Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevyučený v autoservisu

Od: joseft* odpovědí: 18 změna:

Zdravím všechny.

Mám dotaz ohledně zaměstnání v autoservisu.

Může přijmout autoservis pracovníka se základním vzděláním? Je to nějak právně ošetřeno že třeba nemůže, nebo je to na vůli zaměstnavatele?

Praxi mám(nemohu doložit), všechno umím, auta normálně opravuju jen chybí výučák :( Mám jen základku.

Děkuji za odpověď.

Josef

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Může. Když budeš něco umět a hlavně budeš chtít dělat, tak výučák nikoho nezajímá.

hodnocení

3x

je jen na zaměstnavateli jestli ti dá šanci ukázat co umíš

výučák důležitej neni

id
hodnocení

1x

Přijmout vás může kdokoliv, ale počítejte vždy s menším platem než kolega s výučním listem. Když se učíte rád novým věcem, tak si školu dodělejte dálkově. Např. sps-dopravni.cz/...

smode*
hodnocení

1x

Dobrý den. Samozřejmě autoservis Vás přijmout může, nicméně možná nebudete vzhledem k absenci papíru zrovna výhodně peněžně ohodnocen. Možnost by byla si časem zařídit i vlastní dílnu, živnostenský list a zapsat si tzv. Odpovědného zástupce který je povoláním automechanik a který se za Vás papírově zaručí. Mohl byste tak poté opravovat legálně vozy zcela sám.

jurajjuraj*
hodnocení

1x

tak zalezi jestli chce servis nekoho kdo ma papiry nebo nekoho kdo umi i bez papiru, ono totiz vyucni list neni zadna zaruka

hodnocení

1x

Když nepočítám ÚP a OSSZ tak nikdy nikdo nechtěl vidět ani maturitní vysvědčení ani výuční list.Jo sorry jednou jsem musel jsem v žádosti přiložit ověřenou kopii maturitního vysv.Skrz ne protekci jsem to místo nedostal (z nás tří někdejších kolegů to dostal skoro přímý podřízený starosty)

joseft*
hodnocení

Díky za rychlou odpověď.

Popravdě jsem pro tuto práci nadšený. Rád se vzdělávám a učím novým věcem, tak snad mě v servisu nevykopnou :)

Když se rád vzděláváš, tak jsi se měl vyučit. Pokud tě někdo zaměstná, tak ti nezaplatí tolik, kolik má vyučený mechanik. Bylo by to vůči němu nefér. Každý raději zaměstná člověka se vzděláním, kde má určitou garanci znalostí. Na druhou stranu ale zase ušetří, protože ti nemusí platit více peněz.

Ale vůbec ne. Dá mu tolik, nakolik ho bude potřebovat. A výučák tam rozhodně roli hrát nebude.

joseft*
hodnocení

Jasně že jsem se měl vyučit ale neznáš moji situaci. Vzdělávám se v oboru automechanik ale jako samouk. Na dělání školy jsem už starej a ty podmínky jaký jsou, tak to je pro mně nepřijatelný. Ve 45 letech přece nebudu biflovat dějepis nebo chodit na tělocvik, když to s oborem nemá co dělat a rekvalifikační kurz není výučák a ani ho neuznává živnosťák pro založení živnosti. Leda 6 let doložitelné praxe. Leda že bych si ji doložil sám :) S těma penězma taknějak počítám. To se holt nedá nic dělat.

ivan*
Při dodělání vyučáku v dospělosti, vás nečeká žádný Dějepis ani tělocvik.
Například u Strojního mechanika se během 1 roku naučíte veškerou teorii která je vyučována na 3letém výučním oboru + asi 300h praxe.Pripraví vás na závěrečnou zkoušku uděláte jí a máte výučák.U Automechanika to v poslední době většina škol prodloužila na 2roky protože praxe v opravárenství je obsáhlejší než ostatní obory.
Neříkám že z vás bude plnohodnotný absolvent v oboru, za 1 nebo 2 roky s docházkou 1-2x týdně se toho moc nestihne.Nicméně dospělý člověk který si školu dodělává, už ví co chce a přistupuje k tomu jinak než 15tiletý student.
Proto mu stačí kratší čas.
K výučnímu listu který získáte v ČR formou rekvalifikace, dostanete i evropský certifikát pro mezinárodní uplatnění svého vzdělání.
Je to tedy papírově plnohodnotný vyučák, na který vám nikdo nemůže říct ani popel.
O tom co umíte už je to samozřejmě jiná debata.
lmgify

@ivan: Jseš si jistý, že nepopisuješ absolvování učebního oboru pro člověka, který už má maturitu nebo alespoň výuční list? Protože tazatel má jen základní vzdělání. Musel by tedy absolvovat celý učební obor, včetně toho dějepisu, češtiny a tělocviku, nejen odborné předměty a praxi. I při dálkovém studiu by se musel ty všeobecné předměty naučit a udělat z nich testy/písemku.

lmgify

@ivan: Asi jsem špatně pochopil, že ty nepopisuješ dálkové absolvování zkráceného učebního oboru, ale rekvalifikační kurz zakončený výučním listem?

A co hudební výchova?

...

Ne, jsou potřeba jen odborné předměty.

break
hodnocení

0x

Jsem vystudované stavař a pracoval jsem ofiko v servisu jako mechanik. Mám i pozastavenou živnost na opravu karoserií

xenofob
hodnocení

0x

v komerční sféře to bude na zaměstnavateli, nelze vyloučit, že větší firma - zaměstnavatel, který se chlubí různými certifikáty ISO má vnitřní procesy přesně nastaveny...má personální management a bere jen zájemce na základě výběrového řízení kde je vždy jedním z kritérií vyučení - vzdělání a praxe...případně využívá služeb personální agentury přes kterou nevyučený člověk neprojde...řekl bych, otázkou je, zda státní a veřejná správa v dnešní době ještě zaměstnává nějaké automechaniky, když se vše se řeší outsoorcingem ale kdyby je měla, bude tam předepsán výuční list, jinak by ani nešlo zařadit dotyčného do nějaké platové tabulky

jenda123
hodnocení

0x
Hele upřímně... Kolega v servisu byl vyučenej řezník-uzenář a bral normální plat. Je to větší autorizovaný servis, takže ho nakonec dotlačili alespoň do rekvalifikace, nicméně ho vzali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]