Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Otázka zní, zda musím na této křižovatce blikat, když jedu po hlavní silnici?
Děkuji.
Ano
Jedete doleva, tak blikáte doleva. Tady by se neblikání ještě dalo odpustit, ale pokud někdo nebliká na křižovatce viz můj obrázek, když jede po hlavní doleva, to bych vraždil. Hlavně když jsem na místě vyjíždějícího z vedlejší silnice.
Ano
V tehle konkretni situaci blikat. Policajti to radi pokutuji.
Ale ve skutecnosti je tohle takove osemetne a nejednoznacne.
V autoskole se uci, ze v takoveto situaci blikat.
Zakon rika, ze se blika (mimo jine), meni-li se smer jizdy.
Otazka ovsem je, a to zakon nevysvetluje, co se tou zmenou smeru jizdy mysli.
Zda skutecna fyzicka zmena smerovani vozidla, ktera odpovida presne tomu, proc se to takto v teto situaci v autoskole uci - jenze pak by se podle teto logiky muselo blikat i v kazde obycejne zatacce.
A nebo, zda se tim mysli zmena smeru ve smyslu zmeny silnice, zmeny pruhu atd.
Pak by se v takoveto situaci blikat nemuselo, pac jde pouze o zatacku, v ktere se samozrejme neblika.
-
Ve chvili, kdy si tam domyslite jeste jednu vedlejsi smerujici vlevo, pak se blikani stava nesmyslnym, pac by to vypadalo, ze chcete odbocit.
-
Tedy v praxi pouzit rozum a zakonny pozadavek: jestliže to vyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.
Ne vsechny zivotni situace lze podchytit zakonem ulne presne a do nejmensiho detalu.
Ano
Jsem rád, že většina sděluje, že se musí blikat. Bez ohledu na hlavní a vedlejší.
Pro povinnost dávat znamení o změně směru jízdy při odbočování je rozhodující, že řidič mění
směr jízdy. Například na křižovatce, kde hlavní silnice mění směr a vedlejší silnice vede
přímo, musí řidič pokračující v jízdě po hlavní silnici dávat znamení o změně směru jízdy. Na
křižovatce tvaru "Y" je nezbytné dávat znamení o změně směru jízdy především tam, kde není
zcela patrné, která ze silnic vede přímo a která mění směr.
Podle učitele autoškoly ANO...podle praxe NE...právě z důvodu, že neměním směr a jedu furt "rovně" osobně jsem měl ohledně přesně takové křižovatky spor právě s učitelem autoškoly...říkal jsem mu, že se ním vsadím o jeho měsíční plat, že během hodiny co si u té křižovatky někde sedne tu neprojede ani jedno auto co by ten blinkr vyhodilo...a měl jsem taky pravdu...denně kolem takové chodím min. 2x a vždycky si na tu situaci vzpomenu
No, sám ho vždy dávám a do teď jsem si myslel, že je to jasná povinnost, ale život může být očividně barevnější:
Zákon: "Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti."
A oficiální komentář: "Pro povinnost dávat znamení o změně směru jízdy při odbočování je rozhodující, že řidič mění směr jízdy. Například na křižovatce, kde hlavní silnice mění směr a vedlejší silnice vede přímo, musí řidič pokračující v jízdě po hlavní silnici dávat znamení o změně směru jízdy. Na křižovatce tvaru "Y" je nezbytné dávat znamení o změně směru jízdy především tam, kde není zcela patrné, která ze silnic vede přímo a která mění směr."
Zase debata o ničem. Dokud nevidím konkrétní křižovatku (konkrétní situaci), nelze odpovědět. Dodatková tabulka mi nestačí, je jen schematická. Znám spoustu křižovatek, kde dodatková tabulka sice určuje hlavní a vedlejší PK, ovšem skutečný tvar křižovatky té dodatkové tabulce neodpovídá.
Vložte sem foto nebo GPS nebo satelitní snímek, pak vám snad odpovím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.