Nejste přihlášen/a.
Tuhle úpravu sám plánuji. Už k vůli tomu, že ty Magnetony jsou nic moc a na volnoběh nedávaj.
To, co jsis vybral je primárně pro motory třeba AZF, AME na Fabie 1.4 MPi. Problém je, že mají jiný spodní držák.
Šestidrážku neřeš. Tomu altíku stačí 4 drážka. 6 drážek má proto, protože Fabia ve výbavě mývá klimakompresor a servořízení dost alternátor zatěžuje. Felda ho proudově moc nebude tahat. Takže 4 drážka stačí.
Sehnat 6ti drážkovou pumpu na vodu není problém. Pro tebe je problém sehnat na starý model Felicie řemenici na kliku motoru. Od roku 97 se měnila velikost hřídele z 32mm na 30mm. Těch Felicií v předfacelidtu se servem nebo klimou (mimochodem obojí Felda neumožňuje) bylo velmi málo. Spíš pofacelifty.
Můžeš dát Felicii 120A altík, ale počítej s tím, že tyhle výkoné alternátory mají volnoběžky. Motor totiž nemá plynulý chod a jakoby cuká. Alternátor pod zátěží motor aktivně brzdí a cukání na rozvodu by zničilo rotor alternátoru. Takže volnoběžna na řemenici alternátoru dovoluje v zpětném cuknutí prokluz a tím rozvodu odlehčí.
Dále jak jsem napsal, tak 120A při plném zatížení bude motor silně brzdit což 4 drážkový řemen už nemusí přenést a proklouznou řemenice (teoreticky). Rozvod totiž nemá napínák. Jen Feldy se servem a klimou ho mají na svém speciálním držáku.
Dále by bylo vhodné využít žlutý drát schovaný pod palubkou pro ovládání klimatizace a dopojit ho za nádobkou z aktivním uhlím do ECU motoru, aby jsi mohl zvedat volnoběžné otáčky na cca 1000ot/min.
Problém je, že mám kompletní svazek pro klimu a vím, kde ten drát vede na ECU pro MPi Simos 2P, ale nevím, kam vede na ŘJ Bosch monomotronic.
Dále nesmíš moc řešit prokluz alternátoru velkým šponováním řemenu, protože řemenice budou trpět na zničení ložisek. Hlavně altík a pumpa, která následně poteče.
Všimni si na jiných vozech, že řemen rozvodu pohonu altu, pumpy, klimy, serva, atd... je při velkých výkonech a potřeb hodně na řemenicích omotán, aby se sílá přenáčela co největší plochou. U Felicie je řemen omotán sotva 1/3 řemenic. Velmi malá plocha přenosu sil.
Vhodnější alternativou je tento altík do Audi autoelektrika-janota.cz/...
047903015P
Pamatuj, že řemenice nebo drážky řemenic a řemen musí být v ose. Jinak se bude řemen ničit nebo mít tendenci slézat dolů (klidně i jen pod zátěží a v klidu ne - silou na pohonu se budou při nesprávném uchycení držáky křížit).
Můj nápad je i použít víko rozvodů pro motory AME, AZF z Fabie, protože na sobě mají oběžnou kladku. Ale co jsem letmo koukal na těsnění, tak tam jsou jinak posazené čepy a asi to nepůjde tak snadno (těsnění jsou jiná na Feldy a Fabie).
Další fakt je, že ti vzroste spotřeba, pokud ten altík budeš trápit výhřevy sedadel, PTC články v topení, apod..
Na alternátory Bosch seženeš všechno nové pro opravu. Pochopitelně mají jiné díly s Magnetonem. Co jsi čekal?
Na fotce je už dle tyče řízení vymontovaná sada z Felicie od roku 97-2001.
Řemenice kliky na fotce je. Pochopitelně s jiným rozměrem než máš ty. Sundat ji není jednoduché. Nesmí se protočit klika a axiální ložiska vyskočit. Laicky se to dá ošetřit zmáčknutím spojky a zapření trámem o sedadlo. Aby se ti motor netočil tak sundáš vanu a kliku (ojnici) opřeš zevnitř o blok motoru přes trámek a tím ji zablokuješ. Pak povolíš. Musíš mít dlouhý trhák, prodlužovací nástavce.
