Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě ojeté motorky nezletilým

Od: wkfh odpovědí: 24 změna:
V únoru si s největší pravděpodobností budu kupovat ojetou motorku, asi z Bazoše. Vzhledem k tomu, že mi je 16, tak se chci zeptat, jestli na kupní smlouvě budu uveden jen já, a prodejce, nebo já zastoupen svým zákonným zástupcem, vzhledem k mé nezletilosti. A jak to bude při přepisu na úřadě, musí být také přítomen zákonný zástupce? Díky moc.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na úřadu určitě, na kupní smlouvě může být cokoli. I když bych nějakého dospělého doporučoval, pokud je to možné...

xenofob
hodnocení

0x

Zástupce s rozhodnutím opatrovnickeho soudu

hodnocení

0x

Tak ne, motorku by dokonce měli zapsat tobě přímo i bez zákonného zástupce.

xenofob

To bylo v dobách před Novým Občanským Zákoníkem...dnes o navýšení majetku nezletilého a jeho zápisu do informačních systémů rozhoduje opatrovnický soud...

jsou k tomu i nějaké judikáty, kdy se ejdná o majetek nepatrné hodnoty, ale zda je to simson za 15 tis nebo honda za 30, to není žádná úřednioce oprávněna posuzovat protože k tomu nemá zákonné zmocnění...Takže jí tvrdím, zákonný zástupce musí zajistit rozhodnutí opatrovnického soudu...

To jakio rodiče (jeden z nich) se musí obrátit na soud aby toto "opatrovnictví" splnili?

xenofob

nezletilého by měl při právních jednáních někdo zastupovat, nemusí to být zákonný zástupce, protože soud může určit někoho jiného jako opatrovníka...

@xenofob: Není to tak. Žádný obecný příkaz, že by o zápis do registru mohl žádat jen plnoletý, neexistuje. Jsou dokonce judikáty, že pokud je oprávněn sám řidit takové vozidlo, je zároveň i dostatečně zralý k rozhodnutí o registraci takového vozidla.
Ostatně, o každém navýšení majetku nezletilého (jak píšete) soud rozhodovat nemusí, to byste mu bez svolení soudu nemohl koupit knihu.

Před tím, než jsem to napsal, jsem si to na netu ověříl (včetně těch judikátů), a vím, že mám pravdu. Nicméně je možné, že by někde mohl narazit na zabedněného úředníka, který mu s tím bude dělat potíže. V tom případě doporučuji nenechat se odbýt a trvat na podání žádosti o registraci (třeba, když nebude zbytí, přes podatelnu), budou mu muset odpovědět písemně a to už si každý rozmyslí, jak to zdůvodní.

xenofob

na internetu se toho napsalo...judikáty se vztahují ke konrétním případům...zvláštní právní úprava to nijak neřeší...my v čr máme ukázkový právní stát a ukázkovou předvídatelnost práva...

V ČR máme celkem 14 krajských úřadů, které jsou při výkonu státní správy v přenesené působnosi nadřízeny všem úřadům , četl jsem stanoviska dvou, které sdělují podřízeným úřadům své stanovisko - právní názor - vždy vyžadovat souhlas opatrovnického soudu...Nevím, jak se na to dívá těch zbylých 12, ale četl jsme na motorkářském fóru, že někde stačí přijít k přepážce a seřvat bábu za sklem a ta to obratem zapíše na 14-letého kluka...

Já nejsem autorem paskvilu, opsaného z knihy z 18 století, označovaného jako zákon pro lidi...od roku 2014 se tou knihou zabývají soudy všech stupnů a vysvětlují nebo vykládají , co autor myslel některou pasáží...to není normální...

Někteří z lidí, kteří hlasovali pro teno zákon, nebo jej podporovali jako "odborníci" dnes vydělávají na tom, že se za peníze podílí na jeho vysvětlování...např. vydávají tištěné komentáře ...stačí chvilku googlit a najdete tam knížku za 15.000,- Kč...

Samozřejmě tatatel si může zavolat na svůj úřad a zeptat se, třeba to někde vlůbec neřeší a celou flotilu aut zaevidují na dítě..

k2

@xenofob: a stanoviska, ktera jste cetl se tykala konkretne ceho? Registrace moto A1 na osobu ve veku 16let? Vase reakce je sice rozsahla, ale michate v ni registraci auta na 14leteho, pak rovnou celou flotilu na dite a zbytek jsou veci vicemene nesouvisejici.

xenofob

stanoviska, která jsem četl, se týkala konkrétně registrace vozidla na nezletilého...to ostatní, co jsem napsal, jsi vůbec nepochopil...

