Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákaz vjezdu nad 3,5t

Od: milosek odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

umožňuje zákon nějaké vyjímky při dopravní značce zákaz vjezdu nad 3,5t?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xenofob
hodnocení

7x

"výjimky" se upřesňují dodatkovou tabulkou

hodnocení

2x

Určitě..Například hasiči tam v případě požáru budou moci jistě vjet.

zaseja

Myslím, že ani hasiči nemůžou tušit, jestli je třeba takto označený přejezd podsklepeným průjezdem nebo můstek nad potokem unese, proto tam ten zákaz je.

Pokud to je most (můstek), tak mají hasiči samozřejmě rozum, který se nebojí použít.

makk

Pokud mají rozum, tak tam právě nepojedou, nemohou tušit, co a kde se pod nima může propadnout. Jednak to vždy nemusí být mostek a jednak, když je nosnost napsaná třeba 3,5t, tak podle mě ani statik s praxí neposoudí jen pohledem, jestli to unese 10t.

Třeba já mám na dvoře žumpu, na které je hlína a tráva, není ani poznat, kde ta žumpa je. Něco podobného může klidně být i na veřejném prostranství pod cestou a může to být označeno značkou. Vypadá to nevinně, ale náklaďák tam zahučí.

Takže pokud bude za touto značkou hořet (a nemovitostí-samot je tam poměrně dost), tak se každý správný hasič zastaví a nechá je lehnout popelem, OK?

Je to prostě značka zákaz vjezdu všech motorových vozidel...a hotovo. Bez vyjímky, bez dodatkové tabulky.

Napadá mne, že by mohli z cisterny vyndat motor a zapřáhnout koně.., pokud jim je na vedlejší samotě půjčí.

Zákaz vjezdu nad 3,5t

Martine, měl jsem tě za rozumnějšího. Za DZ B13 bych čekal, že je tam nízká nosnost nějaké stavebí součásti PK a tedy tam mohu uvíznout. Za DZ B11 nic takového čekat nebudu, maximálně číhající policajty. Protože důvod umístění té DZ je úplně jiný a velmi pravděpodobně tam hasičské auto projede.

Ano, uznávám že to není dobrý příklad..a ani 3,5 tuny.

Ale v ČR opravdu existují značky s omezením nad 3,5t a jsou v místech, kde je to zcela neopodstatněné.

Bohužel "na zavolání" sem jejich fotku nedám, neb nemám paměť jako slon..

Já Martina chápu. Občas ty značky jsou opravdu jen kvůli tomu aby měli místní klid a nejezdily tam náklaďáky. Nicméně to už je trochu mimo původní téma ne? *smich*

Tak poslední příspěvěk...a zpět ke 3,5t.

Není tam most, není tam sklep...není tam jeskyně pod silnicí.

Ale větší dodávka s nábytkem tam nezajede. A hasiči tedy také ne, OK?

Dokoce si na tuto značku někdo stěžoval u ÚS, ale odstraněna nebyla, pokud jsem četl správně, tak z nějakých "procesních důvodů".

Zákaz vjezdu nad 3,5t #2
makk

Když tam není nic se sníženou nosností, tak ta značka tam je nesmyslně. Já být hasič, tak tam s cisternou nejedu. Kdo ví, jestli pod cestou nějaký sklep není.

Spíš zde jde ale o to, aby tam nejezdila velká auta, ale to by tam měla být spíš značka B4. Bohužel nesmyslné dopravní značení je u nás dost časté.

@makk: Nesmysl, B4 platí i pro běžné dodávky do 3,5 t.

martinhasic

Zdravim panove...

odpoved na prvni otazku je jednoducha : ano, ridici vozidel IZS ( takze i hasici ) nemusi pri sve cinnosti dodrzovat vyse zminene znaceni (a mnoho dalsich) . Samozrejme, pokud vidim mostek, kterej me neunese ( ty auta maji 15t a vice ), tak to vezmu jinudy. Kazdy strojnik zna svuj rajon,pripadne poradi operacni (jsou dany cesty)...

Ano, je mnoho mostu,kde je zakaz 3,5t jen z duvodu, aby se tam neprohanely nakladaky, ale nosnost je nasobne vyssi (treba most v Kamennym Privoze), to same dalsi mista v obcich.

Vyjimky pro civilni NA jsou mozne a jsou bezne udelovany.

hodnocení

1x

Obecně zákon (361/2000Sb., potažmo vyhl. č. 294/2015Sb.) nic takového neumožňuje.

@martincakl: Hasiči mají informace a seznamy takových míst. Zásahové trasy by měly podle toho být vybírány a hasiči by přes tyto zákazy jezdit neměli. Pokud by z důvodů nerespektování té DZ došlo k poškození chráněného úseku, asi by to zaplatili s plnou parádou. Ovšem za ně by to zaplatil stát ...

doplněno 03.02.21 12:23:

@genehawkins: Ale ano, máš pravdu. Hlavně, že ten § zná taky ten propustek/můstek/most apod.*smich*

satam: Jistě, souhlasím. Ale je nemálo míst, kam je přístup v podstatě pouze po jedné komunikaci a nejde to objet.

@satam: Umožňuje. § 41.

hodnocení

0x

Tak já nevím,jezdil jsem s kuka vozem i s mixem(betonem) víc jak 20tun, žádné povolení jsem neměl a nedej bože když neměli lidi vyvezené popelnice.Nebo jsem měl 8kubíků betonu vysypat u té značky 7tun?

Zákaz vjezdu nad 3,5t #3
Zákaz vjezdu nad 3,5t #4
Zákaz vjezdu nad 3,5t #5

V tomto případě je špatně udělané dopravní značení. Chybí tam právě ty dodatkové tabulky s výjimkani, jelikož na komunikacích na fotkách je důvod snížení tonáže úplně jiný, než nosnost nějakého mostu, propustku apod. Může být také slabší konstrukce vozovky, takže to DZ je tam pak třeba i proto, aby tam nebyl čilý provoz těžkých vozidel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]