Dotahuje se to momentovým klíčem na 120nM. Při přetažení praskne klika a při nedotažení se řemenice povolí a vyběhnou axiální ložiska, které drží kliku proti posuvu směrem od řemenice ke spojce. Po zničení ložiske se zničí celé uložení kliky a klika špatně maže.
Tyč řízení má jiný tisícihran. Takový hodně hrubý. Musel by sis předělat volantový sloupek na pofacelift.
Sada na fotce ti nebude pasovat pokud neseženeš svoji řemenici a neupgraduješ tyč řízení nebo neseženeš starou tyč řízení pro předface.
Servo by mohlo fungovat i se 4 drážkovým řemenem. Řemenici 6tidrážce 4drážka řemen nevadí. Opačně by to vadilo. 6ti drážkový řeen by 4 drážková řemenice uřezala po obvodu.
Servo na 4 drážkový řemen bude řemen přetěžovat a řemen bude častěji pískat nebo se pálit a nebude mít svojí životnost. Budeš ho častěji měnit.
Od Škoda 1000MB až po Felicie 97 rok a první MPi je rozvod s klikou 32mm
Od 97roku MPi Feldy po Fabie 1.4 AZF,AME,... je 30mm
P.S.: Vím, že je tu moc odborného a obsáhlého textu a asi se v něm ztrácíš, ale řečeno je vždy vše. Zkus to číst lépe a klidně 3x-4x. Ptáš se občas stále dokola.
satame, na to, abych fundovaně poradil a popsal rozdíly mezi 55,70 a 90A Magnetony, jsem napsal, že jsem s ním nepřišel do styku. Tedy jsem ho nejezdil ve svém autě. Na vrakáči jsem ho max vymontovával, když po mě někdo chtěl držák klimy.
Pochopitelně jsem tím nemyslel, že by neexistoval. Na to mě asi málo znáš .
Pozn.: Zdeněk se mě ptal, co říkám na 90A Magneton a zda je spolehlivý. Proto jsem to odbyl. Nejezdil jsem ho. Jen jsem ho držel v ruce, ale dle toho nelze soudit nic. Jen to, že váží víc kg.
Sada na fotce je z 1.3 motorů. Poznáš podle řemenice kliky a držáku na alternátor Magneton.
Felicie 1.6 mají vždy alternátory Bosch. I ty s klimou.
Jo je to na 30 ořech pro tebe. Já mám 2001 a tam je 24ka (od roku 97 je).
Řízení je kratší od roku a včetně 97. Je tam i redukční tisícihran na VW volanty. Pasuje tam volant díky tomu i třeba z Yeti nebo Superba 3 gen.
Kratší k vůli hlubokým volantům s pytlem airbagu. A pochopitelně páčky blinkrů a stěračů jsou delší, jinak by jsi an ně prsty nedosáhl.
...
V odkazu je opět krátká novější tyč a ještě k tomu s deformačním vlnovcem hřídele. Díky tomu při nárazu není volantový sloupek posunut, ale dovolí deformitu spodní tyče (airbag ti pak střelí rovně do ksichtu).
Jo, no vidíš. To mě nenapadlo. Spodní plech netuším, zda by vadil. U nové Felicie se díky vyztužené chladičové stěně ten plech pouze posunul směrem dovnitř. Takže teoreticky nevadilo by. Teoreticky.
Držák nádobky... netuším. Na ten třetí šroub má takový vystouplý prolys. Ty dva u kraje v lemu stěny by měli sedět.
Každopádně vadí plechová trubka omotaná kolem rohu vany pod řemenicí. Ale od toho máš tu jinou trubku pro verze s klimou a servem, aby se ji vyhnula.
...
Jinak vím, že klima verze a možná i servo má delší chladič a saharu od verzí motorů pro 1.6 a 1.9 s výkonějším VW větrákem. 1.3jky mají obyčejný PAL Kroměříž větrák z dob Škody 120.
V AZNP si s tím dost hráli. Koncepce je od Magnetonů z dob, kdy byli ve škodovkách 105 a 120. Tam ještě byl regulátor relátkový tuším a mimo altík na kastli vozu.
U Favorita už byl polovodičový a komplet zabudován regulátor s usměrňovačem v altíku samotném.
