Nejste přihlášen/a.
Od včerejšího dne platí elektronická dálniční známka - dále jez EDZ
Četl jsem v příspěvcích, že jak funguje ta stránka, tak to museli dělat žáci základní škol v hodinách IT.
Např. není kontrolována zadaná RZ na registr vozidel - zda jim to nebylo povoleno a nebo to neuměli a nebo se jim jen nechtělo to je otázka.
Když někdo zadá špatně RZ -což se údajně stává tak v 1-2 procentech a už to nelze opravit - např. dal platnost okamžitě, tak ji musí koupit znovu se správnou RZ. Nekontroluje se ani forrnát RZ - myslím počet znaků.
A vrácení peněz je velmi problematické - když mě někdo pošle omylem peníze na účet, tak si je nesmím ponechat a musím je vrátit, ale tady to vrácení je jaksi problematické.
Toto vše mám z vebu.
Ale mě zajímá pouze toto co je psáno níže - na to horní nereagujte.
Když mi někdo ukradne RZ což se může stát a já to nahlásím na DI kde dostanu jiné RZ, tak tu EDZ si musím koupi novou a nebo oni si to v systému opraví.
Pokud to bude týden před koncem platnosti, tak to řešit nebudu, ale chvíli po začátku?
Lze tato informace někde zjistit?
Při jakékoliv výměně EZ, nebo SPZ se nekupuje jiná známka, ale vozíte si v autě kopii techničáku, kde máte záznam o výměněně značky. Stejně jako tomu bylo u nalepovacích známkách. Když nemáte doklad o výměně značky s sebou, nesouhlasíte s přestupkem, jdete do správního řízení a tam se obhájíte.
Doufejme, že to takto jde (nevím, nepátral jsem). Jen bych nechtěl být v kůži toho, koho budou třeba půl roku pořád zastavovat a kontrolovat, protože teď to dokáže hlídat automat, takže když bude mít smůlu, při každé jízdě po dálnici na něj hned skočej.
To není pravda. Pokud jste změnil RZ, musel jste dálniční známku sundat ze skla, nalepit na igelit nebo podobnou fólii, vyplnit dotazník proč byla RZ vyměněna a za poplatek tuším 50.-Kč vám na vybraných poštách známku vyměnili za novou.
U elektronické by to mělo být snažší, ale když nejde opravit ani špatně zadaná... Do jisté míry to chápu, protože v ČR jakmile je něco zavedeno, tak se hned přemýšlí, jak to obejít a kdyby bylo možno RZ libovolně měnit, tak by lidi jezdili za jeden poplatek několka auty. Takže chápu, že to nejde snadno, ale jít by to mělo.
Mě teda docela udivilo, když jsem včera v televizi slyšel (údajně to řekl právník), že když někdo omylem vyplní moji RZ, je to jako kdybych dříve známku našel na zemi a můžu to použít. Souhlasil bych s tím, že je to totéž, jako najít známku na zemi, ale nesouhlasím s tím, že tím pádem je to moje a můžu to používat.
makk: K omylem vložené "tvé" SPZ ... No jo, ale kdyby někdo zaplatil známku na tvou SPZ, tak je to neřešitelný případ. Opravit to nejde. Ty bys (asi správně) neměl "nalezenou" známku používat. Jenže sám si zřejmě platnou stejnou (duplicitní) už koupit nemůžeš. Pro své auto nemůžeš mít jinou, než standardní známku (kterou už ale koupil někdo jiný). Bez známky na dálnici nesmíš. Je ti tedy na rok zakázán vjezd na dálnice.
Prostě použít známku, kterou omylem zaplatil někdo jiný, je asi jediné možné řešení současného evidenčního nedodělku.
Stát se to mně, tak oznámím provozovateli toho systému, že někdo omylem známku zaplatil na moji RZ a pokud se přihlásí, budeme to řešit. Do té doby bych jezdil, protože zaplacená je. Nemůžou ale v televizi oficiálně říct, že pokud ji omylem, někdo za mě zaplatí, tak jsem ji vyhrál a mám ji legálně zadarmo. To by bylo jak v Hoří, má panenko: "Kdo si nic nenakradl, tak to musí chápat tak, jako, že nevyhrál" . Naprosto stejná situace je, když někdo omylem pošle peníze na můj účet, ty peníze mi nepatří a musím je vrátit, nemůžu to brát tak, že kdy mi přišly na účet, jsou moje.
Zatím byly všechny odpovědi špatně. Pokud vyměníte SPZ na autě (odcizení, ztráta, poškození...), použijete formulář pro nahlášení změny a v systému bude vaše SPZ opravena. Toto lze 1x ročně.
právě tento formulář je ukázkou stavu digitalizace v čr...požadované informace jsou v nějakám systému za půl miliardy, ale nevyužívají se ve prospěch občana...nepředávají se mezi systémy, ale přenáší se ručně nějakým formulářem...
ten nekompatibilní centrální registr vozidel a zkostnatělí ministerští úředníci které práce nebaví nás budou stát ještě mnoho milard, než to začne alespon trochu fungovat.
Ještě chápu to, že si někdo svou SPZ nepamatuje, ale už nějak nepochopím to, že se najde někdo kdo není schopnej ani tu SPZ správně opsat odněkud...jak kdyby to bylo milion znaků...když člověk platí složenky nebo platí na internetu je tam těch znaků daleko víc..oprava bude dle mého vždy možná...otázkou je jak dlouho to potvrá
systém sám nic neopraví, ale v elektronickém sytému RSV se dá ověřit že původní a nová SPZ jsou přiděleny stejnému vozidlu...do systému má přísti policie celní správa i správní orgány, neníé důvod kupovat další známku
alwe je důvod nevolit neschopné slibotechny, slibující digitalizaci ale skutel utek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.