Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko, mám asi 4 roky jedničkovou fábku Mpi a dříve mi odešla lambda sonda, ta za katíkem. Rozsvítila se oranžová kontrolka MIL, v servise mi řekli že je to Lambda za katem. Tak ji vyměnili, smazali chyby a auto jezdilo normálně. Asi po roce se chyba opakovala, zase se rozsvítila MIL, tak jsem jel do servisu (neznačkový) a tam opět zjistili stejnou chybu, tak vyměnili LAMBDU s tím, že ta první mohla být třeba nějaká horší a dali mi na ni nějakou slevu. Opět bylo nějakou dobu vše v pohodě a nyní, opět stejná chyba a podle diagnostiky opět LS za katíkem. To mi už každopádně nepřijde v pohodě. Nemyslím, že to bude LS. Jen mě nijak nanapdá čím by to mohlo být. Mimochodem můj mechanik zavřel živnost, takže bych musel jet jinam. Co všechno může způsobovat likvidování jedné sondy za druhou? Špatný katalyzátor? Nebo něco jiného? Olej z auta se neztrácí, kapalina netlakuje, voda není v oleji ani naopak. Napadla mě kabeláž k sondě, ale pokud by byla špatná, tak nová sonda by snad nefungovala okamžitě po její výměně. Moje diagnostika ukazuje chybu P0141 s popisem že je špatný obvod (jen aplikace v mobilu). Jo a auto mám na LPG tak třeba že by to s tím mohlo mít souvislost. Rád bych si přečetl vaše názory, pokud jste se s tímto problémem někdo setkali.
Může to být cokoliv. Netěsnost hadic, svíčky, katalyzátor, LPG... Vzhledem k hodnotě auta bych to neřešil, ale koupil bych si na Aukru za 2 stovky minidiagnostiku pro mobil a párkrát za rok si tu chybu smazal sám.
Mám koupenou BT diagnostiku a mobil snazat chybvu dokáže, ale kontrolka se vždy znovu rozsvítí. Ale děkuji za tipy. Zkusím prověřit.
Aha, já myslel, že se to objevuje právě jen tak sporadicky... V samotné sondě nejspíš problém nebude. Určitě zkontrolovat kabeláž a zajet někam, kde mají profi diagnostiku, ne žádný čínský klon, třeba zjistí víc.
Nene, sporadicky ne. Vždy po výměně je nějakou dobu klid a pak se to spustí a dokud se sonda nevyměnila za novou tak výmaz nepomohl, vždy se kontrolka rozsvítila znovu. Zkusím..
Smazání chyby pomůže tak na dva starty, chyba svítí při jízdě na benzín, a nepozoruji ani vyšší spotřebu, nic. Při přepnutí na LPG kontrolka zhasne, nechápu proč, ale zase to docela škube a hází z volnoběhem. Zkusím změřit ty vodiče. Pevně věřím tomu, že když bych nyní koupil novou sondu, tak bude nějakej týden nebo měsíc klid, ale po nějaké době se problém objeví opět. takže bych řekl, že problém bude nejspíš v něčem jiným. Bohužel nemám zvedák na auto a venku je zima, takže budu musel nejspíš počkat do jara, nebo vyhledat nějaký servis. Jen je otázka aby tam zase nehodili novou sondu za bůhví kolik penez a já za měsíc řešil stejný problém.
Já podobný problém řešil mazáním několik let. Auto jinak fungovalo a žralo normálně. Ani na emisích nic nepoznali... Kolik vlastně stály ty dvě lamdy?
LPG ma vyžší výhřevnost a i výfukové plyny mají vyžší teplotu.
Otázkou je, zda odchází sonda samotná nebo vyhřevně tělísko v sondě.
I dle dílenské příručky je nutné měřit i vedení, napětí na výhřevném tělísku a provést readiness kód. Je na to postup, kdy auto měří průchodnsot katalyzátoru.
Dále sondou změřit složení výfukových plynů.
Bohužel je spousta rádoby mechaniků (debilků) co jen mažou závady a kupují díly.
Jakou barvu nosu má ta stará lambda? Černou uhlovitou, černou mastnou nebo bílou?
Příručky jsou na skoda clubu nebo ulozto.
Změř napětí na topné tělísko (na svazku) a odpor tělíska (na sondě bílé dráty).
Dále by bylo ideální použít osciloskop a změřit průběh na sondě po nastartování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.