Nejste přihlášen/a.
Ahoj,zjistila jsem že mám na autě 4 stejné pneumatiky,viz obrázky,na obr.1 je vidět že jsou všechny stejné,obr2 pokud bych dala tyto 2 pneu na předek ,tak přece ta pravá pneumatika by musela mít ten oblouček-vzorek co je na vnější straně obráceně ne? nebo to nevadí?mám z toho hlavu v pejru,znamená to nejspíš že 2 pneu budu muset vyměnit? nebo to nevadí?díky
doplněno 26.03.10 11:39:už se na tom pracuje,za chvíli vložím obrázky nějak mi to nešlo
Nejsu odborník na pneu,ale z vlastní zkušenosti (bridgestone turanza er300). Označení na pneu je jen vnější a vnitřní strana. Taky jsem čučel po zimně jak to patří,ale naštěstí jsem měl fotku jak to bylo origoš. Ty drážky na boku by měly být proti směru jízdy (zřejmě kvůli odvodu vody). Je to hodně laicky vysvětlení tak si to raději ověřte.
Toto jsou asymetrické pneu.U nich je nejdůležitější aby byla v pneuservisu byla provedena správná montáž pneumatiky na disk .Je tam z boku na jedné straně je nápis outsite (vnější) a na druhé insite(vnitřní).Pokud to v pneuservisu dodrželi.Tak Vás už nemusí zajímat na kterou stranu kolo namontujete.Je to prostě jedno.Vy při namontovaných kolech na vozidlo uvidíte jen nápis outsite.No a máte je správněně namontované na auto.
Tohle ze nejsou asymetricke pneumatiky? To si snad delas srandu.
Vzdyt jhe to na fotkach jednoznacne videt. Dve drazky, ktere vedou po obvodu kola NEJSOU rozhodne umisteny symetricky. Ani pricne drazky nalevo a napravo od techto obvodovych NEJSOU stejne.
Pokud nasadis tyto 4 pneumatiky tak, aby pokazde byl napis outside venku a inside vevnitr, tak na levo a na pravo budes mit pneumatiky nazute jinak.
doplněno 26.03.10 16:06:Na obrazku cislo 2 je to zcela jasne videt, ze kdyz se pneumatiky vuci sobe zrcadlove otoci, tak aby napis OUT byl vzdycky venku, tak zrcadlove veskutecnosti nejsou. Pricne drazky jsou pokazde jinak.
Z toho plyne i smerovost a nutnost pouzit dve leve a dve prave pneumatiky.
Lepsi nez spatna rada je rada zadna.
asymetrický dezén všechny pneu stejné, určena strana pneumatiky, která patří vně auta
(např.Conti Premium Contact, Dunlop SP01)
asymetrický směrový dezén pravá a levá pneumatika, která má určenou stranu vně auta i směr otáčení
(dnes se prakticky nevyrábí)
směrový dezén všechny pneu stejné, každá pneumatika má určen směr otáčení
(např.Dunlop SP9000, Goodyear F1)
symetrický nesměrový dezén všechny pneu stejné, bez jakéhokoliv určení - lze nasadit jakkoliv na ráfek
V současném trendu asymetrických plášťů jsou pneumatiky konstruovány s označením montáže na stranu vnitřní a stranu vnější a nerozlišují se na levé a pravé. To, že na vozidle jedna strana vypadá jako by jela v "protisměru" je v pořádku. Takto jsou konstruovány všechny dezény s asymetrickým vzorkem, ať už jde o letní nebo zimní variantu - např. Goodyear UG Performance, Continental TS810, Michelin Energy E3A, Nokian NRVi, Bridgestone ER300 apod. - příkladů jsou desítky a všichni výrobci tento druh pneu vyrábí obdobným způsobem. Možná to na vozidle vypadá trochu nelogicky, ale je to skutečně v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.