Od roku 92 dostal menší klínovou řemeničku 60mm (pokud si to dobře pamatuji - kdyžtak zde dohledáš).Do té doby měli Magnetony zelené řemenice 70mm. Od roku 92 to bylo vylepšení, aby na volnoběh dával lépe (točil se s menší řemeničkou více).
Bylo to poznat po nastartování, kdy jsi u Favorita musel trošku po startu sešlápnout plyn, aby altík nabudil a zhasla kontrolka dobíjení. Od 92roku s menší řemeničkou se tento jev už nekonal.
Od roku 93 s příchodem Bosch monomotronicka se přešlo na ploché řemeny a vícedrážkové řemenice. Řemen se dotýkal řemenice více ploškama v drážkách a nemusel se tolim šponova. Pak neodcházela ložiska na vodní pumpě a přední ložisko na altu. Navíc byla řemenička opět oněco menší.
Kdesi v DP tuším u Favorita byli maximální otáčky toho Magnetonu 11 000ot/min.
Vem si voltmetr a měř napětí na volnoběh a postupně zapínej větrák, topení zad. skla, přední světla, dálky, atd...
Když jsem to udělal na Fabii 1 gen. s motorem AZF, tak ten Bosch takový pokles napětí na volnoběh neměl (origo je tam 70A).
...
Ze zajímavosti moc výrobců alternátorů není. Bosch, Valeo, Magneti Marelli a ty starší Magneton, Mitshubishi (starý Fordy). Dneska skoro všechny automobilky osazují Bosche. Taky na ně seženeš komplet vše. Klidně i plastový zadní kryt.
Jsou to tyhle díry pro posun
Řemeny se značí 4PK nebo 6PK a další číslo je délka v mm obvodu řemene.
Co koupit ten origo 6PKxxxx a nožem opatrně odříznout 2 drážky po obvodu? Mělo by to fungovat a přijít levněji.
Tady je na fotce taky vymontovaná sada na novější Feldy. Mimo jiné to jde poznat na první pohled podle krytu pod motorem. Má dva prodlužovací praporky k uchycení vepředu a to se dělalo od roku 97 pro zesílené karoserie. Tyč řízení pochází z 97modelu taky a navíc pro airbag s vlnovcem
klíňák pro klimu nebo servo
Tak to si tu baterku došťuchuj nabíječkou.
Mě se světlama a větrákem na 1 rychlost dobíjí 13,9V. Mám 70A Magneton.
Zkus ho repasovat. Často se těm Magnetonům povolují šroubky co drží diodový můstek (uvnitř, ne ty zvenku na obalu). Pak odchází usměrňovací diody a regulátor je nejlepší HUCO nebo origo Magnetoňácký.
V tom je dost hokej. Některé tyče umožňují rozpojení spodku a jeho přehození. Některé ovšem ne a jsou nalisované.
Tahle se rozpojit nedá (lisovaná)
Tahle dá:
...
Myslím, že se nedělala samostatně hřídel volantu dolní pro servo. Jen s kompletem (vrškem)
Horní tyče jsou tedy jinak dlouhé a mají tuto volantovou redukci. Bez ní nasadíš pouze volanty Š120-Favorit-stará Felda s oválným klaksonem
S ní nasadíš volanty Feldy s kulatým klaksonem, VW volanty s bagem pro Golfa3 (feldí bagové) a dnešní VW volanty
Všimni si uprostřed toho kompletu tyče. Prostřední kardánek (kloub). Chybí svěrný šroub, který má dolní kardan.
Nedá.
Však si jí tam dej celou a upgraduj.
Jiná tyč, jiné páčky, jiný držák páček, doplňeno tisicihranou volantovou redukcí, jiné okolní plasty sloupku (Felda 97 je má tmavě šedé a 98 - 01 světlé a jiný volant. Spínačku s držákem si přešroubuješ na novou tyč.
Tato airbagová tyč by se dala přešroubit
Akorát zjistit, zda má hrubý tisícihran na servořízení.
Tato airbagová tyč přehodit nejde (opět koukej na prostřední kardan)
Horní a dolní plast.
Kompletní volant:
Dvouramený s kulatým klaksonem
čtyřramený s kroužkem od bagu nebo kroužkem verze bez bagu, tlačítky klaksonu a krytku bagu (verze bez bagu).
krytka bez patle (nutné bez pytle na STK)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.