Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda po dálnici bez zaplaceného poplatku

Od: petrop odpovědí: 41 změna:
Dobrý den, pro navigaci v autě používám aplikaci v telefonu mapy.cz
Mám zaškrknuté "vyhnout se placeným úsekům" a přes to mě to nasměrovalo na dálnici. Na krajnici stála policie, v zrcátku jsem v dálce viděl, jak se rozjela a blížila se rychle ke mě s rozsvícenými majáky.
Já zrovna sjížděli z dálnice a pak už jsem je neviděl.
Pokud jsem jim nevědomky ujel a oni šli po mně, dostanu pokutu?
Jsem z toho špatný, ale v tom místě dříve byla dálnice bez poplatků a opravdu mě tam i přes to na vedla navigace, netuším proč :(

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sirokko
hodnocení

6x

Policajtům jsi určitě neujel. Co to byl za úsek?

Kdyby ho policajti chtěli, tak by ho těžko nechali odbočit ven.

hodnocení

5x

Policajti nejsou slepí. Pokud jsi viděl ty je, pak viděli i oni tebe na výjezdu z dálnice. Z toho celkem logicky plyne, že ty jsi nebyl předmětem jejich zájmu. Tudíž ti nic nepřijde.

re4zon
hodnocení

5x
Jestli te nezastavili, tak se nemas ceho bat.

asd1
hodnocení

2x

Na webu je seznam placených úseků. Neplacený maj dodatkovou tabulku bez popatku.

Pro zkasírování musí zastavit, tj. nezastavili = žádná sankce nebude. Mýtná brána sice přešte RZ a porovná s databází, ale už nepozná jestli řidič/ náklad nemá vyjímku z placení, to musí ověřit policajt přímo na místě.

zdenka*
hodnocení

1x

Vzhledem k tomu, že máme elektronické dálniční známky, tak mohli zjistit, že známku nemáte uhrazenou a příjde Vám pokuta domů.

re4zon
Zjistit to mohli a domu prijde leda prd. Resp. to co prijde se da lehce odpalkovat. Jestli chcete vedet proc, projdete si prislusne predpisy.

mnd, mýlíte se...

Rovněž i zdenka

hodnocení

1x
Ale i když to byla dálnice přece ještě neznamená, že to byl placený úsek. Vy jste nedal v navigaci vyhnout se dálnicím, ale placeným úsekům, to je přece rozdíl. Víte snad jak vypadá označení dálnice s poplatkem/bez poplatku...

hodnocení

0x

Pokud Vás nezastavili hned, nic Vám již dodatečně nepřijde. Musí Vás ztotožnit na místě.

byla dálnice bez poplatků***proto Vás tam navigece vedla.

anonymni357

Myslite tedy,ze me musi ztotoznit na miste i kdyz me zaznamena mytna brana?Pochybuji.Nemohou mit policiste v aute podobny system,jako brany?U rychlosti me tedy nikdo neztotoznuje,prijde mi fotka domu i s vymerenou pokutou !Dekuji.

Musí Vás zastavit, páč pak jim klidně sdělíte, že jste jel ve vyjímce. U rychlosti je to něco jiného, tam je to dané, že jste jel rychle, u dálniční známky to je jinak, páč je hodně vyjímek, kdy jí mít nemusíte.

Příklad, já Vám půjčím auto, Vy pojedete s invalidní tchýní, která má ZTP. Jak mne chtějí pokutovat za měsíc?

anonymni357

Dekuji,potom tedy nechapu,jak budou mytne brany kontrolovat ty pruserare.To zase soudruzi nedomysleli.

samozřejmě nedomysleli, nezařídili si zákon který by to umožňoval.

hodnocení

0x

Mrkněte se na

sfdi.cz/...

a uvidíte zda jste jel po placeném úseku či ne.

petrop
hodnocení

V odkaze je seznam placených úseků platných do 31.12.2020, kde najdu platný seznam?
Jsem zvědavý jestli mi něco příjde poštou, byla tam jasný značka dálnice.
Již v minulosti měly ty mapy stáhly na dálnici i když jsem měl aktualizované mapy a telefon připojen na mobilní telefon internet :(

To se mi snad jenom zdá*zed*

Stačí do googla zadat "placená dálnice 2021"a vyjede ti na prvním místě toto. *haha*

Poštou ti nic nepřijde, už jsme ti to tu vysvětlili. Je třeba nebýt připos.aný a mít trochu sebevědomí!

anonymni357

Je treba vzdy kontrolovat znacky,ty jsou smeroplatne.Mapy.cz ,podle odpovedi,kterou mi poslaly,uz rok a neco cekaji na ta slavna DATA,a zony ochrany prirody na Sumave tam dodnes jsou stare!

hodnocení

0x

Petře, když stále nevěříte, co když dodáte přesné místo, kde se to stalo?

