Nejste přihlášen/a.
Ono svým způsobem se dá považovat i přednost protijedoucímu, jako přednost zprava - v jistém okamžiku během odbočování ho už budete mít zprava.
Pokuď tápete pouze v tom, zda tomu máte říkat přednost zprava nebo přednost protijedoucímu, tak na tom zas tolik nezáleží.
Pokud máte problém s tím, v rychlosti určit, kdo má přednost - tak pomáhá, si tu hlavní silnic "narovnat" a pak by Vám to mělo být jasnější.
Jinak:
Jedu po hlavní a chcu dál jet po hlavní? Pak se nic neděje a jedu.
Jedu po hlavní a chcu sjet na vedlešjí, která "trčí" vpravo z hlavní? Pak se nic neděje a v klidu sjíždím (dávám si pozor na chodce).
Jedu po hlavní, ale chcu z ní sjet a pokračovat dál po vedlejší a křížím u toho protisměr hlavní silnice? Pak musím dát přednost "protijedoucímu" po hlavní.)
"...zda tomu máte říkat přednost zprava nebo přednost protijedoucímu, tak na tom zas tolik nezáleží".
Máte pravdu, že v praktickém provozu na tom nezáleží a vyjde to nastejno. Ovšem pokud se Vás na to zeptá komisař při zkoušce, může to znamenat vyhazov. Takže to tak úplně jedno není.
@magdon tak v tom případě by na to měl mít instruktor / komisař i nějakou poučku, která by mě teda taky zajímala.
Už sem na tenhle dotaz narazil dřív (bez uspokojivé odpovědi) a popravdě moc nevidím rozdíl mezi obr. 1 a obr. 2, aby jeden byl přednost protijedoucímu a druhej přednost zprava... Nebo to menší zakřivení je jen na dodatkový tabulce a v reálu je to víceméně přímka? Tím by se to asi vysvětlovalo, ale chtěl bych pak vědět, kde je ta hranice, kdy to je už moc zatočený a nejde o přednost protijedoucímu, ale o přednost zprava (mi nepřijde úplně neprůstřelný).
u toho 3. bych si to dokázal odůvodnit tím, že přednost protijedoucímu (tomu z vedlejší) by zbytečně mátla lingvisty.
Od minulé debaty jsem testoval řidiče přes vánoce. Všichni odpověděli dobře, že dají přednost. Jen minimum ale dokázalo zdůvodnit proč. To bylo výmyslů a plácanic, které v zákoně nejsou.
Pak jsem udělal "gumovou" křižovatku, přesněji, ohebnou hlavní doprava, pod různým úhlem. Řešili jsme, kdy přednost zprava přejde na přednost protijedoucího.
Samozřejmě, že není přesně stanoveno, kdy přejde přednost zprava na přednost protijedoucího, ale to musí každý řidič vycítit ze zkušenosti.
V zákoně tato situace konkrétně ošetřena není. Ovšem de iure zde neplatí tzv. "přednost zprava". Ta platí jen na křižovatkách, ktde není upravena přednost v jízdě. V případě, kde je vyznačena HPK tlustou čarou, tak berme v úvahu, že vozidlo přjíždějící po ní zprava (jakkoli je komunikace zatočena) je protijedoucí, a jako takovému musíte při odbočování vlevo dát přednost. Vyplývá to i zlogiky označení HPK.
Budeme to zde řešit tak dlouho, až si toho zákonodárci všimnou a přibyde další paragraf
Nesmysl. Nevíš co píšeš. Přednost zprava platí samozřejmě i na křižovatkách s hlavní a vedlejší silnicí.
Žádný další paragraf není potřeba, je to jednoznačně ošetřené.
Možná se mýlím. Vhodné by bylo mi zde postnout příslušný paragraf, když je to tedy jednoznačně ošetřené. Díky.
Mohl bys mi prosím zde citovat příslušný paragraf, který toto upravuje? Minulou diskusi nemám uloženou a nejsem registrován. Přece ti to nic neudělá, když víš přesně, který paragraf toto upravuje. Máš možnost mě poučit a já se poučit nechám. Takže prosím v rámci poradny za sebe i za tazatelku, kdybys to mohl objasnit. Díky. Mě to opravdu zajímá.
§22 odst. 2 je mi samozřejmě znám. Tam jde o přednost zprava, pokud není křižovatka rozlišená hlavní x vedlejší. Co tam máš dál ohledně zákona, mimo výkladu nějakého dojmologa na netu?
sirokko,
V zákoně tato situace konkrétně ošetřena není.
Samozřejmě to je ošetřeno v zákoně, jen je třeba pochopit psaný text, popřípadě výklad, podle ktrerého se řídí i soudy.
v minulé debatě to bylo vysvětleno podrobně.
Ustanovení platí zejména tam, kde jde o křižovatky pozemních komunikací nerozlišených dopravními značkami. Platí však i na křižovatkách pozemních komunikací hlavních s pozemními komunikacemi vedlejšími, kde hlavní nebo vedlejší pozemní komunikace mění svůj směr, pro vztah řidičů přijíždějících ke křižovatce po pozemních komunikacích rovnocenných.39
39 BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J., SEIDL, A.: Zákon o silničním provozu s komentářem, Praha 2011, s. 49.
Tam jde o přednost zprava, pokud není křižovatka rozlišená hlavní x vedlejší
špatný výklad
Co dále není jasno?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.