k2

@xenofob: tedy obecna stanoviska, nikoliv vyjadreni k nejake konkretni nastale situaci? Porad vidim rozdil mezi registraci auta na 3lete dite a motorky sk A1 na 16leteho ridice, ac oboji samozrejme provest lze. Jen v tom 2. pripade bych v tom nevidel zadny problem.

xenofob

nezletilým je 3 letý, 7 letý, 14 letý, 16 letý i 17 letý..kdo nechce vidět, ten nevidí...kdo nemá argumenty, ten vždy jen tvrdí...:-P

k2

@xenofob: tak ted se priznam, ze Vas posledni prispevek uz opravdu nechapu. Ne ze bych nechapal obsah, ale nejak mi uz unikaji souvislosti, tedy spise to, co jste tim chtel svetu (mne) sdelit. Ale to je asi jedno...

Ale když ta 16letá osoba může řídit moto dané skupiny ,potom je právně tpůsobilá sama jednat na evidenci a zaspat to moto na sebe.Je to úměrné věku a schopnostem na rozdíl od zaspání oa třba 15letým dítětem.

xenofob

I 15 leté dítě může být dostatečně duševně vyvinuté, jaký je rozdíl mezí 15 a 16 letým? a mezi 14 a 16 letým?:-P

asd1

Že by rozdíl byl ten řidičák?

makk
hodnocení

0x

Tak to ti řeknu přesně, protože jsme to před časem taky řešili. Vlastnit motorku (i auto) může i mimino, takže smlouva může být klidně na tebe. V TP jako majitel můžeš být klidně taky ty, ale protože ve svém věku ještě nemůžeš mít řidičák, nemůžeš být uživatel, takže v TP musí být zapsán jako uživatel třeba táta. On sám řidičák na motorku mít nemusí, ale má věk, ve kterém je možné ho mít.

Proč přesně by nemohl mít v šestnácti řidičák?

makk

Protože na velkou motorku si ho může udělat až v 18-ti nebo 21-ti (podle výkonu), jestli jde o 125-ku s malým výkonem, tak ji může vlastnit i být provozovatelem.

xenofob

rozlišoval bych právo řídit vozidlo (řidičské oprávnění) dané kategorie od způsobilosti k právním úkonům

problematiku získávání řidičských oprávnění řeší zvláštní právní úprava, která u jednotlivých skupin také uvádí konkrétní věkovou hranici, bez ohledu na způsobilost k právním úkonům, nebo jinak řečeno plnoletost, která se dosahuje 18. rokem...ta plnoletost je upravena jiným, obecným zákonem a s právem řídit nějaké vozidlo, např., od 15 to právě proto nesouvisí

bohužel zvláštní právní úprava v ČR se nezabývá věkem vlastníků ani provozovatelů, i když je nějak definuje...proto platí obecná právní úprava, tedy nový občanský zákoník...no a pokud někdo tvrdí, že je to jinak, bylo by dobré napsat jak to tedy je, vysbvětlit, a doložit to argumenty...

K2, ty sem už nepiš protože nechápeš vůbec nic, tady je poradna, ne spovědnice...koho zajímá neustálé opakování, že nic nechápeš a nevidíš v ničem souvislosti...:-P

k2

@xenofob: dochazi vecna argumentace, tak zacneme napadat?

Napred prosim podlozte konkretnimi pargrafy toto Vase tvrzeni:

dnes o navýšení majetku nezletilého a jeho zápisu do informačních systémů rozhoduje opatrovnický soud

Jinak kdysi zde pusobil jisty "nu", tez take "nespokojenyurednik" jste to Vy? Na motorkari.cz budete predpokladam "CRF1000".

Mak než napíšete jakou motorku může nebo nesmí 16letý řidič řídit,tak si přečtěte jako skupiny na jaké moto sjou .Pak asi budete psát jinak!

Jsou 4 skupiny-AM-moto do 50ccm a max 45km.hod-1 hranice 15 let. A1-moto do 125ccm a 11kW výkonu od 16 . Pak jsou další A218 roků a plná A pak po dvacátém roku 21? nebo 24?

joudis*
hodnocení

0x
My jsme řešili před časem také...moto 125 jsem napsal na sebe a syn jezdil do škol atd. V 17 začal dělat B aby po dni 18 let mohl vykonat závěrečnou zkoušku ...auto se kupovalo před ...napsáno do tet na mě pojistka na manželku. Moto bych ani neřešil je to na 2 roky než zjistíš že 125 je slabá a to jsme měli max 11kW. Pojistku napiš také na jiného bude menší než na tebe ...

Klidně může mít PR na kohokoliv ,ale bonusy-bezeškodní roky, pak bude sbírat někdo jiný než ten kdo jezdí!Takhle mohl mít už od 16 let nekolik ,pokud neboural,bezeškodních let!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]