Dost lidí tam jezdí a znají to tam.

petrop
hodnocení

Dobře, byl to úsek mezi Nový Jičín a Frýdek Místek, jsou tam dva krátké úseky označené pouze značkou Dálnice.
Díky
Tak tento úsek dálnice už je opravdu celý zpoplatněn. V každém případě pokud vás tam nezastavili, můžete být v klidu, zatím žádný automatický systém pro rozesílání pokut není.
Zvláštní ovšem je, že dle některých zdrojů je úsek Příbor - Frýdek Místek bez poplatku, stejně tak Google mapy mi tvrdí, že je bez poplatku celý úsek Nový Jičín - Frýdek Místek. Přesto je tento celý na mapě přímo na stránkách "edalnice" zobrazen jako placený.
Vypadá to, že navigacím v tomto nelze moc věřit.

Jedna zajímavost ( myslím že už to mají opraveno) - zpoplatněný úsek Nový Jičín - Frýdek, ale opačný směr Frýdek - Příbor .

1 - mapa z webu edalnice, modré úseky jsou zpoplatněné
2 - google mapy, nastaveno vyhnout se placeným silnicím
3 - web zelenenoviny.cz, první co vyběhne při vyhledávání "dálnice bez poplatku 2021"
Jízda po dálnici bez zaplaceného poplatku
Jízda po dálnici bez zaplaceného poplatku #2
Jízda po dálnici bez zaplaceného poplatku #3
Ještě přidávám Waze, který osobně používám, ten ku podivu ví dobře a dálnici se tam vyhne :)
Jízda po dálnici bez zaplaceného poplatku #4

GPS přesného místa,

Milane, máš tu popsaný úsek dálnice od-do. Proč zase GPS přesného místa, když jde o několikakilometrový úsek?

Protože jsem nepochopil o který úsek mu jde?

úsek mezi Nový Jičín a Frýdek Místek, jsou tam dva krátké úseky označené pouze značkou

Pokud to ostatní pochopili je to OK. Já to tam neznám..

Tak přesně tam jsem na dálnici vběhl také. Občas tama jezdím do Ostravy,po "staré cestě". Byl jsem zvyklý někde za Novým Jíčínem vjet na dálnici bez poplatku a po pár km sjet v Příboře. V lednu mi neseplo,že zmizela cedule "bez poplatku" a byl jsem tam...*zed*

Ony tam ty značky "dálnice" byly už pomalu rok, i když ještě probíhala stavba. . A najednou se někdo probudeil,některé značky cestáři posbírali některé přidali...a kdo jezdí popaměti má smůlu .

hodnocení

0x

Pánové Milan, Asd, a další -zastavení PČR.., ale platilo jen při vylepovacích kuponech ne dnes.Dnes je to vedeno v elektronické databázi, že je či není DZ?!Nevím jak to s ele.DZ chodí,tak se ptám!

xenofob

Je to tak že když nebudu zastaven a fyzicky ztotožněn, později mohu tvrdit že jsem sice po dálnic jel, když je k tomu nějaký záznam ale vezl jsem známého s průkazkou ZTP a pokudu nedostanu...Nikdo mi neprokáže opak...

Na Slovensku si může ZTP do systému zaevidovat JEDNO auto, toto JEDNO auto nemusí mít e-známku...ale domnívám se že člověk který má na chytrý telefon by mohl mít i těch 1500 na známku...jezdit po dálnici a neztrácet zbytečně čas hledáním objízdních tras a vysedáváním v poradně...

asd1

V databázi to je, ale už tam nejsou vyjímky z poplatku - ty jsou vázané na osobu a ne na RZ.

Takže pořád platí že musí zastavit. Jen jim může automat házet podezřelý auta (tj. budou zastavovat jen auta bez známky a ověřovat jestli má vyjímku nebo ne)

Pane Diesel, "ale platilo jen při vylepovacích kuponech ne dnes"

platí to i dnes.

Protože nevím protojsem se ptal ,myslel jsem a bylo snad řečeno že po přechodu na elektronickou již kontroly na toto ustanou a bude se to řešit jako u NA,Busů ...Na základě odpovědi vidím -zaseje to asi polovičaté řešení.

Děkuji za odpověď *palec*

Co umíme ve státní správně zařídit, aby to fungovalo od začátku správně?

xenofob

Milane tady nejde o fungování, tady jde o čerpání státních prostředků...

xenofobe, máte pravdu, pamatuji jak jsme ždímali státní telecom, když se stavělo v Pardubicích.

petrop
hodnocení

Pokud by mě však opravdu předvolali a chtěli konkrétní jméno toho koho jsem v tu chvíli převážel co měl ZTP kartičku, jak by jste reagovali? Já totiž nikoho takového neznám.
Děkuji

nikoho takového neznám..

ale no tam, to chcete abych Vám tady napsal scénář, že Vás požádal kolega, abyste mu odvezl tchýni manželčiny kamarádky?

petrop
hodnocení

Dobře, snad nic nepřijde.

petrop
hodnocení

Díky za vaše názory, uvidím jestli mi něco přijde poštou nebo ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]