Nejste přihlášen/a.
Co máte povoleno vyčtete ne ve VTP (to neexistuje a neexistovalo! jen v TP nebo u vás spíše v ORV. Z pneu vyčtet jen a pouze průměr disku v palcích to je to R-17. Víc nic ,215 je šířka pneu v mm, 65 je profilové číslo pneu (poměr šířka vůčivýšce bočnice pneu v procentech.Počet děrt zjistíte na kolech kdy spočítatáte kolové šrouby (matice) Zbytek musíte mít v TP-ORV. tj. šířka disku a průměr v palcích , velikost zálisu neboli ET a pak musíte ještě zjistit, asi měřením ,rozteč šroubů (pravděpodobně to bude 114,3mm) a průměr středové díry (67,1mm)
Pokud mám vstupní data srávně pak potřebujete disky 6,5"x 17" nebo 7x17 ; 5x114,3 ; ET 43 a středová díra 61,7mm
Jinak viz rada jirib-
Zde najdete vše potřebné. Jen si dovolím doplnit, dejte si pozor na ET. Vaše ET43 x ET43.5 nehraje roli, ale zásadně nepoužívejte pneu s ET vyšším, než doporučeným. Mohlo by se vám totiž stát, že se vám pak do disků nevejdou brzdové třmeny! Naopak s číslem ET nižším o 5-8 udělá o několik (10-16) mm vyšší rozchod kol, čímž se zlepší nejen stabilita a jízdní vlastnosti, ale i vzhled auta. Jen je třeba si dát pozor, aby v originále jste měl potřebnou vůli mezi pneu a lemem blatníku, jinak by vám pak mohla drhnout guma o blatník hlavně při propérování.
@diesel: Děkuji za upozornění, máš pravdu . Sice to je jen můj překlep (pneu místo disk), přesto to mohlo zkreslit to, co jsem chtěl říci.
Ovšem s těmi třmeny ti budu oponovat a mám pravdu. Stalo se mi to totiž v reálu. Koupil jsem kdysi (před 25 lety) elektrony na Opel Ascona, obul je na auto a vesele jezdil. Pak jsem měnil ojeté brzdové destičky a ejhle, disky už jsen nemohl použít, protože třmeny s novými deskami se se do těch elektronů nevešly. Nešlo mi to tenkrát do hlavy, proč, než jsem zjistil, že ty disky měly podstatně větší ET než předepsané! Proto jsem si také dovolil na to zvlášť upozornit.
Satame ale máš tam velůkou chybu -ET nenurčuje ŽÁDNÝ rozměr pneu ale znamená jeden rozměr disku a to jak vylézá z podběhu nebo naopak dovnitř.A na brzdové třmeny nemá ET také vliv ale jen a pouze průměr disku!
Aha tak takhle mne to nenapadlo že by to vadilo.No ono je to tím, že všechny alu mám origo takže tam je správné ET,co tam má být.
Tak se omlouvám.
Hlavně takové, které svým profilem nepřesahují profil pneumatiky. Jinak si je brzy ostrouháš o obrubníky nebo odletujícím štěrkem. Jinak litá kola jsou fajn pro sportovnější auta, protože snižují neodpruženou hmotu vozidla a mírně zlepšují jízdní vlastnosti. Pro rodinná auta a SUV jsou úplně k ničemu. Pokud ti jde o vzhled, radši dej plastové kryty kol za pár stovek.
Jo, a ještě kola z lehkých slitin špatně snášejí zimní podmínky, hlavně nasolenou sněhovou břečku.
Že špatně snáší zimní podmínky je už minulost. Dají se bez problémů používat i v zimě nebo jen v zimě
je hodne elektronu ktere jsou urcene i pro zimni provoz, na strankach vyrobcu si jde dohledat kterym zima neublizi
pokud mu jde o vzhled tak si ma dat plastove kryty? a fixem domalovat micky mouse ne , to snad nemyslis vazne
@kepler: Keplere, nezlob se na mě, ale v názorech na "liťáky" jsi zamrzl někdy před 30-40 lety. Dnes je situace úplně jiná.
@kepler rád přeložím. Nepsal jsi o praktické stránce věci, ale konkrétně jsi napsal "Pokud ti jde o vzhled, radši dej plastové kryty kol za pár stovek."
Plastové poklice si dá právě maximálně ten, komu vůbec o vzhled nejde.
Keplere, prosím tedy o radu. Mám Santa Fe, předpokládám, že spadá do Vámi definované kategorie SUV. Tak se ptám - kde sehnat plecháče v tomto rozměru?
Já na tom pohořel - nakonec jsem sehnal i na zimáky lité disky skoro za pusu. Rozhodně nevykazují jakýkoliv problém v souvislosti se slanou břečkou - samozřejmě šrouby a středový kruh mažu.
Co je nejdůležitější? Především se podívat do velkého technického průkazu na zapsanou velikost disků. Pokud vám stránka prodejce vybere v konfigurátoru jiný rozměr, budete mít velké běhání a zařizování ohledně zapsání nového rozměru do TP. Při technických prohlídkách je to zapsáno jako vážná závada a pak nastává běhání se zařizováním homologace. Typicky nejdřív prodejce, pak technická, poté magistrát a nakonec zase technická.
Pokud se chcete vyhnout občas nějakému podivínovi u technické kontroly, který bude vyžadovat originál dokladu homologace, tak je to ještě problém s vysvětlováním a dokazováním navíc. Vše mám již 2x za sebou.
Doporučuju věnovat rozměrům disku pečlivost a kontrolu. Nepatrný větší rozchod kol už způsobuje špinění podběhů a též bláto zastříkává do spar kolem dveří!
Příklad konfigurátoru zde:
Je potřeba znát i takové podrobnosti jako motorizace,výkon , obsah válců a období výroby
muzu se zeptat co je za velke behani pokud si vybere jiny rozmer kola a pneu ( pokud jsou schvalene na jeho auto, coz na tucsona bude ohormny vyber )? ja si na svoje auta vzdycky jine - sirsi kola nez jsou originaly a vyridit tohle vsechno je otazka hodiny, typovy list dostanu k novym kolum, s tim zajdu na technickou pro razitko a na dopravku dopsat do velkeho technicaku, nic vic neni treba
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.