Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ježdění mimo silnic

Od: random odpovědí: 11 změna:
Můžu jezdit na polní cestě když nemám řidičák a je mi 15 let? Mám obavy s toho co by se stalo kdyby mě chytla policie mám moped

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ne. I polní cesta je pozemní komunikace.

hodnocení

0x

Jak dopravíte mopeda na polní cestu?

doplněno 24.01.21 07:55:

My dříve narození jsme určitě jezdili bez papírů na všem možném. Ale byla jiná doba, jiné sankce a jiný provoz.

odchytova*

existuje spousta způsobů..
dojede na něm kamarád s řidičákem..
dotáhnou ho na korbě.. na vozejku..
dotlačí ho tam...

Děkuji za vysvětlení a nabídky možností, ale ze své zkušenosti to vím a ještě spoustu jiných možností. Ale já se ptal tazatele.

xenofob
hodnocení

0x

můžeš i na asfalt, ale když te chytnou

bude ti založena karta neřidiče a tam budou evidovány "získané" body

A k tomu může soud i vyslovit zákaz řízení na pět let takže si ani řidičák nebudeš smět udělat.
Jak už bylo řečeno, i polní cesta je pozemní komunikace a tam kde není cesta jde zase o soukromý pozemek na kterém bez souhlasu majitele taky jezdit nesmíš. To samé v bledě modrém platí i pro lesní cesty.

hodnocení

0x
Mrkni na "https://www.autoweb.cz/pozemni-komunikace-kde-jeste-plati-pravidla-a-kde-uz-ne/Výňatek:"Zákon upravuje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích podle zvláštního právního předpisu (dále jen "pozemní komunikace"), pravidla provozu na pozemních komunikacích, úpravu a řízení provozu na pozemních komunikacích, řidičská oprávnění a řidičské průkazy a vymezuje působnost a pravomoc orgánů státní správy a Policie České republiky (dále jen "policie") ve věcech provozu na pozemních komunikacích."Obecně vzato, pokud dané místo není pozemní komunikací, tak na takovém místě neplatí pravidla silničního provozu, lze tam řídit vozidlo bez konkrétního oprávnění, nemůže tam dojít k dopravní nehodě ve smyslu zákona, policie tam nemá kompetence v rámci dohledu nad dodržováním pravidel silničního provozu apod. Takovými místy jsou např. soukromá pole, polní cesty, letiště, silniční dráhy a dále tzv. místa ležící mimo pozemní komunikace (o nich dále).Tak bych ruku do ohně nedal za to, že na polňačce bys jezdit nemohl...

Raději by měl mrknout do zákona č. 13/1997Sb, §7, odst.1, kde je doslova napsáno:

Účelová komunikace je pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků.

Pochpitelně na soukromých pozemcích, letištích atd - viz výše - jezdit může, ovšem raději se souhlasem majitele.

landik
hodnocení

0x
Jak to vezmeš- neměl by jsi ale ruku na srdce kolik z nás jezdilo na fichtlech a babettách po polích ,lesích a sem tam i kousíček po silnici mezi polňačkama.
Je to trochu riziko ale když budeš jezdit normálně a rizikovým místům se vyhýbat tak se nic moc nestane.
Radek

nigi
hodnocení

0x
Na klasické polňačce se policajtů opravdu není potřeba bát. 1) nestíhají se starat ani o silnice první a druhé třídy
2) zničili by tam auto

hodnocení

0x
Jen na soukromém pozemku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]