;).

Povinnost sundat dálniční známku

hodnocení

3x

V zorném poli řidiče nesmí být nic, co tam nepatří. Howgh.

To jsem nevěděl že DZ se vylepovala v zorném poli řidiče? To je nějaká novinka?

xenofob

to je platná právní úprava, papírová známka se lepila na sklo na základě výjimky v zákoně, která byla zrušena spolu s papírovou známkou...polemizovat o tom, komu a nakolik to brání ve výhledu je naprosto zbytečné, bloková pokuta na místě je do 2000,-Kč

Omlouvám se Arne *mir*. Ona vlastně i v pravém dolním místě na skle je dle definice v zorném poli!

Xenofob-*palec**palec**palec*

@xenofob a podle jaké výjimky se tam lepí rakouská známka?

@genehawkins - tady ty zahraniční známky vysvětluje mluvčí MD, to podstatné bude, že známka musí být platná, což ta naše už prostě být nemůže zdopravy.cz/...

To by mě zajímalo, podle čeho český policajt zjistí, jestli je platná rakouská...

genehawkins - Že by podle data ;)? Možná jste si nevšiml, ale číslice mají v Rakousku stejné, jako u nás. A policajti je znají.

hodnocení

3x

Stará dálniční známka pro mne neměla hodnotu ani historickou ani emocionální.

Její platnost skončila, tudíž jsem ji v souvislosti se zažitými zvyklostmi, doporučením ministerstva dopravy a zákonem ve znění platném do konce roku 2020 odstranil. Nejsem kverulant ani nemám chuť či náladu na dohadování a argumentaci s příslušníky PČR kvůli takové malichernosti jako je kus plastové folie v rohu okna. K ničemu mi tam ta známka není, takže proč bych ji tam nechával. Odpověď na otázku stran pokuty a známky na okně je v obou případech ne.

Pokud máte jiný názor, máte na něj samozřejmě právo. Nikdo z nás Vám nemůže zabránit v tom, abyste si známku nechal vylepenou tak dlouho, jak je Vaše ctěná libost.

Jen bych uvítal, abyste mi dal vědět, až její historická hodnota přesáhne hodnotu pokut, kterou za ni případně zaplatíte. Pokud tedy do doho jdete. Přeji hezký den.

jurajjuraj*
hodnocení

3x

kde si prisel na to ze NEVADILA loni? neplatna dalnicni znamka nema na skle co delat, plati to dneska a platilo to i pred 2 nebo 5 lety

hodnocení

2x

No kdyby sis najal draheho pravnika, soudil se, prizval znalce atd. tak bys mozna mel urcitou sanci na vyhru, jelikoz zakon nemluvi o tom, ze nic nesmi byt nalepeno na celnim skle, ale o tom, ze nic nesmi prekazet v primem vyhledu ridice...coz po tomhle by se samozrejme dalo vozit, co ze to vlastne ten vyhled je a zda ta znamka na tom a tom miste prekazku ve vyhledu tvori nebo ne...

Realita je ale jina a pokud nejses o svuj pohled na vec pripraven bojovat u soudu, pak te nic jineho nez sloupnout nezbyva.

-

Co je ale zajimavejsi otazka...jelikoz byla zrusena vyjimka na vylepeni dalnicnich znamek...jak je to s platnymi dalnicnimi znamkami (nebo i jinymi povinnymi nalepkami) jinych statu.

A ted babo rad.

Zkratka jde o dalsi z nedomyslenych paskvilu, kdy stat citi potrebu zakazovat a prikazovat neco, co ve skutecnosti neni potreba na zakonne urovni nijak resit a co ve skutecnosti vytvari sedou zonu, ktera by jinak ani neexistovala a nikomu by neprislo na mysl takovou blbost jakou je nejaka nalepka v rohu skla resit.

hodnocení

2x

K Všemu dotazu : Ne, známku na okně nemám. Nemyslím si, že by to byla až tak hrozná práce ji z toho okna sundat, obzvláště proto, že jsem ji před nalepením na okno nalepil na montérky. Dělal jsem to tak každoročně, protože pak šla známka sloupnout bez škrabání.

Známka mě sice neomezuje ve výhledu, ale připadne mi jako zbytečná pubertální rebelie ji tam nechávat natruc *smich*

Na druhou stranu je docela fajn, že v této komplikované době, kdy se řeší obrovské ekonomické a zdravotnické problémy se najde někdo, kdo má potřebu řešit takovou prkotinu, jestli sundat, nebo nesundat známku z okna *smich*

jurajjuraj*

vsak jednou bude mit velkou cenu, mozna i 2,-

hodnocení

2x

Každej rok se sundávala známka a teď je to problém? To je to taková vzácnost?

Celý roky tam byla známka nalepená, a teď je to takový problém?

xenofob
hodnocení

1x

na čelním skle nesmí být nalepeno vůbec nic, mohu napsat odkaz na zákon 56 a navazující vyhlášky, legislativa to odůvodňuje že cokoliv tam je nalepenoi překáží ve výhledu...a se zrušením onoho ustanovení o papírové dálniční známce byla současně zrušena i výjimka k jejímu vylepování...takže známka se tam vylepovala na základě výjimky která neplatí a policie buden postupovat podle ustanovení § 37 odst. 1 písm. a) zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, dle kterého je vozidlo technicky nezpůsobilé, pokud pro závady v technickém stavu bezprostředně ohrožuje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích...a v províděcí vyhlášce č. 207/2018 Sb., kterou se mění vyhláška č. 82/2012 Sb., o "technických silničních kontrolách" je jako závada technického stavu vozidla výslovně definována "překážka v poli přímého výhledu řidiče směrem dopředu v úhlu 180°, která narušuje jeho výhled dopředu či do stran nebo sledování zařízení pro nepřímý výhled." Když se bude řidič chovat slušně policajtem bude upozorněn a známku sundá, jinak mů policista může dát na míst blopkovou poklutu 2000,- Kč..polemizovat o tom, komu a nakolik to brání ve výhledu je nadbytečné

krtek6
hodnocení

0x

já spíš postrádám smysl sundávat na den přesně nějakou starou známku (dnes už neplatí) když všechny byly každý rok vždy jiné barevně a tvarově...takže když by ten cajt číhal za bukem, ví že má čumět po žlutým trojuhelníku nebo modrým kolečku...a když tam bude vyjma toho i červený kosočtverec, o kterém ví, že platit vloni, tak nemusí nic zkoumat a ví, že má obě..jak novou, která platí tak i starou, která nikomu a ničemu nevadí

xenofob

tak změny zákonů nebo zákony platí od určitého dne, tak proto na den přesně

U auta jedoucího 130km/h nebude nikdo hledat červenou nálepku mezi 10ti jinejma. To by byl velkej bordel a navíc každej by ji měl jinde, Proto na to jsou jednotná pravidla.

jurajjuraj*

ono by se taky mohlo stat ze za 8 let budou troubove kteri tech nalepek budou mit na okne 8

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]