Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjení zmrzlé autobaterie

Od: lilipod odpovědí: 10 změna:
Zdravím,
mám Felicii a ráno mi kvůli mrazům jen škytla a jinak nic.
Budu nabíjet baterii, ale doposud je v autě. Takže je pravděpodobné, že je zmrzlá. Pry se zmrzlé autobaterie nesmí nabíjet
Staci, když ji dám třeba přes noc do tepla (do panelákového sklepa)?
Diky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

U nás v republice ještě nebyly takové mrazy,aby mohl zamrznout elektrolyt v akumulátoru.. I když teplota venku dosákne -10 stC ještě dlouho trvá,než stejné teploty dosáhne uvnitř baterie.Pak stačí dvakrát nastartovat a články se tímto energetickým rázem ihned ohřejí a baterie není podchlazená.Pokud nenastartuje i poté,je vybitá a je ji potřeba dobít.Sledováním stavu je vhodné tomu předejít.a nabíjet včas.Pokud by se stalo,že elektrolyt opravdu zmrznepak vytvořené krystaly ledu poškodí desky elektrod a baterie je kaput.

JABRAKA

hodnocení

0x
Pokud elektrolyt opravdu zmrzl, což se může u do mrtě vybité baterky stát, tak rozhodně nabíjet až po rozmrznutí.
Pokud by ale zmrzlý nebyl, klidně nabíjejte hned i v mínusových teplotách.
sirokko

Myslím, že pokud zmrzl bývalý elektrolyt, tak nemá cenu s akumulátorem cokoli dělat kromě odevzdání do příslušného odpadu.

Ale domnívám se, že tazatel má na mysli "zmrzlou baterkou" jen její malou kapacitu, takže nabít.

lilipod
hodnocení

Tekutiny v tom "štěrchají", takže úplně zmrzlá není.

tak hned nabít, čím dřív tím líp pro baterku

hodnocení

0x

Cim je akumulator viac vybity, tym menej koncetrovana kyselina je v nom a je to viac podobne vode, preto to moze aj zamrznut. Nabijanie v takom stave moze sposobit vybuch. Staci ohrev nad nula stupnov.

Peter, prosím, již jste zažit takový výbuch baterky? Viděl jste ho? Jak se to stalo?

Děkuji

jurajjuraj*

ja ho zazil, sice jsem to doslova nevidel protoze sem byl zrovna zady k baterce asi 3 m od ni ale fleky na strope jsou dodnes, i po malovani se tam objevily znovu

Já osobně taky, u batrerky do VZV a vím co tomu předcházelo. Proto si myslím, že pan Peter přehání s možností výbuchu.

To musí být mnoho plynu a jiskra.

krtek6
hodnocení

0x

a co brání tu baterku vyndat a nabít v teple? Však to tam není zas tak nedostupné...otázka 2min

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak nabíjet autobaterii
Otázky na téma nabíjení autobaterie

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]