Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snizeni napeti nabijecky

Od: colpix odpovědí: 14 změna:

Zdravim,mam starsi nabijecku,pri pripojeni na ze dvou tretin nabitou baterii 56 Ah je nabijeci napeti 14,6-14,7V.Docetl jsem se,ze u nekterych aku by nemelo nabijeci napeti prekrocit 14,4 V. Je mozne,bez zasahu do konstrukce, toto napeti omezit na tech 14,4V?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tebou uvedené hodnoty svědčí o špatné kondici nabíjené baterie.

doplněno 23.01.21 14:49:

@colpix: Já vím. Napětí běžného (ne automatického, popř. digitálního) nabíječe normálně omezuje nabíjená baterie. Naprázdno je napětí nabíječe vždy vyšší, a to i u automatů. Takže pokud ze 2/3 nabitá baterie ukazuje při nabíjení na svorkách hodnoty, které uvádíš, není v pořádku.

To, co požaduješ, nemá žádný smysl ani význam. Pokud na tom trváš, nebudu ti do toho dále mluvit.

doplněno 23.01.21 15:26:

@colpix: Jde. Ovšem nikoli bez zásahu do konstrukce nebíječe.

colpix
hodnocení

Ptal jsem se na omezeni napeti nabijece.

colpix
hodnocení

Moje chytra nabijecka nikdy tu hodnotu neprekroci,ani kdyz je aku hodne vybity.

Pokud by si to ridil aku,nebylo by treba mit nabijecky na AGM.

Celou dobu resim nabijec.

Jde zajistit,aby behem CELEHO nabijeni neprekrocilo napeti 14,4V nebo nejde?

colpix
23.01.21 15:42
hodnocení

Dekuji.

pepes*

Je třeba změřit nabíjecí proud.Je-li větší než 1 desetina kapacity aku.,nabíječka má silné trafo a odebíraný proud (tj.nabíjecí,daný stupněm vybití akumulátoru) udrží.Omezení je možné zařazením serivého odporu,na kterém úbytek napětí zmenší i proud do akumulátoru.Odpor je třeba spočítat,jeho odpor bude v desetinách ohmu a ztrátový výkon na něm způsobí poměrně silné zahřívání.Další možností je použití -zapojení jednoho vlákna žárovky taktéž do serie.Zde bývá pokles nabíjecího proudu poněkud větší.Pokud je změřený nabíjecí proud do akumulátoru,(v různém stupni vybití či různé velikosti v Ah,přibližně roven proudu 1 desetiny kapacity aku.,nedochází k přebíjení akumulátoru a úprav nabíječky netřeba.

colpix
hodnocení

Chcete rici,ze u AGM baterii nezalezi na tom napeti do 14,4 V ale staci jen udrzet proud pod desetinou kapacity?To bych nemusel resit nic,ta nabijecka je konfekcni a doda jen max.4 A.Potom tedy tomu nerozumim vubec a asi to resit nebudu.Kdyz jsou dnes v mode ty konspiracni teorie,napadlo me,ze tech 14,4 V vymysleli vyrobci nabijecek ,aby jich mohli vic vyrabet.Reknu chudemu znamemu,ze mu svou starou nabijecku nedam,at si koupi novou chytrou,automatickou,ktera nezacne nabijet vic vybitou baterku,protoze si ta blbka mysli,ze neni pripojena.Samozrejme dekuji.

hodnocení

0x

Ono to je takové různé... Někde se tvrdí, že AGM se má nabíjet jen na 14.4V, klasická na 14.7... Někde podle typu uvádějí že AGM v pohodě na 14.7V... Někdo to neřeší... Já osobně bych si z toho hlavu nedělal... Každý výrobce a i každý člověk má asi svoji teorii...

colpix
hodnocení

Dekuji,to me potesilo,ja si to ohlidam.Problem je v tom,ze tu nabijecku potrebuje znamy,nema moc penez,ja bych mu tu sterou daroval,ale nechci mu zpusobit skodu.Musim mit jistotu,jinak mu ji davat nebudu.

Mimochodem,chtel jsem mu dat tu moji chytrou,ale ta je tak chytra,az je pitoma.Pokud ji pripojim na napeti 12,2 a min,vyhodnoti to jako nepripojeno a nabijet nezacne!Ti chytrolini si mysli,ze se nabijeji jen nabite baterie.

Ja ji nastartovat dokazu,ale on asi ne,tak mu tu chytrou moderni,automatickou,sofistikovanou dat nemohu.

jabraka*
hodnocení

0x

Při nabíjení baterie není rozhodující napětí,ale nabíjecí proud.Samozřejmě je proud závislý od napětí,ale při nabíjení je napětí zdroje omezeno vnitřním odporem baterie ,tedy při začátku nabíjení je proud největší,a postupně se snižuje,až je baterie zcela nabitá.Pak by proud měl klesnout téměž k nule.Moderní nabíječky už tuto funkci mají.Přebíjení také akumulátoru nesvědčí.

JABRAKA

colpix
hodnocení

Jabrako,to je hezke ,ale ja resim to,ze se vsude varuje u akumulatoru ABM,pred napetim vyssim nez 14,4V.Tak to tedy neni pravda?Proc se varuje,kdyz napeti neni rozhodujici.NAPIS MI,PRI NABIJENI ABM AKU NA 14,4 V NEKOUKEJ,ONI LZOU,NEBEZPECI PLYNOVANI A POSKOZENI AKU NEHROZI,STACI SLEDOVAT PROUD.A ja nebudu resit snizeni napeti.To bych byl vdecny,jinak stejne dekuji!

jabraka*

Když zajistím stabilitu nabíjecího proudu,pak se nemusím ohlížet na napětí.Ovšem existují nabíječky,které stabilizují napětí,ty navyčují proud právě aby udržely stabilní napětí.Pak je nutno obezřetně volit a měřit.

JB

colpix
hodnocení

Dekuji a omlouvam se,ze jsem pomalejsi.Pokud tedy mam nabijec,ktery neni schopen dodat vic nez 5A,nemusim to napeti resit?Samozrejme je to pod desetinou kapacity.Jeste jednou dekuji.

ja1
hodnocení

0x

Normální baterie klasická (se špunty) se nabíjí do znaků nabití

Hustota elektrolytu dosáhne 1,28 g/cm3 a dalším nabíjením se už nemění.

Napětí dosáhne 15,8 -16,2V a již se dále nemění

Všechny články bouřlivě plynují.

To znamená že všechen síran je už rozložený a dochází pouze již k elektrolytickému rozkladu vod na plyny.

Tento postup ale nejde použít u uzavřených "bezúdržbových" nebo AGM baterií protože plynováním vlastně ubývá voda, kterou je nutno podle potřeby DOLÍT! U těchto baterií se proto musí jejich napětí při nabíjení udržovat pod napětím, kdy již dochází k vývoji plynů, to je asi pod 14,4-14,7 V Všechen síran ale ještě není rozložen, je to nabití asi na 80%

colpix
hodnocení

Dekuji a zkus se podivat na otazku!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]